Τραβώντας την τάση της διαλειμματικής νηστείας για απώλεια βάρους, που γίνεται δημοφιλής με δίαιτες όπως η 5:2, διευθύνοντες σύμβουλοι και μεγαλοστελέχη της high tech «κοιλάδας» σταματάνε να τρώνε ακόμη και για 8 μέρες. Είναι τρελοί;
Η τελευταία φορά που κάποια τροφή πέρασε από τα χείλη του Phil Libin ήταν την προηγούμενη μέρα, όταν έφαγε «γιακοτόρι» σε έναν εστιατόριο του Σαν Φραντσίσκο. Θα ξαναφάει σε τρεις μέρες, την Πέμπτη το βράδυ, οπότε έχει κάνει κράτηση στο πιο μοδάτο εστιατόριο σούσι της πόλης. Στις ενδιάμεσες τέσσερις μέρες θα πίνει μόνο νερό, καφέ και μαύρο τσάι.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Olivia Solon του Guardian, τους τελευταίους οχτώ μήνες ο πρώην CEO της Evernote και νυν CEO της AI studio All Turtles αποφεύγει το φαγητό για διαστήματα από δύο έως οχτώ μέρες, που τα διαδέχονται ανάλογες περίοδοι φαγητού. Είναι σχεδόν 40,8 κιλά και περιγράφει την εμπειρία της απόλυτης νηστείας ως «μεταστχηματιστική». «Αισθάνομαι μια ήπια ευφορία, είμαι σε πολύ καλύτερη διάθεση και υπάρχει μια συνεχής παροχή ενέργειας. Απλώς νιώθω υγιέστερος και με βοηθάει να γίνω καλύτερος CEO», προσθέτει.
Ο Libin είναι ένα από τα συνεχώς αυξανόμενα μέλη της Σίλικον Βάλει (Silicon Valley) που πειραματίζονται με παρατεταμένες περιόδους νηστείας, ισχυριζόμενα ότι αποκομίζουν οφέλη όπως η απώλεια βάρους, λιγότερες αιφνίδιες αλλαγές διάθεσης και βελτιωμένη παραγωγικότητα.
Οι διακοπτόμενες περίοδοι νηστείας κερδίζουν δημοτικότητα με διατροφικά μοντέλα όπως η περιβόητη δίαιτα 5:2, όπου όσοι την ακολουθούν, τρώνε κανονικά πέντε μέρες την εβδομάδα και τις άλλες δύο καταναλώνουν έναν δραματικά μειωμένο αριθμό θερμίδων (γύρω στις 500). Ωστόσο, ο Libin και άλλοι σαν αυτόν, σπρώχνουν την ιδέα αυτή ακόμα μακρύτερα και εστιάζουν περισσότερο στην αυξημένη απόδοση παρά στο χαμένο βάρος.
Οι υποστηρικτές συνδυάζουν τη νηστεία με την εμμονική αναζήτηση των ζωτικής για τον οργανισμό σημασίας στοιχείων, όπως η ακριβής σύνθεση του σώματος, η γλουκόζη του αίματος και των κετόνων, χημικών ενώσεων που παράγονται όταν το σώμα κάνει επιδρομές επιβίωσης στα δικά του αποθέματα λίπους για την ανεύρεση ενέργειας, λόγω έλλειψης υδατανθράκων.
Αυτό, επιμένουν, δεν είναι δίαιτα. Είναι «βιοχακάρισμα». Ο Geoffrey Woo, CEO της εταιρίας Βιοχακαρίσματος και Νοοτροπικών HVMN, έκανε και νηστεία εφτά ημερών στην εταιρία του στις αρχές του 2017, μαζί με 100 μέλη του WeFast (Νηστεύουμε), μιας κοινότητας που ίδρυσε και είναι αφιερωμένη στη διακοπτόμενη νηστεία.
Μερικοί συμμετέχοντες φορούσαν μόνιτορ γλυκόζης, τα οποία φοράνε συνήθως οι διαβητικοί, για να ελέγχουν σε πραγματικό χρόνο τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος χρησιμοποιώντας καθετήρες με διάμετρο καρφίτσας που είχαν εισαχθεί στο δέρμα τους. Μετρούσαν επίσης τα επίπεδα των κετόνων στο αίμα τους για να ελέγξουν αν όντως το σώμα χρησιμοποιεί το λίπος σαν καύσιμο, μια κατάσταση του μεταβολισμού γνωστή ως «κέτωση».
«Οι κετόνες είναι σούπερ καύσιμο για τον εγκέφαλο», λέει ο Woo. «Πολλά από τα οφέλη της νηστείας, συμπεριλαμβανομένης της πνευματικής διαύγειας, οφείλονται στην αύξηση των κετόνων στο σύστημα. Θα πίστευες ότι μετά από εφτά μέρες χωρίς φαγητό θα είχες απώλεια συγκέντρωσης και θα αναζητούσες απελπισμένα φαγητό, αλλά στις δύο ή τρεις μέρες νηστείας η πείνα εξαφανίζεται μιας και τα επίπεδα των κετόνων ανεβαίνουν. Ταΐζεις το μυαλό και το σώμα σου από μια εναλλακτική πηγή καυσίμων», προσθέτει ο διευθύνοντας σύμβουλος της HVMN.
Τουλάχιστον 20 βαρυσήμαντα ονόματα (CEO, στελέχη κι επενδυτές) στην περιοχή του Κόλπου του Σαν Φραντσίσκο, που ακολουθούν την πρακτική της νηστείας, έχουν δημιουργήσει μια What’sApp κοινότητα για να ανταλλάσσουν εμπειρίες με το όνομα Fast Club.
Τι λέει η επιστήμη. Η επιστημονική έρευνα για τις επιπτώσεις της νηστεία στο σώμα διαρκώς επεκτείνεται. Κάθε χρόνο δεκάδες δημοσιεύσεις δείχνουν πώς η νηστεία συμβάλλει στην κινητοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, καταπολεμάει τον προδιαβήτη και, τουλάχιστον στα ποντίκια, επιβραδύνει την γήρανση. Ωστόσο η απόλυτη αποχή από το φαγητό είναι άλλο πράγμα. Πέρα από τις αυτονόητες ελλείψεις σε βασικά για το σώμα διατροφικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα που μπορεί να προκαλέσει με τα γνωστά αποτελέσματα, μπορεί να καταστήσει τον οργανισμό πιο ευάλωτο στις μολύνσεις και να επιδεινώσει την κατάσταση των νεφρών. Επίσης, η εκτεταμένη νηστεία μπορεί να αποτελεί κάλυψη της νευρικής ανορεξίας, διατροφικής διαταραχής με ολέθρια αποτελέσματα.