Δεν είναι λίγα τα οφέλη που προσφέρει η τακτική άσκηση στην υγεία. Δεν είναι λίγες και οι μελέτες που τα επιβεβαιώνουν. Η μελέτη των επιδράσεων της άσκησης στη λειτουργία του εγκεφάλου αποτελεί έναν νέο και ενδιαφέροντα τομέα έρευνας.
Δεν είναι λίγα τα οφέλη που προσφέρει η τακτική άσκηση στην υγεία. Δεν είναι λίγες και οι μελέτες που τα επιβεβαιώνουν. Η μελέτη των επιδράσεων της άσκησης στη λειτουργία του εγκεφάλου αποτελεί έναν νέο και ενδιαφέροντα τομέα έρευνας.
Της Αικατερίνης Καραφωτιά – Διαιτολόγος Διατροφολόγος BSc, SRD
Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Frontiers in Aging Neuroscience”, ακόμη και το ήπιο περπάτημα διάρκειας 40 λεπτών 3 φορές την εβδομάδα, μπορεί να ενισχύσει τη συνδεσιμότητα σημαντικών κυκλωμάτων του εγκεφάλου, να αντιμετωπίσει την έκπτωση των εγκεφαλικών λειτουργιών που σχετίζονται με τη γήρανση, αλλά και να αυξήσει την απόδοση σε διάφορες γνωστικές ασκήσεις. Σημαντικό, έτσι;
Στη συγκεκριμένη μελέτη συμμετείχαν εξήντα πέντε ενήλικες, ηλικίας 59 έως 80 ετών, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες άσκησης, αερόβιας (περπάτημα) και μη αερόβιας (ασκήσεις ενδυνάμωσης) και παρακολουθήθηκαν για ένα χρόνο. Σύμφωνα με τον Art Kramer, καθηγητή ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Ιλινόϊς “σχεδόν καμία λειτουργία του εγκεφάλου δεν επιτελείται από μία μόνο περιοχή, αλλά από ολόκληρο κύκλωμα. Τα κυκλώματα αυτά μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο συνδεδεμένα. Σε γενικές γραμμές, όσο μεγαλώνουμε τόσο λιγότερο συνδέονται μεταξύ τους.” Έτσι, στα πλαίσια της παρούσας μελέτης διερευνήθηκε η επίδραση της φυσικής δραστηριότητας στη συνδεσιμότητα των εγκεφαλικών κυκλωμάτων που συνιστούν το “Δίκτυο Αυτόματης Λειτουργίας, ΔΑΛ” (Default Mode Network, DMN). Από προηγούμενες μελέτες έχει φανεί πως η απώλεια του συντονισμού στο ΔΑΛ αποτελεί ένα κοινό σύμπτωμα της γήρανσης ή και σε πιο ακραίες περιπτώσεις ένδειξη κάποιας υποκείμενης νόσου, όπως είναι πχ η νόσος Alzheimer’s.
Για το σκοπό αυτό, οι συμμετέχοντες υπεβλήθησαν σε λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού τομογράφου [functional Magnetic Resonance Imaging (fMRI)]. Η συνδεσιμότητα ανάμεσα στα διάφορα κυκλώματα του εγκεφάλου και η απόδοση των συμμετεχόντων σε διάφορες γνωστικές ασκήσεις μετρήθηκαν κατά την έναρξη, στους 6 μήνες και στο τέλος του ενός χρόνου. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η συνδεσιμότητα στο ΔΑΛ αυξήθηκε στατιστικά σημαντικά στον εγκέφαλο των ατόμων που ανήκαν στην ομάδα της αερόβιας άσκησης μόνο. Τέλος, μόνο στα ίδια άτομα αυξήθηκε η συνδεσιμότητα σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την εκτέλεση πολύπλοκων δραστηριοτήτων, με αποτέλεσμα να αυξηθεί έτσι και η απόδοσή τους σε διάφορες γνωστικές ασκήσεις. Θέλετε λοιπόν να καθυστερήσετε τη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης του εγκεφάλου; Περπατήστε!