ΠΡΟΣΩΠΑ | Πέθανε στη Γενεύη στα 73 του χρόνια
ΠΡΟΣΩΠΑ | Πέθανε στη Γενεύη στα 73 του χρόνια
Ο Robuchon είχε χαρακτηριστεί Σεφ του Αιώνα από τον διάσημο οδηγό εστιατορίων Gault & Millau. Το θάνατό του ανακοίνωσε εκπρόσωπός του σήμερα Δευτέρα, το πρωί. Σχολιάζοντας τη μεγάλη απώλεια από το χώρο της υψηλής γαστρονομία, ο Benjamin Griveaux, εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι ο Robuchon θα συνεχίσει να «εμπνέει τη νεότερη γενιά σεφ».
Γεννημένος στο Poitiers, στη Δυτική Γαλλία, το 1945, ο Robuchon ανέβηκε τα «σκαλοπάτια της κουζίνας» με πολύ γρήγορη ταχύτητα, και έγινε επικεφαλής σεφ στο ξενοδοχείο Concorde La Fayette στο Παρίσι, σε ηλικία μόλις 29 ετών. Το 1981 άνοιξε το Café Jamin στο Παρίσι, το οποίο κέρδιζε από ένα αστέρι Michelin καθένα από τα 3 πρώτα χρόνια λειτουργίας του – το πρώτο εστιατόριο που πέτυχε τέτοιο κατόρθωμα.
Ο Joel Robuchon στο απόγειο της καριέρας του διηύθυνε εστιατόρια σε όλο τον κοσμο: Παρίσι, Μονακό, Χονγκ Κονγκ, Λας Βέγκας, Τόκιο και Μπανγκόκ. Το πιάτο φετίχ αυτού του λάτρη της Ιαπωνίας, ο οποίος έκτισε μια αυτοκρατορία με περισσότερους από 1.200 εργαζόμενους και σχεδόν 30 καταστήματα στον κόσμο, ήταν ο πουρές, “το καλύτερο είναι συχνά το πιο απλό”, όπως δήλωνε. Μια συνταγή πλούσια σε βούτυρο, τα μυστικά της οποίας αποκάλυψε στην τηλεόραση όπου παρουσίαζε από το 2000 έως το 2009 την καθημερινή εκπομπή “Bon Appétit Bien Sûr”.
Μιλώντας στο Business Insider το 2014, ο Robuchon είχε δηλώσει :
«Όσο μεγαλώνω τόσο πιο πολύ συνειδητοποιώ ότι η αλήθεια είναι η εξής: όσο πιο απλό είναι το φαγητό τόσο πιο εξαιρετικό μπορεί να γίνει. Ποτέ δεν προσπαθώ να παντρέψω περισσότερες από τρεις γεύσεις σε ένα πιάτο».
Ο Joel Robuchon ήταν επίσης γνωστός για το πόσο ικανός ήταν να καθοδηγεί τους νέους, βοηθώντας μεταξύ άλλων να εξελιχτούν σεφ όπως ο Gordon Ramsay, ο Éric Ripert και ο Michael Caines.
Τον αποχαιρετά και ο πολιτικός κόσμος
«Τα αστέρια του αστράφτουν με όλη τη λάμψη τους», ήταν η αντίδραση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην αναγγελία του θανάτου του. «Ο Ζοέλ Ρομπισόν έσβησε σήμερα, αλλά τα 32 του αστέρια Michelin λάμπουν στον αστερισμό της γαλλικής γαστρονομίας. Το όνομά του και το στιλ του ενσαρκώνουν τη γαλλική κουζίνα σε όλο τον κόσμο, συμβολίζουν την τέχνη της ζωής, την αξίωση για καλή δουλειά και δηλώνουν τον πλούτο των παραδόσεων μας».
Πάμπολλα είναι τα συλλυπητήρια μηνύματα για τον «πάπα των μαγείρων» όπως τον αποκαλούσαν οι Γάλλοι, ενώ ο κόσμος της γαστρονομίας αποτίει φόρο τιμής στην προσωπικότητα και την απίστευτη δημιουργικότητα του εκλιπόντα.
Ο Robuchon είχε τιμηθεί με 32 αστέρια έως το 2016 κατέχοντας το απόλυτο ρεκόρ.
Ο θάνατος αυτού του τελειομανούς επαγγελματία που ηγείτο μιας παγκόσμιας αυτοκρατορίας, άφησε ορφανό τον κόσμο της υψηλής γαστρονομίας που επλήγη ήδη από τον θάνατο στις αρχές της χρονιάς του Πολ Μποκίζ και από τον χαμό, τον Ιούνιο, του Αμερικανού ‘Αντονι Μπουρντέν, μορφής της παγκόσμιας γαστρονομίας.
Η προσωπική του ζωή και η οικογένειά του -είχε δύο παιδιά- φρόντιζε να μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ | CNN