Μια από τις πιο επιτυχημένες γιορτές τοπικής γαστρονομίας, αυτή που οργανώνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου στα ουκ ολίγα αξιόλογα μέρη της αρμοδιότητάς της, έκλεισε για φέτος τον κύκλο της στην πλατεία του χειμερινού θέρετρου της Αρκαδίας συμπληρώνοντας δύο χρόνια σταθερής προβολής των φυσικών ομορφιών αλλά και των ντόπιων πρώτων υλών και της τοπικής κουζίνας.
Η χριστουγεννιάτικη Βυτίνα μάγεψε πλήθος επισκεπτών που βρήκαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τοπικές λιχουδιές και εκλεκτά κρασιά και να πάρουν γεύση από χειμώνα στο κεφαλοχώρι του Μαινάλου που σφύζει από ζωή.
Κόκκινες μπάλες φόνταραν στα χρυσαφένια πλατανόφυλλα της κεντρικής πλατείας, όπου πραγματοποιήθηκε το τελευταίο για φέτος Peloponnese Food Stories – Ιστορίες γεύσεων, ανθρώπων, πολιτισμού δημιουργώντας μια υπέροχα γιορτινή ατμόσφαιρα που σιγοντάριζε η μουσική και τα τραγούδια της Νίνας Μαζάνη. Στο όμορφο αυτό σκηνικό συναντήθηκαν οι εκδρομείς με τους παραγωγούς, τους σεφ, τα τοπικά υλικά και την ντόπια κουζίνα (παραδοσιακή ή λίγο πιο πειραγμένη) και το κέφι δεν άργησε να φουντώσει.
Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ριζότο με γίδινο κρέας και ξερή μυζήθρα Βυτίνας (σεφ Μιχάλης Χάντζος του ξενοδοχείου Manna Arcadia), παραδοσιακό τραχανά με αρνίσιο ζωμό και μανιτάρια (σεφ Παναγιώτης Μπουρτζουκλής του εστιατορίου Κόκκινα Πιθάρια), παραδοσιακούς ντολμάδες (Ιωάννα Ταγκαλάκη του εστιατορίου Μικρή Άρκτος) αλλά και το περίφημο λαγωτό (λαγός με ντόπια σκόρδα και καρύδια) που ετοίμασαν σπουδαστές του Ι.Ε.Κ. Μεγαλόπολης.
Γεύτηκαν ανάμεσα σε άλλα εκλεκτά τοπικά κρασιά από μοσχοφίλερο, τυριά, προζυμένιο ψωμί, μέλι Ελάτης, παστό χοιρινό, βραστό ζυγούρι, είδαν πώς ανοίγεται το χειροποίητο φύλλο για πίτες και γνώρισαν το μοναδικό ριγανέλαιο, προϊόν απόσταξης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα φεστιβάλ γαστρονομίας Peloponnese Food Stories – ιστορίες γεύσεων, ανθρώπων, πολιτισμού πραγματοποιούνται για δεύτερη συνεχή χρονιά με στόχο να συνδέσουν τον πρωτογενή τομέα με τη γαστρονομία και την τουριστική εμπειρία, προβάλλοντας τη μοναδική γαστρονομική ταυτότητα και τα προϊόντα της Πελοποννήσου. Μέχρι στιγμής έχουν υλοποιηθεί στους εξής τουριστικούς προορισμούς: Αρεόπολη Λακωνίας, Κορώνη Μεσσηνίας, Παράλιο Άστρος Αρκαδίας, Τολό Αργολίδας, Τρίκαλα Κορινθίας, Κρανίδι Αργολίδας, Λεωνίδιο Λακωνίας, Άνω πόλη Κυπαρισσίας, Μεσσηνία, Γεράκι Λακωνίας, Βυτίνα Αρκαδίας. Είναι από τα πλέον πετυχημένα παραδείγματα γαστρονομικών γιορτών, καθώς εμπλέκουν ενεργά τις τοπικές κοινότητες συμβαλλοντας στο βιώσιμο τουρισμό και τη γνωριμία των επισκεπτών με τους ανθρώπους της υπαίθρου και τα προϊόντα τους.