Τι είναι η κρυστάλλωση του μελιού και τι κάνουμε όταν το μέλι ζαχαρώσει ώστε να το επαναφέρουμε στην αρχική του κατάσταση.
Το «ζαχάρωμα» του μελιού, όπως συνηθίζουμε να λέμε, ή αλλιώς η κρυστάλλωσή του είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού της γλυκόζης που περιέχει ένα μέλι με το βαθμό υγρασίας του. Η κρυστάλλωση στο μέλι είναι μια απόλυτα φυσική διαδικασία και απόδειξη πως το μέλι είναι αγνό. Κάποια είδη μελιού κρυσταλλώνουν ευκολότερα από άλλα.
Ποιο μέλι ζαχαρώνει. Μέλια που προέρχονται από κωνοφόρα δέντρα έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε γλυκόζη και έτσι δύσκολα θα τα δείτε να ζαχαρώνουν. Αντίθετα, το μέλι άνθεων, το λεγόμενο ανθόμελο, είναι κατεξοχήν κατηγορία μελιού που ζαχαρώνει, καθώς έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυσική γλυκόζη. Το θυμαρίσιο μέλι, για παράδειγμα, είναι από τα μέλια που ζαχαρώνουν συχνά. Το ίδιο ισχύει και για το μέλι από ρείκι, που επίσης κρυσταλλώνει.
Τι κάνω αν ζαχαρώσει το μέλι. Βάλτε για λίγη ώρα το ζαχαρωμένο μέλι με το βαζάκι του σε μπεν μαρί, δηλαδή βυθίστε το σε σκεύος ή κατσαρολάκι που περιέχει ζεστό νερό μέχρι 40°-45 °C, και σταδιακά θα το δείτε να επανέρχεται στην αρχική, ρευστή του κατάσταση. Μην το «βράσετε», καθώς θα αλλοιωθούν τα θρεπτικά και αρωματικά χαρακτηριστικά του.