Σύμφωνα με νέα μελέτη του λονδρέζικου Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο (Institute of Cancer Research) ο ύπνος σε φωτισμένο δωμάτιο και η αύξηση λίπους στο σώμα του ατόμου φαίνεται να συνδέονται.
Σύμφωνα με νέα μελέτη του λονδρέζικου Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο (Institute of Cancer Research) ο ύπνος σε φωτισμένο δωμάτιο και η αύξηση λίπους στο σώμα του ατόμου φαίνεται να συνδέονται.
Ερευνητές από το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο του Λονδίνου εξέτασαν τα δεδομένα 113.000 γυναικών ηλικίας 16 ετών και άνω που συλλέχθηκαν μεταξύ 2003 και 2012. Οι συμμετέχουσες στην έρευνα «βαθμολόγησαν» τη φωτεινότητα της κρεβατοκάμαράς τους κατά τη διάρκεια του ύπνου τους κατατάσσοντάς την σε μια απ’ τις τρεις βαθμίδες: α) αρκετό φως για να διαβάσουν ή να δουν πέρα από το δωμάτιο, β) ελαφρύ φως για να δουν το χέρι τους, αλλά όχι πιο και γ) σκοτάδι (δεν μπορούσαν να δουν τίποτα). Οι αναλυτές, στη συνέχεια συνέκριναν τις απαντήσεις με τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και σωματικού λίπους. Έλαβαν ταυτόχρονα υπόψιν τους και άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, οι γέννες, το εισόδημα, η εργασία, η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η διάρκεια του ύπνου κ.λπ. Το συμπέρασμα της επεξεργασίας και της ανάλυσης δεδομένων (λεπτομέρειες των οποίων δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο «American Journal of Epidemiology») ήταν ότι όσοι κοιμούνται σε σκοτεινά δωμάτια έχουν 21% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι σε σχέση με εκείνους που κοιμούνται σε φωτεινά υπνοδωμάτια.
«Ο μεταβολισμός επηρεάζεται από ρυθμικούς κύκλους μέσα στο σώμα που σχετίζονται τόσο με τον ύπνο και το ξύπνημα όσο και με την έκθεση στο φως», δήλωσε ο καθηγητής Anthony Swerdlow, που συνυπογράφει τη μελέτη του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο, το οποίο εξέδωσε και σχετικό δελτίο Τύπου. Στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν τη σχέση αυτή μεταξύ σωματικού λίπους, μεταβολισμού και φωτεινότητας υπνοδωματίου οι επιστήμονες θεωρούν σοβαρό το ενδεχόμενο το φως να διαταράσσει το «βιολογικό ρολόι» και να προκαλούνται ορμονικές και άλλες διαταραχές στον οργανισμό λόγω του γεγονότος αυτού. Το σώμα μας καταλαβαίνει ότι θα πρέπει να είναι ενεργό κατά τη διάρκεια της ημέρας και σε ανάπαυση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το φως της κρεβατοκάμαρας εκππέμπει λάθος μηνύματα προκαλώντας καθυστέρηση στην παραγωγή ορμονών που σχετίζονται με τον ύπνο.
Ωστόσο, οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί πλήρως η διαφαινόμενη σχέση μεταξύ του φωτισμού της κρεβατοκάμαρας και της παχυσαρκίας και κατά πόσον και με ποιο τρόπο ο πρώτος παράγοντας μπορεί να επηρεάζει τον δεύτερο. Ο καθηγητής Anthony Swerdlow κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο BBC δήλωσε πάντως ότι τα ευρήματα είναι τέτοια που δικαιολογούν τη συνέχιση των μελετών».