Αρχική Publi Επικά γλυκά – Με ροδοζάχαρη, γαλακτομπούρεκο και λουκουμάκια η Αχαΐα μας γλυκαίνει παραδοσιακά

Επικά γλυκά – Με ροδοζάχαρη, γαλακτομπούρεκο και λουκουμάκια η Αχαΐα μας γλυκαίνει παραδοσιακά

0
Επικά γλυκά – Με ροδοζάχαρη, γαλακτομπούρεκο και λουκουμάκια η Αχαΐα μας γλυκαίνει παραδοσιακά

Φημισμένα γλυκίσματα, ηδύποτα και επιδόρπιοι οίνοι της αχαϊκής γαστρονομικής παράδοσης σε περιμένουν σε Πάτρα, Αίγιο, Ορεινή Αχαΐα.

Από τα δασοσκέπαστα βουνά της με την πλούσια γαλακτοκομική παράδοση ως τα όμορφα αμπελοτόπια και τους ασημένιους ελαιώνες της και από τις ατέλειωτες εκτάσεις που φλερτάρουν με τη θάλασσα ως τους καρπερούς οπωρώνες με τα λογή λογής εσπεριδοειδή, η επική Αχαΐα έγραψε και γράφει τη δική της γαστρονομική ιστορία. Μερικά από τα πιο εμβληματικά γλυκίσματα και ηδύποτα της ευρύτερης περιοχής αναδεικνύουν τον πολλαπλό της χαρακτήρα, καθώς οι πρώτες ύλες και η αγροτική ζαχαροπλαστική των ορεινών και ημιορεινών πληθυσμών συναντά μέσα στα χρόνια την αστική ζαχαροπλαστική μεγάλων εμπορικών κέντρων, όπως η Πάτρα -και το αντίστροφο. Και φτιάχνουν μικρά, γλυκά ποιήματα.

Πατρινά λουκούμια

Με πάνω από έναν αιώνα ιστορία στην Πάτρα, τα λουκούμια της πόλης όχι απλά διατηρούν μέχρι σήμερα την αίγλη τους, αλλά τη διευρύνουν. Το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής λουκουμιών ανοίγει το 1917 από τους αδελφούς Άγγελο και Χαράλαμπο Αγγελόπουλο, στους οποίους έμελλε να θητεύσει μια σημαντική γενιά Πατρινών λουκουμοποιών, τα ονόματα των οποίων συναντά κανείς μέχρι σήμερα. Μπορεί η ιστορική λουκουμοποιία να σταμάτησε τη λειτουργία της το 1990, όμως οι επόμενες γενιές ανέδειξαν τους δικούς τους αγαπημένους λουκουμοποιούς που συνεχίζουν τη γλυκιά τέχνη στην αχαϊκή πρωτεύουσα σκορπώντας στην πολύβουη Πάτρα παραδεισένια αρώματα τριαντάφυλλου, μαστίχας, περγαμόντου και πολλών νέων μυρωδιών.

Ροδοζάχαρη Αιγίου και Καλαβρύτων

Ιδαίτερο γλυκό του κουταλιού από πέταλα τριαντάφυλλου, εμβληματικό της πόλης του Αιγίου, ακόμη το σερβίρουν σε πολλά σπιτικά. Μόνο του, πάνω σε γιαούρτι, παγωτό καϊμάκι ή ένα τσιζκέικ της νέας εποχής χαρίζει γενναιόδωρα το μεθυστικό του άρωμα από τα μαγιάτικα ρόδα. Από τις πλέον ξακουστές είναι η ροδοζάχαρη που παρασκευάζουν εδώ και 100 χρόνια οι μοναχοί της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών στους πρόποδες του όρους Κλωκός, στην ανατολική όχθη του ποταμού Σελινούντα, μέσα σε ένα καταπράσινο, μαγευτικό τοπίο με άφθονα νερά. Φημισμένη και πολύ αγαπητή στους επισκέπτες του χωριού είναι ακόμη η ροδοζάχαρη Καλαβρύτων που στα ντόπια νοικοκυριά φτιαχνόταν πολύ πριν ανοίξει το πρώτο τοπικό παρασκευαστήριο.

Κλικ για επικές παραδοσιακές συνταγές της Αχαΐας

Γλυκό καρυδάκι απ’ τον Χελμό και μανταρίνι Ακράτας

Απ’ τα υπόλοιπα γλυκά του κουταλιού, εξαιρετικά θεωρούνται όσα προέρχονται από εσπεριδοειδή, όπως το περίφημο γλυκό μανταρίνι που φτιάχνουν οι μοναχές της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Ακράτας. Ξεχωρίζει ακόμη το γλυκό καρυδάκι, το κατεξοχήν τοπικό γλυκό κουταλιού στα ορεινά χωριά του Χελμού. Τρυφερά, πράσινα καρυδάκια, φρεσκομαζεμένα τέλη άνοιξης – αρχές καλοκαιριού, σε καλοδεμένο σιρόπι, δίνουν ένα απολαυστικό, κρουστό κέρασμα σε βαζάκι που συνηθίζεται στα Καλάβρυτα, τη Ζαρούχλα και αλλού.

Πατρινό γαλακτομπούρεκο

Από τι εξαρτάται η φήμη ενός γαλακτομπούρεκου; Μα από τι άλλο, αν όχι από την ποιότητα του γάλακτος, που θα δώσει μια πλούσια, γεμάτη, γαλατένια κρέμα; Με τα φημισμένα γαλακτοκομικά της Αχαΐας το γαλακτομπούρεκο της Πάτρας δεν δυσκολεύτηκε να εκτοξεύσει τη φήμη του εκτός πόλης. Σύμφωνα με το έθιμο, που κρατάει από παλιά, το γλυκό προσφέρεται την Τσικνοπέμπτη και την Κυριακή της Αποκριάς. Αυτό συμπίπτει απόλυτα με την εποχή που αφθονούσε το γάλα στις κτηνοτροφικές ζώνες. Φυσικά πλέον μπορείς να απολαύσεις ένα γενναίο κομμάτι πατρινό γαλακτομπούρεκο όποτε και αν επισκεφτείς ένα καλό ζαχαροπλαστείο της πόλης. Μπορείς όμως να το φτιάξεις και σπίτι σου ακολουθώντας τη συνταγή του σεφ Παρασκευά Δρε που θα βρεις πατώντας εδώ.

Η Τεντούρα και η Μαυροδάφνη

Τίποτα δεν φωνάζει δυνατότερα «Πάτρααα» από ένα ποτηράκι Τεντούρα ή Μαυροδάφνη. Διάσημο και ιδιαίτερο ηδύποτο, η Τεντούρα, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων, είναι τοπικό λικέρ μπαχαρικών εμπνευσμένο από παλιά ιταλική συνταγή με κυρίαρχο άρωμα αυτό της κανέλας. Όσο για τη Μαυροδάφνη Πατρών (ΠΓΕ) αυτό το γλυκόπιοτο κρασί, θαυμάσιος επιδόρπιος οίνος, εδώ και 150 χρόνια συγκαταλέγεται στους πλέον αναγνωρίσιμους ελληνικούς οίνους διεθνώς. Μαυροδάφνη ονομάζεται και η τοπική ποικιλίας που δίνει και ξηρά κρασιά.

Κλικ για να ανακαλύψεις τους πιο επικούς προορισμούς στην Αχαΐα

Δείτε επίσης

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.