Δυο συμβουλές και ένα μυστικό για καλοψημένες πίτες και τάρτες
Οι σκεπαστές πίτες και οι τάρτες είναι από τους πρακτικότερους τρόπους να αξιοποιήσει κανείς τα περισσεύματα του ψυγείου (λαχανικά, τυριά, υπολείμματα ψητών ή βραστών πουλερικών και κρεάτων κ.λπ.), αφού οι γεμίσεις τους σηκώνουν αρκετό αυτοσχεδιασμό με βάση τα υπάρχοντα υλικά. Αν θελήσετε να φτιάξετε μια δική σας τάρτα ή πίτα είτε με σπιτική ζύμη ή είτε με έτοιμη του εμπορίου (κουρού, σφολιάτα κ.λπ.), ίσως σας προβληματίσει το πώς θα ψηθεί σωστά και από την κάτω μεριά της. Όχι άδικα, καθώς δεν είναι ασυνήθιστο το φαινόμενο, η επιφάνεια της πίτας να ροδίζει πρόωρα με αποτέλεσμα η κάτω μεριά να μένει μαλακή, μισολιωμένη και νωπή σα ζυμάρι, καθώς δεν προλαβαίνει στον ίδιο χρόνο να ψηθεί και να γίνει τραγανή.
Δυο συμβουλές για να ψήνονται οι πίτες και οι τάρτες τέλεια και από την κάτω μεριά
1. Το βασικότερο όλων είναι να τοποθετήστε τις πίτες ή τις τάρτες στις οποίες δεν έχει προψηθεί η βάση στη χαμηλότερη θέση του (πάντα καλά προθερμασμένου) φούρνου -και όχι στη μέση. Επίσης να προτιμήσετε τις αντιστάσεις απ’ τον αέρα. Έτσι θα ψήσετε και την κάτω πλευρά εγκαίρως. Δηλαδή στα 25′-30′ που θα κάνει για να αρχίσει να παίρνει χρώμα η επιφάνεια, θα έχει γίνει τραγανό και μπισκοτένιο και το κάτω μέρος. Στη συνέχεια ανεβάζετε για λίγο ακόμη και στη μεσαία θέση (άλλα 10′ περίπου ή μέχρι να έχουν το χρώμα που σας αρέσει).
2. Προτιμήστε για τις τάρτες τις διάφανες πυρίμαχες ταρτιέρες που σας επιτρέπουν να ρίξετε μια ματιά και στην κάτω πλευρά για να βεβαιωθείτε ότι έχει τη χρυσαφένια όψη της ικανοποιητικά ψημένης ζύμης.
Και ένα μυστικό για να μη ρουφάει υγρασία η αλμυρή τάρτα
Πασπαλίστε τη βάση της κις με μια στρώση τριμμένο τυρί τύπου κεφαλοτύρι, παρμεζάνα κ.λπ. σκληρά τυριά. Έτσι δημιουργείται μια προστατευτική στρώση που εμποδίζει τα υγρά της γέμισης (αυγά, κρέμα γάλακτος κ.λπ.) να περάσουν προς τα κάτω και να «λασπώσουν» τη βάση, που παραμένει τραγανή.