Αρχική Διατροφή Doctor Food Παχαίνει το βραδινό φαγητό; Μύθοι και αλήθειες

Παχαίνει το βραδινό φαγητό; Μύθοι και αλήθειες

0
Παχαίνει το βραδινό φαγητό; Μύθοι και αλήθειες

DOCTOR FOOD | Θα βάλουμε κιλά αν τρώμε το βράδυ;

DOCTOR FOOD | Θα βάλουμε κιλά αν τρώμε το βράδυ;

Ισχύει ότι αν τρώμε το βράδυ θα βάλουμε κιλά; Η βραδινή κατανάλωση τροφής έχει συσχετισθεί με την αύξηση του σωματικού βάρους και πολλοί είναι εκείνοι που έχουν την αντίληψη ότι αν φας αργά το βράδυ θα πάρεις κιλά. Ωστόσο, σύμφωνα με την Παρασκευή Γκιάτα, οι θερμίδες παραμένουν θερμίδες, ανεξάρτητα από την ώρα που καταναλώνονται.

Δεν έχει σημασία πότε θα λάβεις θερμίδες, αλλά πόσες θα λάβεις, καθώς και τι είδους είναι οι θερμίδες αυτές, ανέφερε σε συνέντευξή της προ μηνών στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η ερευνήτρια, στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Lab του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σημείωσε ακόμη, πως αν καταναλώσουμε 300 ίδιες θερμίδες είτε το πρωί, είτε αργά το βράδυ δεν έχει καμία απολύτως σημασία για το τελικό μας βάρος: «Ο μεταβολισμός μας θα τις επεξεργαστεί με τον ίδιο τρόπο, ανεξαρτήτως της ώρας, αρκεί να είναι ίδιας ποσότητας και ποιότητας θερμίδες». 

Ερευνητές στο Ισραήλ μελέτησαν αν η βραδινή κατανάλωση φαγητού μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι δεν υπήρχε αύξηση του σωματικού βάρος στους συμμετέχοντες που έτρωγαν το μεγαλύτερο μέρος των ημερήσιων θερμίδων τους το βράδυ (πστις 8 μ.μ. ή και αργότερα) και ενισχύουν το γεγονός ότι αν καταναλώσεις το βράδυ θερμίδες, οι οποίες όμως δεν ξεπερνούν το φυσιολογικό ημερήσιο όριο, δεν οδηγούν σε αύξηση του σωματικού βάρους. 

Μύθος ότι ο μεταβολισμός μειώνεται το βράδυ

Σύμφωνα με την Παρασκευή Γκιάτα, στο μύθο της βραδινής κατανάλωσης τροφής συμπληρώνεται και η ψευδαίσθηση ότι ο μεταβολισμός του ανθρώπου «μειώνεται» ή σταματά να λειτουργεί τις βραδινές ώρες με αποτέλεσμα οι θερμίδες που καταναλώνονται το βράδυ να αποθηκεύονται ως λίπος.

Όπως εξήγησε η ερευνήτρια: «Το ανθρώπινο σώμα και ο μεταβολισμός λειτουργούν συνεχώς σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Όταν κοιμόμαστε συνεχίζουμε να αναπνέουμε, η καρδιά μας συνεχίζει να χτυπά, ο εγκέφαλος μας συνεχίζει να λειτουργεί, διαδικασίες οι οποίες απαιτούν την κατανάλωση ενέργειας, επομένως, συνεχή και σταθερή λειτουργία του μεταβολισμού». 

Τότε γιατί κάποιοι άνθρωποι παρατηρούν ότι βάζουν κιλά τρώγοντας το βράδυ; 

Σύμφωνα με μελέτες οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε αργά το βράδυ, το γνωστό «snacking», κυρίως λόγω άγχους ή ανίας ή έπειτα από κατανάλωση αρκετού αλκοόλ και όχι εξαιτίας της πείνας. Οι θερμίδες που καταναλώνουν είναι κυρίως κακής ποιότητας, δηλαδή θερμίδες υψηλές σε λιπαρά και σάκχαρα όπως πατατάκια, πίτσα, μπισκότα κτλ.

Η κατανάλωση τέτοιου είδος σνακ μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη, κυρίως όταν καθόμαστε μπροστά σε έναν υπολογιστή ή μια τηλεόραση, με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από τις απαραίτητες.

Επίσης, ένα ποσοστό των ανθρώπων παραλείπει βασικά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που μπορεί να τους οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη πρόσληψη θερμίδων το βράδυ εξαιτίας της έντονης αίσθησης της πείνας. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας και ως εκ τούτο την αύξηση του σωματικού βάρους. Το ανθρώπινο σώμα δεν αναγνωρίζει πότε είναι μέρα και πότε βράδυ. Η ικανότητα του σώματος να πάρει κιλά έχει να κάνει κυρίως με το είδος και την ποσότητα των προσλαμβανόμενων θερμίδων και όχι με το πότε λαμβάνονται αυτές. Η αύξηση και η απώλεια σωματικού βάρους βασίζονται στην απλή εξίσωση της ενεργειακής ισορροπίας. Όταν αυτή διαταράσσεται έχουμε αντίστοιχα αύξηση ή μείωση του βάρους.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.