Πάμε Αρκαδία! Μαζεύουμε άγρια μανιτάρια, πίνουμε μεθυστικά «τσουκαλόκαυτα», αλλά και ντόπια μπίρα, κάνουμε πικνίκ στο δάσος, «τσακίζουμε» καστανοκαρυδόπιτες και τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά σε παλιά χάνια.
Στο δίλημμα βουνό ή θάλασσα, η Βόρεια Κυνουρία απαντά: «και τα δύο ταυτόχρονα». Σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, το κομμάτι αυτό της αρκαδικής γης προσφέρει συναρπαστικές αποδράσεις για το Σεπτέμβρη αλλά και ολόκληρο το φθινόπωρο, δίνοντας στους ταξιδιώτες τόσο την ευκαιρία για τις τελευταίες βουτιές, όσο και τη δυνατότητα για πεζοπορίες, mountain bike και άλλες outdoor εμπειρίες στον Πάρνωνα, βουνό που για τους επόμενους μήνες θα αλλάζει χρώματα μαζί με εκείνα των φυλλοβόλων δένδρων του. Αν αποφασίσετε -και πολύ καλά θα κάνετε- να επισκεφτείτε την προικισμένη περιοχή της Αρκαδίας ένα από Παρασκευοσαββατοκύριακα που ακολουθούν, ιδού με μια ματιά η λίστα των γαστρονομικών εμπειριών που σας περιμένουν.
1. Φαγητό στο Παράλιο Άστρος. Γεύσεις ένα κλικ πιο πάνω από της κλασικής ψαροταβέρνας σε λογικές τιμές σας περιμένουν στον «Ρήγα», που θα τον βρείτε στου λιμανιού την άκρη. Επίσης, από τις πιο παλιές ψαροταβέρνες του παραθαλάσσιου χωριού που κρατάει τη φήμη της είναι η «Αύρα» -και αυτή με θέα στον Αργολικό. Προβατίνες, κοκορέτσι και πάσης φύσεως κοψίδια σε γενναίες μερίδες, θα απολαύσετε στον «Λιόκηπο», που είναι χωμένος μέσα στον ελαιώνα δίπλα στο Παράλιο Άστρος. Εκεί θα βρείτε και ωραίο τυροπιτάρι.
2. Γλυκό στο Παράλιο Άστρος. Για γαλακτομπούρεκο φημισμένο σ’ όλη την Πελοπόννησο, καλό εκμέκ και άλλα ολόφρεσκα γλυκά, αναζητήστε το ζαχαροπλαστείο «Τα Γαλάτσια».
3. Γίδα βραστή στον Άη Γιάννη. Για τις πιο φθινοπωρινές μέρες θα βρείτε γίδα βραστή στο εστιατόριο του Καραμαντζάνη. Βρίσκεται στο αμφιθεατρικά χτισμένο χωριό του Άγιου Ιωάννη (Αγιάννης για τους ντόπιους) με τις πολλές παραδοσιακές βρύσες και τους 4 νερόμυλους.
4. Καλή γραβιέρα στον Άη Γιάννη. Αν θέλετε να πάρετε μαζί σας εκπληκτική γραβιέρα, γλυκιά ή πικάντικη, αναζητήστε πέρα από το εστιατόριο και το τυροκομείο του Καραμαντζάνη, επίσης στον Άη Γιάννη. Εκεί, «σκαρφαλωμένα» στα 850 μ., ωριμάζουν τα πιο νόστιμα τυράκια από αιγοπρόβειο γάλα της περιοχής. Πρατήριο θα βρείτε στο και στο Άστρος αλλά και στο Παγκράτι.
5. Καστανοκαρυδόπιτες, σπιτικά λικέρ, τηγανητά κάστανα και «τσουκαλόκαυτα» στα Άνω Δολιανά. Απίθανα αφράτη καστανοκαρυδόπιτα (παλιά, τοπική συνταγή), μεθυστικό «τσουκαλόκαυτο» (ζεστό ροζέ κρασί με ζάχαρη και μυρωδικά που έπιναν οι ντόπιοι για γιατρικό), σπιτικά λικεράκια από αγριοδαμάσκηνο και άλλα τοπικά φρούτα, τηγανητά κάστανα με πάπρικα και αλάτι (τσιπουρομεζές ολκής), μανιταρομεζέδες (συχνά και από άγρια μανιτάρια), τραβήξτε για το «Ονειρολόγιο» στα Άνω Δολιανά. Ο Γιώργος Καραγιάννης και η Βίκυ Παπούλια που έχουν το όμορφο καφενείο στο χωριό -αλλά και το «Μαύρο Ποδήλατο», κατάστημα με χειροποίητα είδη από χαρτί και ξύλο, στο Παράλιο Άστρος- θα σας βοηθήσουν να οργανώσετε τις πεζοπορίες και άλλες υπαίθριες δραστηριότητες στον Πάρνωνα. Το (ανοιχτό Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή)
6. Μανιταροεξορμήσεις, τρουφοκυνηγητό και υπαίθρια μαγειρέματα στο δάσος του Πάρνωνα. Στον υπέροχο κόσμο των άγριων μανιταριών, αλλά και της μαύρης τρούφας, μπορεί να μυηθεί κανείς με ασφάλεια αναζητώντας ως οδηγούς έμπειρους ειδικούς – συλλέκτες, όπως ο Νεκτάριος Φιλιππόπουλος της Funghi Hellas. Παρέα με τα τρουφόσκυλα, οργανώνει με την ομάδα του συναρπαστικές μανιταροεξορμήσεις για μικρούς και μεγάλους σε παραμυθένια μονοπάτια. Η πεζοπορία είναι προσυμφωνημένης διάρκειας και προσαρμοσμένη στη φυσική κατάσταση των συμμετεχόντων. Σεφ ετοιμάζει κριθαρότο, ομελέτες, μπρουσκέτες και άλλες λιχουδιές με άγρια μανιτάρια και τρούφα, σε ένα αξέχαστο υπαίθριο μαγείρεμα και πικ νικ.
