Αρχική Ιστορίες Food Stories Καβάλα: Έθιμα της Πρωτοχρονιάς που έφεραν οι πρόσφυγες από τις αλησμόνητες πατρίδες

Καβάλα: Έθιμα της Πρωτοχρονιάς που έφεραν οι πρόσφυγες από τις αλησμόνητες πατρίδες

0
Καβάλα: Έθιμα της Πρωτοχρονιάς που έφεραν οι πρόσφυγες από τις αλησμόνητες πατρίδες

ΕΘΙΜΑ | Πολλοί κάτοικοι διατηρούν ακόμα κάποιες απ’ τις παραδόσεις που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη

ΕΘΙΜΑ | Πολλοί κάτοικοι διατηρούν ακόμα κάποιες απ’ τις παραδόσεις που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη

Τα φετινά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά δεν επιτρέπουν ιδιαίτερες συνευρέσεις, επισκέψεις, κοινωνικότητες και γιορτές. Είναι πιο παράξενα και πιο εσωστρεφή λόγω της πανδημίας.

Ωστόσο η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στις προ covid-19 εποχές αποτελούσε ευκαιρία για πολλούς απογόνους των προσφύγων από τις αλησμόνητες πατρίδες -που εγκαταστάθηκαν σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης- να κρατήσουν ζωντανές τις παραδόσεις των προγόνων τους και να τις μεταφέρουν από γενιά σε γενιά. 

Στην πόλη της Καβάλας, αρκετοί τιμούν ακόμα κάποια από τα έθιμα που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη, όπως το σπάσιμο του ροδιού μπροστά στην είσοδο του σπιτιού για καλή τύχη, αλλά και η μεταφορά μιας πέτρας -συνήθως από το μικρότερο μέλος της οικογένειας- στο εσωτερικό του σπιτιού για να είναι στέρεο το σπίτι και γερή ολόκληρη η οικογένεια τη νέα χρονιά.

Επίσης, πολλές οικογένειες μαγειρεύουν για το χριστουγεννιάτικο μεσημεριανό τραπέζι σπλήνα γεμιστή με κιμά, ρύζι και κουκουνάρια, ένα παραδοσιακό φαγητό που μαγειρεύονταν κυρίως από τις νοικοκυρές στο Μυριόφυτο της Ανατολικής Θράκης

Στη δημοτική κοινότητα Μυρτοφύτου του δήμου Παγγαίου, την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς συνήθιζαν τ’ αγόρια που θα φύγουν στρατιώτες μέσα στη νέα χρονιά να συγκεντρώνουν μεγάλες στοίβες από ξύλα στην πλατεία. Την παραμονή του νέου χρόνου άναβαν μια εντυπωσιακή φωτιά ψέλνοντας τα κάλαντα. Στις δώδεκα ακριβώς, με το χτύπημα του ρολογιού της εκκλησίας, ξεκινούσε ένα παραδοσιακό γλέντι με τσίπουρο και γλυκά.

Στη δημοτική κοινότητα Ποδοχωρίου του δήμου Παγγαίου, την πρώτη ημέρα κάθε νέου χρόνου έχουν το έθιμο του «ποδαρικού», όπου τα πιο μικρά παιδιά επισκέπτονται τα σπίτια του οικισμού μπαίνοντας μέσα με το δεξί πόδι, λένε ευχές στους νοικοκύρηδες του σπιτιού και δέχονται γλυκά και δώρα.

Στο νησί της Θάσου οι οικογένειες κρατούν ένα πολύ παλιό έθιμο, το σπόρδισμα των φύλλων. Κάθονται όλοι γύρω από το αναμμένο τζάκι, τραβούν την ανθρακιά προς τα έξω και ρίχνουν γύρω στ’ αναμμένα κάρβουνα, φύλλα ελιάς, βάζοντας στο νου τους από μια ευχή, χωρίς όμως να την πουν στους άλλους. Όποιου το φύλλο γυρίσει περισσότερο, εκείνου θα πραγματοποιηθεί και η ευχή του.

Στα Άβδηρα της Ξάνθης, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ορισμένες νοικοκυρές δε ζυμώνουν βασιλόπιτα, αλλά, ανοίγουν φύλλο και παρασκευάζουν μία πίτα με πράσο, κιμά και μπαχαρικό κύμινο. Μέσα στην πρασόπιτα βάζουν το φλουρί. Η πίτα ψήνεται σε παραδοσιακό ταψί, που ονομάζεται σινί και τα παλιότερα χρόνια σερβίρονταν πάνω σε χαμηλό ξύλινο τραπέζι, το σορβά.

Πρώτη δημοσίευση: 31.12.19 | ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com