Πώς θα είναι άραγε να καθόμαστε στο επιβλητικό Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και να βλέπουμε τον οσκαρικό Κέβιν Σπέισι να ερμηνεύει Ριχάρδο τον Γ’;
Πώς θα είναι άραγε να καθόμαστε στο επιβλητικό Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και να βλέπουμε τον οσκαρικό Κέβιν Σπέισι να ερμηνεύει Ριχάρδο τον Γ’; Και πόσο ωραία θα ήταν, μετά από μια τέτοια μεθυστική δόση από Ελλάδα και Χόλιγουντ μαζί, να μη γυρίζαμε μες στα μαύρα μεσάνυχτα στο σπίτι, αλλά να μέναμε για λίγο ακόμα χορταίνοντας… εκδρομή; Τα παραπάνω ερωτήματα και μερικά ακόμη, βρίσκουν απάντηση στο κείμενο που ακολουθεί.
Τι να μας πει για τη ματαιοδοξία της εξουσίας ένας νέος μόλις 29 ετών ο οποίος έχει γράψει μόνο τρία έργα; Τίποτα φυσικά. Εκτός κι αν λέγεται William Shakespeare… Ο Ριχάρδος ο Γ’ ανήκει στο σκληρό πυρήνα των «κακών» που νομίζω ότι όλοι οι ηθοποιοί ήθελαν να ενσαρκώσουν.
«Εγώ κάνω το κακό κι ύστερα πρώτος βάζω τις φωνές, όσα εγκλήματα οργανώνω στα κρυφά τα ρίχνω στις πλάτες των άλλων. Τον αδερφό μου Κλάρενς, που εγώ και μόνο εγώ έριξα στα σκοτάδια, πρώτος εγώ έρχομαι και τον κλαίω… …μετά καλύπτω τα απροσχημάτιστα εγκλήματά μου, με περίεργα κομμάτια κλεμμένα από το Ευαγγέλιο, και φαίνομαι σαν άγιος, αν και μου πάει ο ρόλος του Διαβόλου…»
(Α’ Πράξη, 3η σκηνή, Μεταφρ. Ερρίκου Μπελιέ, Κέδρος, 1999)
Ο Ριχάρδος Γ’ δεν είναι ένας συνηθισμένος κακός χαρακτήρας του δραματολογίου. Θριάμβευσε επί σκηνής ως θηρίο, αιμοσταγής, αδελφοκτόνος, παιδοκτόνος, συζυγοκτόνος, επίορκος, βέβηλος, ραδιούργος… αλλά υποχθόνια γοητευτικός! Οι σύγχρονοι ιστορικοί τον έχουν απαλλάξει από το βάρος της πανοπλίας που ο Σαίξπηρ του «φόρεσε», τον αθώωσαν, και με συνέδρια αποκατέστησαν τη σπιλωμένη του προσωπικότητα, αν και προφανέστατα η πανοπλία αυτή, και του πάει καλύτερα και μάλλον την προτιμά! Πώς να αρνηθείς τέτοια σπάνια σχιζοειδή φύση…
Στην ίδια σκηνή, η πρώην βασίλισσα Μαργαρίτα, κατάμουτρα, τον καταριέται: «Σακάτη, γουρούνι μιαρό, που σε έχουν σημαδέψει τα ξωτικά, φύση κατώτερη, παιδί του Άδη, όνειδος στης μάνας σου τη μήτρα, σιχαμερό έκκριμα του πατέρα σου, ανέντιμο βδέλυγμα…» και πριν προλάβει να κλείσει την κατάρα της με το όνομά του, ο Ριχάρδος σπεύδει με αναίδεια να συμπληρώσει το δικό της και να αντιγυρίσει δαιμονικά και σαρδόνια την κατάρα επάνω της… Μόνο αυτός εξάλλου γνωρίζει ότι στην προηγούμενη σκηνή κατάφερε να γοητεύσει και να ερωτοτροπήσει με τη συντετριμμένη χήρα Άννα, πάνω στο φέρετρο του ανθρώπου που ο ίδιος σκότωσε…
Ο Μινωτής, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Ροντήρη το 1939, λέγεται, ότι πριν ακόμη μάθει το κείμενο, κυκλοφορούσε στο κέντρο της Αθήνας με καμπούρα, κουτσαίνοντας και παράλυτος στο ένα χέρι, όχι φυσικά για να τον λυπηθούν –κάτι τέτοιο θα ήταν εύκολο– αλλά για να βρει τον τρόπο να υπερνικήσει την αναπηρία του Ριχάρδου με δαιμονική γοητεία!
Ποιος δεν δελεάζεται να δει στο ρόλο αυτό, τον βραβευμένο με Όσκαρ και βραβείο BAFTA Κέβιν Σπέισι, αυτόν τον υπέροχο κακομοίρη του «Usual Suspects», τον εγκλωβισμένο του «American Beauty» και τον ψυχάκια του «Seven»; Και μάλιστα υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του επίσης βραβευμένου Σαμ Μέντες; Το Bridge Project, μετά την περσινή επιτυχία του Χειμωνιάτικου Παραμυθιού, υπόσχεται μια αξέχαστη εμπειρία στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου…
*Λόγω του ότι οι δύο παραστάσεις που είχαν αρχικά προγραμματιστεί οδεύουν με μαθηματική ακρίβεια προς την εξάντληση των εισιτηρίων, το Φεστιβάλ αποφάσισε να προσθέσει άλλη μία στις 31/07. Ευχαριστούμε, Φεστιβάλ!
Info για την παράσταση
Ριχάρδος ο Γ’, του William Shakespeare Με ποιον; Με τον Κέβιν Σπέισι και 22 ακόμα ταλαντούχους Βρετανούς και Αμερικανούς ηθοποιούς, και τον Σαμ Μέντες στη σκηνοθεσία. Πού; Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Πότε; 29-30 Ιουλίου (και μια extra παράσταση στις 31 Ιουλίου)
Εισιτήρια: Από €10 έως €50, πληροφορίες- κρατήσεις στο www.greekfestival.com και στο 210 32 72 000
Διάρκεια: 3 ώρες περίπου
Παραγωγή: The Old Vic, Bam
Αν θέλετε να σας βάλουμε ιδέες για διαμονή και φαγητό κάντε κλικ εδώ.