Αρχική Διατροφή Doctor Food Αυτό το φυτικό συστατικό ανακόπτει τη γνωστική γήρανση του εγκεφάλου

Αυτό το φυτικό συστατικό ανακόπτει τη γνωστική γήρανση του εγκεφάλου

0
Αυτό το φυτικό συστατικό ανακόπτει τη γνωστική γήρανση του εγκεφάλου

Ιλινόις. Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι μεσήλικες που έχουν υψηλότερα επίπεδα λουτεΐνης στον οργανισμό τους έχουν νευρολογικές αντιδράσεις που προσομοιάζουν σε νεότερα άτομα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Frontiers in Aging Neuroscience. Αυτό τους κάνει να πιστεύουν ότι το καροτενοειδές λουτεΐνη που αφθονεί σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και η λαχανίδα, αλλά και στο αβοκάντο και τα αβγά, μπορεί να συμβάλλει στην αναχαίτιση της γνωστικής εξασθένησης που συνεπάγεται η φυσική γήρανση.

«Η λουτεΐνη συσσωρεύεται στους εγκεφαλικούς ιστούς αλλά και στα μάτια, διευκολύνοντας έτσι τη μέτρηση των επιπέδων της χωρίς τη χρήση επεμβατικών διαγνωστικών εργαλείων. Τα επίπεδά της είναι συνάρτηση της διατροφής και έτσι αποτελεί έναν καλό υποψήφιο βιοδείκτη του πώς η διατροφή επηρεάζει τον εγκέφαλό μας», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Νάιμαν Καν, καθηγητής Κινησιολογίας και Κοινωνικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, όπου έγινε η έρευνα.

Στο παρελθόν μελέτες που είχαν γίνει για τη λουτεΐνη είχαν εστιάσει σε άτομα που είχαν ήδη παρουσιάσει εξασθένηση γνωστικών λειτουργιών. Ο Δρ Καν και οι συνεργάτες του, όμως, επικεντρώθηκαν σε μεσήλικες για να δουν αν υπάρχει αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ αυτών με υψηλότερα και χαμηλότερα επίπεδα λουτεΐνης στον οργανισμό τους.

Συγκρότησαν, λοιπόν, μια ομάδα 60 ατόμων, 25-45 ετών, που ζούσαν στην περιοχή του ανατολικό-κεντρικού Ιλινόις. Μέτρησαν τα επίπεδα της λουτεΐνης στα μάτια των συμμετεχόντων, μέσω ειδική οφθαλμολογικής εξέτασης και στη συνέχεια κατέγραψαν την νευρωνική εγκεφαλική δραστηριότητα τους, ενώ οι εθελοντές έπρεπε να διεκπεραιώσουν εργασία που απαιτούσε προσοχή.

«Η νευρο-ηλεκτρική ‘υπογραφή’ των μεγαλύτερων συμμετεχόντων με υψηλά επίπεδα λουτεΐνης έμοιαζε περισσότερο με αυτή των νεότερων ατόμων, παρά με τον συνομηλίκων τους που είχαν χαμηλά επίπεδα λουτεΐνης στον οργανισμό τους. Αυτό σημαίνει ότι η λουτεΐνη έχει κάποιο προστατευτικό ρόλο, αφού παρατηρήσαμε πως όσο περισσότερη η λουτεΐνη τόσο περισσότερες γνωστικές διεργασίες ενεργοποιούνταν για τη διεκπεραίωση αυτού που είχε ανατεθεί στους εθελοντές», εξηγεί η Δρ Ανν Γουολκ, μεταδιδακτορική συνεργάτιδα του αμερικανικού πανεπιστημίου.

Και συμπληρώνει ότι «καθώς μεγαλώνουμε είναι φυσιολογικό πνευματικά να παρουσιάζουμε κάποια εξασθένηση. Αλλά η διαδικασία αυτή γνωρίζουμε ότι ξεκινά χρόνια πριν. Ήδη είναι πολλές φορές ορατές διαφοροποιήσεις από την ηλικία των 30 ετών. Αν η λουτεΐνη μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από τη γήρανση, τότε μπορούμε να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να τρώνε τροφές πλούσιες στο φυσικό αυτό συστατικό σε συγκεκριμένη φάση της ζωής τους, ώστε να αποκομίζουν το μέγιστο όφελος».

ΠΗΓΗ: Μαίρη Μπιμπή για το health.in.gr

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.