Μια εκπληκτική ποσότητα πολύτιμων συστατικών κρύβεται στους κολοκυθόσπορους -το γνωστό μας πασατέμπο.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), περίπου δύο κουταλιές της σούπας πασατέμπος (σπόροι κολοκύθας) αποδίδουν 125 θερμίδες και περιέχουν 15 γραμμάρια υδατανθράκων (0 γραμμάρια ζάχαρη και 5 γραμμάρια φυτικών ινών ), 5 γραμμάρια πρωτεΐνης καθώς και το 5% των ημερήσιων αναγκών σε σίδηρο. Επιπλέον, όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο του το diettv.gr οι σπόροι κολοκύθας είναι πηγή μαγνησίου, ψευδαργύρου, χαλκού και σεληνίου.
Οι σπόροι κολοκύθας έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο. Δύο κουταλιές της σούπας δίνουν 74 mg μαγνησίου, περίπου το 1/4 της ημερήσιας συνιστώμενη ποσότητας. Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο σε πάνω από 300 ενζυμικές αντιδράσεις μέσα στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού της τροφής και της σύνθεσης των λιπαρών οξέων και πρωτεϊνών. Το μαγνήσιο συμμετέχει στη νευρομυϊκή μετάδοση και τη δραστηριότητα αλλά και τη χαλάρωση των μυών.
Η ανεπάρκεια μαγνησίου, ιδιαίτερα διαδεδομένη σε ηλικιωμένους συνδέεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη, το μεταβολικό σύνδρομο, τη στεφανιαία νόσο και την οστεοπόρωση. Το μαγνήσιο ακόμα, είναι σημαντικό για το σχηματισμό των οστών. Οι υψηλές προσλήψεις μαγνησίου συνδέονται με μεγαλύτερη πυκνότητα των οστών και έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές για τη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Για κάθε αύξηση 100 mg / ημέρα στην πρόσληψη μαγνησίου, ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μειώνεται κατά περίπου 15%. Με την πρόσληψη 365 mg μαγνησίου ανά ημέρα έχει παρατηρηθεί ότι βελτιώνεται το προφίλ των λιπιδίων.
Οι σπόροι κολοκύθας είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Αυτός ο συνδυασμός έχει οφέλη τόσο για την καρδιά όσο και για το ήπαρ. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων καθώς επίσης και την αθηροσκληρωτική πλάκα, ενώ συμβάλουν στη βελτίωση της ενδοθηλιακής λειτουργίας και στην ήπια μείωση της αρτηριακής πίεσης του αίματος.
Ο πασατέμπος είναι μια πλούσια πηγή τρυπτοφάνης, ενός αμινοξέως που έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της χρόνιας αϋπνίας. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nutritional Neuroscience έδειξε ότι η κατανάλωση τρυπτοφάνης από ένα σπόρο κολοκύθας μαζί με μια πηγή υδατάνθρακα (π.χ. βραστή πατάτα) μπορεί να συγκριθεί με τα αποτελέσματα της φαρμακευτικής ποιότητας της τρυπτοφάνης για τη θεραπεία της αϋπνίας.
Οι σπόροι κολοκύθας είναι ακόμα πλούσιοι σε ψευδάργυρο που είναι απαραίτητος για τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την πρόληψη των λοιμώξεων της μήτρας. Εκτιμάται ότι πάνω από το 80% των γυναικών παγκοσμίως έχουν ανεπαρκείς ποσότητες ψευδαργύρου.
Επιπλέον μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από ερευνητές του Οργανισμού Τροφίμων της Μεγάλης Βρετανίας κατέδειξαν ότι οι κολοκυθόσποροι επιδρούν καταπραϋντικά σε προβλήματα του προστάτη, ενώ εξομαλύνουν τη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος. Λόγω των υψηλών ποσοστών λινολεϊκού οξέος (45%) και φυτοστερόλης είναι γνωστό προπαντός σαν φάρμακο των παθήσεων της ουροδόχου κύστης και του προστάτη. Επίσης ο ψευδάργυρος, βοηθά τόσο στα προβλήματα του προστάτη όσο και της ανδρική στειρότητας.
Παράλληλα η υψηλή περιεκτικότητα τους σε ουσιώδη λιπαρά οξέα αποτελούν ασπίδα προστασίας από το έμφραγμα.
Περιττό να τονιστεί ότι για να απολαμβάνει κανείς πλήρως τα οφέλη του πασατέμπου στην υγεία θα πρέπει να τον επιλέγει στην ανάλατη εκδοχή. Απολαύστε τον σκέτο ως σνακ ή στις σαλάτες, τις σπιτικές μπάρες και στο γιαούρτι του πρωινού.