DOCTOR FOOD | Γλυκόξινα, τραγανά, δροσερά, πλούσια σε βιταμίνες και φτωχά σε θερμίδες. Έχουμε κάθε λόγο να τιμάμε τα κεράσια!
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), τα κεράσια εκτός από τη γλύκα και τη νοστιμιά που μας προσφέρουν είναι και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Παρέχουν βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, ενώ ταυτόχρονα είναι φτωχά σε θερμίδες.
1 φλιτζάνι κεράσια δίνει: Θερμίδες 87 kcal, Υδατάνθρακες 22g, Πρωτεΐνες 1,46g, Λιπαρά 0,28g, Φυτικές Ίνες 2,9 g
Πολύτιμα συστατικά και πώς ωφελούν: Τα κεράσια βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, καθώς περιέχουν μεγάλες ποσότητες οργανικών οξέων και φυτικών ινών. Επίσης, είναι πλούσια σε β-καροτένιο, βιταμίνη C, κάλιο, μαγνήσιο και φολικό οξύ. Το έντονο χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα των κερασιών οφείλεται σε μια ομάδα χημικών ουσιών, τις ανθοκυανίνες. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ανθοκυανίνες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και ενδεχομένως ανακουφίζουν από τον πόνο που μπορεί να σχετίζεται με αρθρίτιδα. Τα κεράσια είναι επίσης πλούσια σε κάποιες φυτοχημικές ουσίες, οι οποίες ονομάζονται φυτοστερόλες και βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης.
Άλλα οφέλη των κερασιών στην υγεία μας είναι η πρόληψη της δημιουργίας πλάκας των δοντιών, άρα και της τερηδόνας. Ακόμη, σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, άτομα που κατανάλωναν 227 γραμμάρια κερασιών ή την αντίστοιχη ποσότητα χυμού κερασιού την ημέρα είχαν σημαντικά πλεονεκτήματα όσον αφορά την πρόληψη της ουρικής αρθρίτιδας.
Η ιστορία των κερασιών και οι ποικιλίες τους. Τα κεράσια έχουν ως πιθανό τόπο καταγωγής, μια μικρή πόλη της Μικράς Ασίας, την Κερασούντα, από όπου πιστεύεται ότι πήραν και το όνομά τους. Στη συνέχεια, έφτασαν στην Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη. Στην Ελλάδα θεωρούνται εξαιρετικής ποιότητας και στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα μας κατέχει την 10η θέση στον κόσμο σε παραγωγή κερασιών, με 43.000 τόνους το χρόνο. Η Τουρκία λέγεται ότι είναι η πρώτη σε παραγωγή κερασιών και ακολουθούν οι: Η.Π.Α., Ιράν, Ουκρανία και Γερμανία. Η κερασιά ανήκει στο γένος προύνος, στην οικογένεια ροδίδες, στην τάξη ροδώδη και είναι αγγειόσπερμο δικότυλο φυτό. Έχει πολλές ποικιλίες, με τις πιο γνωστές να είναι η κερασιά Ρουπκόβου, η πετροκερασιά, η Ναπολέων και η κερασιά βοδενών, οι οποίες προέρχονται από την αγριοκερασιά.
Στην Ελλάδα. Σε 52.000 με 72.000 τόνους ανέρχεται η μέση ετήσια παραγωγή κερασιών στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του 2015 που δημοσιεύτηκαν στο ΑΠΕ, με το 80% αυτής να αποτελεί “υπόθεση” της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας. Μάλιστα, το 70%-80% προέρχεται από τους νομούς Ημαθίας και Πέλλας και ακολουθούν Πιερία, Κιλκίς, Γρεβενά και Κοζάνη με 3% αντίστοιχα. Κερασιές φυτεύονται σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και στα νησιά.
Συνταγές με κεράσια Τα κεράσια φυσικά τα καταναλώνουμε ωμά, καλά πλυμένα, για να πάρουμε το μάξιμουμ της γεύσης και των θρεπτικών τους συστατικών. Γίνονται όμως και ωραία λικέρ, μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού. Δείτε συνταγές με κεράσια πατώντας εδώ.
ΠΗΓΕΣ: www.onmed.gr | www.haniotika-nea.gr | ΑΠΕ-ΜΠΕ