«Κόβουν ταχύτητα» οι ντομάτες; Είναι η χορτοφαγία ακατάλληλη για πρωταθλητές; Ο Περικλής Ιακωβάκης, ο Δημοσθένης Ταμπάκος και ο Λάμπρος Συντώσης, καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο φωτίζουν τη σχέση διατροφής-πρωταθλητισμού.
«Κόβουν ταχύτητα» οι ντομάτες; Είναι η χορτοφαγία ακατάλληλη για πρωταθλητές; Ο Περικλής Ιακωβάκης, ο Δημοσθένης Ταμπάκος και ο Λάμπρος Συντώσης, καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο φωτίζουν τη σχέση διατροφής-πρωταθλητισμού.
Kατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής (16/10), ο Λάμπρος Συντώσης, καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, απευθυνόμενος σε ένα ακροατήριο φοιτητών, έκανε μια διαφωτιστική εισήγηση σχετικά με τη «σημασία της διατροφής για τον πρωταθλητισμό», αποσπάσματα της οποίας δημοσίευσε το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σταχυολογώντας τα βασικά σημεία, μπορούμε να συνοψίσουμε:
1. Δυστυχώς σήμερα στη διατροφή του πρωταθλητή η πυραμίδα μοιάζει αντεστραμμένη: ξεκινάει από τα διατροφικά συμπληρώματα και δίνεται μικρότερη σημασία σε ένα πρόγραμμα σωστής διατροφής, που θα έπρεπε να είναι και η βάση.
2. Υπάρχουν ακόμα και γονείς που ζητούν να δοθούν στα παιδιά τους συμπληρώματα διατροφής νόμιμα ή μη, ώστε να έχουν επιτυχίες. Όμως ο ρόλος των ειδικών είναι να προστατεύουν την υγεία του αθλητή και όχι να φέρουν νίκη με οποιοδήποτε κόστος.
«Η σωστή διατροφή δεν μπορεί να κάνει έναν μέτριο αθλητή πρωταθλητή, η κακή διατροφή όμως μπορεί να κάνει έναν πρωταθλητή μέτριο αθλητή» επισήμανε ο καθηγητής Λάμπρος Συντώσης, ξεκαθαρίζοντας ότι η βελτίωση των επιδόσεων με συμπληρώματα είναι λάθος τρόπος.
3. Για να γίνει κάποιος πρωταθλητής απαιτείται συνδυασμός πολλών πραγμάτων. Το κυριότερο είναι η σκληρή προπόνηση και μαζί η σωστή διατροφή.
4. Ένας αθλητής κάνει 300 με 600 προπονήσεις ετησίως και χρειάζεται 1.500 με 2.000 γεύματα. Ο ρόλος ενός καλού διατροφολόγου είναι να προστατεύσει την υγεία του, με σωστό προσδιορισμό των ενεργειακών αναγκών του, βάσει του αθλήματος που κάνει, της οικονομικής του κατάστασης, του διαθέσιμου χρόνου που έχει και της προσβασιμότητας σε είδη διατροφής.
5. Το πιο δύσκολο κομμάτι της αθλητικής διατροφής είναι να πειστεί ο ίδιος ο αθλητής να την τηρήσει: να τρώει σωστά και να ακολουθεί τους κανόνες.
6. Για τη μεγιστοποίηση των αθλητικών επιδόσεων χρειάζονται επαρκής ενέργεια, ενυδάτωση και προγραμματισμός γευμάτων -ο αθλητής δεν μπορεί να κάνει «εκπτώσεις» σ’ αυτά τα πεδία, καθώς αυτό θα έχει αντίκτυπο στην επίδοσή του.
20 χρόνια πρωταθλητισμού για τον Ολυμπιονίκη Περικλή Ιακωβάκη -τι διδάχθηκε σχετικά με τη διατροφή
Στην ίδια εκδήλωση ήταν παρών και ο Ολυμπιονίκης Περικλής Ιακωβάκης. Μιλώντας με συγκεκριμένες αναφορές σε προσωπικές του εμπειρίες από την παρουσία του σε κορυφαία παγκόσμια αθλητικά γεγονότα, ο Ιακωβάκης τόνισε τη σπουδαιότητα τού να μπορεί ο διαιτολόγος να προσφέρει ευέλικτες λύσεις στον αθλητή, που να μπορεί να τις εφαρμόσει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Για τον ίδιο η σωστή διατροφή έχει γίνει τρόπος ζωής, μετά από 20 χρόνια πρωταθλητισμού, όμως διευκρίνισε πως ποτέ δεν μπόρεσε να υιοθετήσει συγκεκριμένα διατροφικά μοντέλα καθώς για έναν αθλητή αυτό πρακτικά είναι αδύνατο: «Πρέπει να έχει χρήμα, χρόνο, να μένει κοντά στο σημείο που κάνει προπόνηση και να ξέρει να μαγειρεύει» είπε ο Ολυμπιονίκης συνοψίζοντας τις δυσκολίες. Τέλος δεν παρέλειψε να τονίσει την αξία της διατροφικής εκπαίδευσης. Χρειάζεται σωστή εκπαίδευση για να μάθει ο αθλητής να τρέφεται σωστά.
«Στα διάφορα αθλητικά γεγονότα ακούγονται “παραμύθια”, όπως ότι “η ντομάτα κόβει ταχύτητα”, μύθοι που αν δεν είσαι εκπαιδευμένος θα τους πιστέψεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περικλής Ιακωβάκης.
Με χορτοφαγική δίαιτα και χωρίς διαιτολόγο ο Δημοσθένης Ταμπάκος. «Ο πρωταθλητισμός είναι συνδυασμός δουλειάς και ταλέντου», είπε ο Ολυμπιονίκης Δημοσθένης Ταμπάκος, ο οποίος και στις δύο Ολυμπιάδες που έλαβε μέρος, είχε επιλέξει να ακολουθήσει χορτοφαγική διατροφή. Ανέφερε ότι δεν είχε συνεργασία με αθλητικό διαιτολόγο και οι διατροφικές συμβουλές προέρχονταν από άλλους -όχι διαιτολόγους. Για τον ίδιο, όπως ανέφερε, η «τροφή» έχει ευρύτερη έννοια και δεν αφορά μόνο ό,τι λαμβάνουμε από το στόμα, αλλά και ό,τι βλέπουμε ή ό,τι αγγίζουμε. «Η άποψη αυτή σε συνδυασμό με τους στόχους που έθετα δημιουργούσαν το ιδανικό περιβάλλον για τις επιτυχίες» κατέληξε.
H ημερίδα διοργανώθηκε από το Τμήμα Διαιτολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.