Το να αδειάσει κανείς τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια στο νεροχύτη είναι ο ευκολότερος και ταυτόχρονα ο χειρότερος τρόπος να τα ξεφορτωθεί. Τι τα κάνεις λοιπόν;
Ο Γιάννης Χασανάκος, μάγειρας και τεχνολόγος τροφίμων, αναφέρεται στο θέμα των τηγανέλαιων, εξηγεί για ποιο λόγο δεν πρέπει να οδηγούνται στην αποχέτευση και ποιες λύσεις έχουν τα νοικοκυριά για να απαλλαγούν από αυτά.
Το πρόβλημα με τα τηγανέλαια
Έχουμε μάλλον όλοι ακούσει ότι δεν πρέπει να πετάμε τα χρησιμοποιημένα λάδια από το τηγάνισμα στο νεροχύτη ούτε στη λεκάνη της τουαλέτας. Ο λόγος είναι ότι τα χρησιμοποιημένα τηγανέλαια όταν πέφτουν στο αποχετευτικό σύστημα, προκαλούν σειρά προβλημάτων.
Στα πιο άμεσα, συγκαταλέγεται το φράξιμο των σωληνώσεων, καθώς τα τηγανόλαδα παγώνουν και σταθεροποιούνται. Στα λιγότερο άμεσα, αλλά εξαιρετικά επιβλαβή για εμάς και το περιβάλλον, περιλαμβάνονται οι δυσλειτουργίες που προκαλούνται στους βιολογικούς καθαρισμούς της περιοχής μας, το αυξημένο κόστος καθαρισμού του νερού και η μόλυνση στον υδροφόρο ορίζοντα που βλάπτει την υδρόβια ζωή.
Από τους κάδους απορριμμάτων στις εταιρείες συλλογής
Παλαιότερα μας έλεγαν να τα βάζουμε σε κλειστά δοχεία και να τα πετάμε στα κοινά σκουπίδια. Και αυτό πια θεωρείται ξεπερασμένος τρόπος διαχείρισης, καθώς και από εκεί στο τέλος θα καταλήξουν στο έδαφος.
Πλέον υπάρχουν αρκετές εταιρείες συλλογής και διαχείρισης χρησιμοποιημένων τηγανόλαδων, αλλά αυτές απευθύνονται σε επιχειρήσεις μαζικής εστίασης – μάλιστα, είναι υποχρεωτικό από τη νομοθεσία κάθε επιχείρηση που χρησιμοποιεί λάδι για τηγάνισμα να έχει σύμβαση με μία από αυτές τις εταιρίες, να συλλέγει και να τους παραδίδει τα χρησιμοποιημένα τηγανόλαδα. Σε αντάλλαγμα, οι εταιρείες πληρώνουν ένα μικρό αντίτιμο στις επιχειρήσεις εστίασης για κάθε βαρέλι που συλλέγουν από αυτές.
Τι μπορούμε να κάνουμε σε οικιακό επίπεδο;
Στο σπίτι τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Θα πρέπει να μεριμνήσουμε οι ίδιοι για την απόρριψη τηγανέλαιων ως εξής:
- Διαλέγουμε ένα πλαστικό δοχείο ή μπουκάλι που κλείνει καλά. Θα πρέπει να είναι καθαρό από νερό ή άλλο υγρό (εκτός αν είναι άδειο μπουκάλι από λάδι, οπότε δεν μας πειράζει αν υπάρχουν υπολείμματα ωμού λαδιού μέσα).
- Όταν το τηγανόλαδο που θέλουμε να πετάξουμε κρυώσει, το μεταφέρουμε σε αυτό με τη βοήθεια ενός χωνιού, αν είναι απαραίτητο. Χρησιμοποιούμε και ένα σουρωτήρι για να κρατήσει τυχόν υπολείμματα τροφών.
- Όταν το δοχείο ή μπουκάλι γεμίσει, το κλείνουμε και το πάμε σε σημείο συλλογής χρησιμοποιημένων τηγανόλαδων.
Πού βρίσκουμε σημεία συλλογής και ανακύκλωσης τηγανέλαιου
Κάποια σούπερ μάρκετ (όχι σε όλα τα υποκαταστήματά τους) έχουν τέτοια σημεία συλλογής και ανακύκλωσης. Επίσης, αρκετοί δήμοι έχουν εγκαταστήσει σημεία συλλογής χρησιμοποιημένων τηγανόλαδων. Αναζητήστε τα κοντινότερα σε εσάς σημεία και αν διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχει τίποτα σχετικό στην περιοχή σας, μπορείτε να κάνετε το εξής: Ρωτήστε σε κάποιο χώρο εστίασης κοντά στο σπίτι σας, αν μπορείτε να τους πηγαίνετε εκεί τα δοχεία σας όταν γεμίσουν, ώστε να τα συλλέγουν με τα δικά τους. Απλά φροντίστε να τους πηγαίνετε μια ποσότητα τουλάχιστον 1,5 λίτρου τη φορά και όχι μικρά μπουκαλάκια, που είναι δύσκολα διαχειρίσιμα μέσα στην καθημερινή δουλειά ενός εστιατορίου. Τέλος, αν μένετε σε μια μεγάλη πολυκατοικία και ενδιαφέρονται και οι συνένοικοί σας, αφού συνεννοηθείτε μεταξύ σας, μπορείτε να κάνετε ερώτηση σε κάποια από τις εταιρίες διαχείρισης, αν μπορούν να σας φέρουν ένα δοχείο συλλογής στην πολυκατοικία σας.
O Γιάννης Χασανάκος είναι επαγγελματίας μάγειρας και τεχνολόγος τροφίμων. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα στη σελίδα του www.thejoycooker.com