7. Κάστανα μαγειρεμένα με κάθε τρόπο στη Γιορτή του Κάστανου. Ψητά, βραστά, τηγανητά, με χοιρινό, σε τρουφάκια, γλασαρισμένα ή σε καστανοπιτάκια, του κόσμου τα κάστανα σας περιμένουν στα Άνω Δολιανά το πρώτο Σάββατο του Νοέμβρη που παραδοσιακά γίνεται η Γιορτή του Κάστανου.
8. Μπακαλιάρος σκορδαλιά στα χάνια ανάμεσα σε Άνω και Κάτω Δολιανά. Ξεχωριστή γευστική εμπειρία περιμένει και όσους και όσες επισκεφτούν τα Άνω Δολιανά, την ημέρα που μεταφέρεται η εικόνα του Άη Γιώργη στα Κάτω Δολιανά. Το έθιμο -ενταγμένο στα στοιχεία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας- αναβιώνει εδώ και 30 χρόνια την πρώτη Κυριακή του Νοέμβρη. Εκατοντάδες άτομα όλων των ηλικιών περπατούν στα παλιά μονοπάτια μέσα απ’ τα βουνά μια απόσταση 30-35 χιλιομέτρων, που διαρκεί 8-9 ώρες. Χάνια πλέον κλειστά, που βρίσκονται στη μέση της διαδρομής, ανοίγουν μόνο εκείνη τη μέρα και πρόσφεραν παραδοσιακό μπακαλιάρο τηγανητό, σκορδαλιά και μπόλικο κρασί».
9. Σπιτικά παραδοσιακά ζυμαρικά στον Άγιο Πέτρο. Χυλοπίτες και χυλοπιτάκι φτιαγμένα με φρέσκα αυγά και γάλα, αλλά και δυνατός τραχανάς, παράγεται στο εργαστήριο «Αγ. Πέτρος Μαλεβός», τόσο στο Παράλιο Άστρος όσο και στην πλατεία του χωριού, Άγιος Πέτρος Αρκαδίας. Το χωριό του Πάρνωνα, που έχει κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός, αξίζει έτσι κι αλλιώς μια επίσκεψη για καφέ ή τσιμπολόγημα στην όμορφη, σκιερή πλατεία του.
10. Η Αρκαδία έχει τη δική της μπίρα συμμετέχοντας επάξια στην επανάσταση των μικρών ζυθοποιών. Πρόκειται για βραβευμένη Pilsner με ήπια και ισορροπημένη πικράδα που ακούει στο άκρως επαναστατικό όνομα «Μπιστόλα» και παράγεται από τη Morias Craft Ales. Όπου τη βρείτε, απολαύστε τη στον τόπο της!
Peloponnese Food Stories – Ο γαστρονομικός πλούτος της Αρκαδίας με φόντο το Παράλιο Άστρος
Ξεκίνησε από την Αρεόπολη, πήγε στην Κορώνη όπου συνεχίστηκε, και στα τέλη του Αυγούστου πραγματοποίησε τον τρίτο σταθμό του, στο Παράλιο Άστρος.Ο λόγος για το Peloponnese Food Stories | Ιστορίες Γεύσεων, Ανθρώπων, Πολιτισμού, που διοργανώνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου και στάθηκε αφορμή να βρεθώ στη Βόρεια Κυνουρία. Στην πανέμορφη θέση του ανοιχτού θεάτρου -εκεί κάτω από τον φάρο που αγκαλιάζει η θάλασσα- πρωταγωνίστησαν τα έξοχα τυριά και ζυμαρικά των ορεινών χωριών, οι ντόπιες πίτες και τα ζυμωτά των παραδοσιακών συλλόγων, το εκλεκτό κρασί της Μαντινείας και όχι μόνο, τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, το μέλι ελάτης και καστανιάς, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και οι ελιές… Άγρια μανιτάρια, πολύτιμες τρούφες και φρέσκια ντόπια μπίρα έδωσαν επίσης το «παρών» στο Φεστιβάλ. Πολλές -και με ξεχωριστό ενδιαφέρον η καθεμιά- ήταν οι αρκαδικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο γαστρονομικό event. Δείτε τις αναλυτικά πατώντας εδώ.