Τα μαρόν γλασέ (marons glacés), τα δημοφιλή γλυκάκια από γλασαρισμένα κάστανα, γεννήθηκαν στις κουζίνες της βόρειας Ιταλία και της νότιας Γαλλίας. Είναι λιχουδιές που μπορεί να τις απολαύσεις κανείς σκέτες -ως γλυκές μπουκίτσες- ή να τις χρησιμοποιήσει σε άλλες παρασκευές.
Ζαχαρωμένα κάστανα ως ιδέα πρωτοεμφανίστηκαν σε περιοχές με καστανιές της κεντρικής Ευρώπης, όταν κατά την επιστροφή τους, οι σταυροφόροι έφεραν μαζί τους τη ζάχαρη. Η έλευση και το «ψήσιμο» της ζάχαρης άνοιξε νέους δρόμους στην ιστορίας της ζαχαροπλαστικής. Γλύκισμα με κάστανο πιθανολογείται ότι σερβιρίστηκε στις αρχές του 15ου αιώνα στο Πιεμόντε της Ιταλία. Ενώ τα πρώτα μαρόν γλασέ εκτιμάται ότι δημιουργήθηκαν μόλις τον 16ο αιώνα, μάλλον στη γαλλική Λυών.
Προς τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν η Λυών βιώνει κρίση απ’ την κατάρρευση της αγοράς του μεταξιού, ο Clément Faugier, μηχανικός δημοσίων έργων, αναζητεί έναν τρόπο να αναζωογονήσει την περιφερειακή οικονομία. Το 1882 στο Πριβά (πρωτεύουσα της περοχής Αρντές, στη νοτιοανατολική Γαλλία), μαζί με έναν τοπικό ζαχαροπλάστη ιδρύουν το πρώτο εργοστάσιο βιομηχανικής παραγωγής μαρόν γλασέ (αν και πολλά από τα σχεδόν είκοσι στάδια παραγωγής τους γίνονταν ακόμη με το ανθρώπινο χέρι). Τρία χρόνια αργότερα οι ίδιοι θα λανσάρουν στην αγορά και το γλυκό πουρέ κάστανου.
Και τα δύο προϊόντα σήμερα είναι αγαπητά σε όλο τον κόσμο και πρωταγωνιστούν σε γιορτινές, χειμωνιάτικες, γλυκές παρασκευές. Ακολουθεί η συνταγή για σπιτικά μαρόν γλασέ.
Υλικά Συνταγής
- 1 κιλό κάστανα μεγάλα
- 500 γρ. ζάχαρη
- 1 μπαστουνάκι βανίλιας
Εκτέλεση
- Σκίζετε τα κάστανα με μαχαίρι κάνοντας στη φλούδα τους από 2 χαρακιές και τα βράζετε 4’-5’. Ενώ είναι ακόμα ζεστά αφαιρείτε την εξωτερική φλούδα. Κατόπιν τα ρίχνετε σε κατσαρόλα με κρύο νερό και τα βάζετε να πάρουν βράση. Τα αφήνετε να μουλιάσουν 15’ και αφαιρείτε και την εσωτερική τους φλούδα.
- Βράζετε τη ζάχαρη σε 200 ml νερό και τη βανίλια σχισμένη κατά μήκος 5’-6’. Ρίχνετε μέσα στο σιρόπι τα κάστανα, συνεχίζετε το βράσιμο 2’-3’ ακόμη και τα αφήνετε να μείνουν στο σιρόπι 24 ώρες.
- Κατόπιν τα ξαναβράζετε και τα αφήνετε να παραμείνουν στο σιρόπι άλλες 24 ώρες. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία μία τρίτη φορά. Στο τέλος τα στραγγίζετε και τα αφήνετε να στεγνώσουν.