Αρχική Ιστορίες Food Stories Οι απίθανες «νεράτες» της Σητείας – Συνταγή από τη Διαμάντη Δασκαλάκη

Οι απίθανες «νεράτες» της Σητείας – Συνταγή από τη Διαμάντη Δασκαλάκη

0
Οι απίθανες «νεράτες» της Σητείας – Συνταγή από τη Διαμάντη Δασκαλάκη
Οι νεράτες πίτες της Σητείας τρώγονται σκέτες, αλλά και περιχυμένες με ντόπιο μέλι | Εικόνες: Χριστίνα Τσαμουρά

Γιατί λέγονται «νεράτες» οι σητειακές πιτούλες του τηγανιού, τι περιέχει το ζυμάρι τους και ποιες οι αναλογίες των υλικών.

Βρέθηκα πρόσφατα στη Σητεία στην Ανατολική Κρήτη καλεσμένη μαζί με άλλους καλούς και αγαπητούς συναδέλφους και συναδέλφισσες του Γεωπάρκου της Σητείας σε ένα ταξίδι από αυτά που μένουν αξέχαστα και για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα πατώντας εδώ.

Τι είναι οι «νεράτες» και γιατί λέγονται έτσι

Εκεί δοκίμασα τις περίφημες «νεράτες» της Διαμάντης Δασκαλάκη, πιτούλες του τηγανιού που μοιάζουν με τις σφακιανές και φτιάχνονται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Κρήτης. Οι πίτες αυτές πιέζονται με τα χέρια μέσα στο σκεύος για να πλατύνουν. Τις λένε «νεράτες», καθώς για να τις πιέσουν μέσα στο τηγάνι χωρίς να καίγονται βουτούν συνεχώς τα χέρια τους μέσα σε νερό. Όπως εξηγεί η κ. Δασκαλάκη το ζυμάρι της νεράτης δεν έχει ούτε αλάτι ούτε μαγιά ούτε ρακή ή οτιδήποτε άλλο. Μόνο νερό, λάδι και αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Η Διαμάντη Δασκαλάκη του Kafe Cafe, καφέ που βρίσκεται στο λιμάνι της Σητείας, φτιάχνει εκπληκτικές νεράτες. Μοιράστηκε μαζί μας τη συνταγή της και έδειξε πώς γίνονται οι νεράτες στην όμορφη αυλή των καταλυμάτων της κυρίας Δήμητρας.

Συνταγή για «νεράτες»

Για το ζυμάρι: Στο 1 1/2 κιλό αλεύρι θα χρειαστείτε 1 1/2 κρασοπότηρο ελαιόλαδο και περίπου 1 λίτρο νερό.

Για τη γέμιση: Μυζήθρα ξινή κομματιασμένη με το χέρι.

Εκτέλεση: Ανακατεύετε τα υλικά της ζύμης με στόχο να αποκτήσετε ένα ζυμαράκι πολύ μαλακό, ώστε να ανοίγεται εύκολα σε δισκάκι. Εκεί μέσα βάζετε την ξινούτσικη μυζήθρα (μια χούφτα ζύμη, μια χούτα μυζήθρα). Κλείνετε ζυμαράκι σα σε πουγκί και τοποθετείτε το ζυμαρένιο πουγκί σε ελαφρά λαδωμένο τηγανάκι. Βουτάτε τα χέρια σας σε λίγο νερό και απλώνετε πιέζοντας με τα δάχτυλα ή τις μπουνίτσες το πουγκί σε λεπτό λεπτό δίσκο (φύλλο), προσπαθώντας ταυτόχρονα να μοιράζετε το τυρί σε όλη την επιφάνεια της πίτας. Τηγανίζετε και από τις δύο μεριές μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να ψηθεί και σερβίρετε την τραγανή πίτα σκέτη ή περιχυμένη με μέλι.

Το μυστικό της «νεράτες». Το μεγαλύτεο λάθος είναι να γίνει το ζυμάρι σκληρό και να μην μπορεί να ανοιχτεί σε λεπτό φύλλο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ICookGreek (@icookgreek_)

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.