Μην παιδεύεστε άσκοπα. Κάποια τρόφιμα δεν θέλουν πλύσιμο. Το μόνο που χρειάζονται είναι επαρκώς υψηλές θερμοκρασίες.
Αυγά: Η φυσική προστατευτική μεμβράνη που φέρει το αυγό καταστρέφεται με το πλύσιμο, αφήνοντάς το ευάλωτο σε μικροβιακούς οργανισμούς που μπορεί να βρεθούν στο κέλυφός του και μπορούν υπό κατάλληλες συνθήκες να εισχωρήσουν μέσα και να το μολύνουν. Γι’ αυτό το λόγο δεν πρέπει να πλένονται τα αυγά.
Ζυμαρικά: Το νερό αφαιρεί το άμυλο και χαλάει τη νοστιμιά τους. Τα ζυμαρικά βράζονται επαρκώς οπότε δεν έχουν ανάγκη από πλύσιμο.
Κοτόπουλο: Τα βακτήρια στο φρέσκο κοτόπουλο είναι πολύ επικίνδυνα, αλλά δυστυχώς δεν …σαπουνίζονται. Με το να πλύνουμε ένα κοτόπουλο απλώς αυξάνουμε την πιθανότητα να διασπείρουμε σε μεγαλύτερη έκταση τα βακτήριά του. Ο μόνος τρόπος να ξεμπερδεύει κανείς με τη σαλμονέλα και άλλα επιβλαβή βακτήρια είναι να βράσει/ψήσει καλά το κοτόπουλο.
Κρέας: Ούτε το νωπό κόκκινο κρέας πρέπει να πλένεται. Τυχόν βακτήρια που μπορεί να επιβίωσαν πάνω του είναι τόσο ανθεκτικά που το νερό και το σαπούνι δεν είναι σε θέση να τα εξουδετερώσει. Όπως συμβαίνει και με το κοτόπουλο πλένοντάς το δεν κάνουμε τίποτα περισσότερο απ’ το να τα βοηθάμε να εξαπλωθούν και σε άλλα σημεία. Κι εδώ η λύση είναι το καλό ψήσιμο.
Μανιτάρια -πλένονται ή δεν πλένοντα; Για την πλύση ή όχι των μανιταριών κυκλοφορούν αντιφατικές απόψεις: όσοι συστήνουν μη πλύσιμο και απλό σκούπισμα, το κάνουν επειδή τα μανιτάρια έχουν την τάση να απορροφούν εύκολα πολύ από το νερό που χρησιμοποιούμε. Ωστόσο, εδώ και κάποια χρόνια αρκετοί μάγειροι και σεφ προτιμούν το γρήγορο πλύσιμο και στη συνέχεια το σκούπισμα. Σύμφωνα με τον Γιάννη Λουκάκο, για τις κοινές ποικιλίες που βρίσκουμε στο εμπόριο, τα απλά στρογγυλά μανιτάρια, τα πλευρώτους και τα πορτομπέλο, δεν ισχύουν τα περί απορρόφησης έξτρα νερού. Μπορούμε, λέει ο σεφ, να πλύνουμε τα μανιτάρια με τρεχούμενο νερό κι έπειτα να τα στραγγίξουμε και να τα στεγνώσουμε καλά.