Η γενική και αρκετά θολή θεωρία που θέλει την ανάκτηση βάρους να συνδύεται με το έντονο στρες είναι πολύ διαδεδομένη, όμως μέχρι πρόσφατα δεν είχαμε στα χέρια μας κάποια χειροπιαστή, επιστημονική απόδειξη.
Η γενική και αρκετά θολή θεωρία που θέλει την ανάκτηση βάρους να συνδύεται με το έντονο στρες είναι πολύ διαδεδομένη, όμως μέχρι πρόσφατα δεν είχαμε στα χέρια μας κάποια χειροπιαστή, επιστημονική απόδειξη.
Πώς αλλάζουν οι διατροφικές μας συνήθειες όταν αγχωνόμαστε; Εσύ είσαι από εκείνος που νιώθουν κόμπο το στομάχι τους και δεν μπορούν να κατεβάσουν μπουκιά ή από τους άλλους, εκείνους που ψάχνουν παρηγοριά στο φαγητό και είναι σε θέση να φάνε ακόμα και μία ολόκληρη τούρτα στην καθισιά τους;
Σύμφωνα με πρόσφατη, εμπεριστατωμένη έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από μερικές ημέρες στην εφημερίδα Independent, το στρες δεν είναι απλώς συνδεδεμένο με τις απότομες αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες ενός ατόμου, αλλά μπορεί τελικά να είναι αυτό που, σε χρόνια βάση, ευθύνεται για την μεγάλη αύξηση του βάρους μας.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Λονδίνου (UCL) προσπάθησαν να εντοπίσουν τι ακριβώς συμβαίνει, χρησιμοποιώντας δείγματα από συνολικά 2.527 ανθρώπους από 50 ετών και άνω.
Για τις ανάγκες της συγκεκριμένης έρευνας οι ειδικοί μέτρησαν τα επίπεδα της κορτιζόλης, γνωστής και ως η ορμόνη του στρες, στον ανθρώπινο οργανισμό, σε βάθος περίπου 2 μηνών.
Εξετάζοντας τα αποτελέσματα, και λαμβάνοντας υπόψιν τους διάφορους ακόμα παράγοντες όπως ο διαβήτης ή το κάπνισμα, οι μελετητές κατέληξαν πως όσο πιο υψηλά ήταν τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό (με λίγα λόγια, όσο πιο αγχωμένος ήταν κάποιο άτομο) τόσο μεγαλύτερο ήταν το βάρος του σώματος τους, όπως και οι αναλογίες του κορμιού του.
Επιπλέον, οι επιστήμονες εξηγούν ότι εκτός από την αύξηση του βάρος τα πολύ μεγάλα επίπεδα κορτιζόλης σε αρκετές περιπτώσεις είχαν οδηγήσει σε επίμονη, συχνά προβληματική για την υγεία, παχυσαρκία.
Αυτή δεν είναι η πρώτη έρευνα που επιχειρεί να συνδέσει τα επίπεδα κορτιζόλης με την παχυσαρκία όμως είναι εκείνη που ήταν σε θέση να προσδιορίσει και να χαρακτηρίσει το φαινόμενο σε τόσο συγκεκριμένο χρονικό όριο, δηλαδή στο πλαίσιο δύο μηνών.
Παρόλα αυτά η επικεφαλής της μελέτης, η καθηγήτρια Sarah E. Jackson εξηγεί ότι για αρκετούς ανθρώπους τα επιπλέον κιλά είναι από μόνα τους σοβαρή πηγή άγχους. Γι αυτό το λόγο συμβουλεύει όσους επιθυμούν να χάσουν κιλά να ξεκινήσουν κάνοντας ένα μόνο πράγμα, το οποίο χαρακτηρίζει ως την πιο σωστή δίαιτα. Να σταματήσουν να μετράνε θερμίδες και απλά να χαλαρώσουν. Η απλή ελάττωση των ημερήσιων μερίδων σε συνδυασμό με την ηρεμία είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να αδυνατίσουμε.