Δεν είναι μόνο η γαλήνια ομορφιά της που συνεπαίρνει όσους την πρωτοαντικρίζουν. Η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού, με τα διβάρια, τις πελάδες, τα σταφνοκάρια και τις πλούσιες αλιευτικές της παραδόσεις, κρύβει γαστρονομικούς θησαυρούς που κερδίζουν τους πλέον απαιτητικούς ουρανίσκους.
Ταυτισμένο κυρίως με τον Αγώνα του 1821, τη συγκλονιστική Έξοδο και τον Κήπο των Ηρώων, το Μεσολόγγι εκπλήσσει ευχάριστα όσους το επισκέπτονται για πρώτη φορά με τις μοναδικές εμπειρίες οικοτουρισμού και γαστροτουρισμού που ξετυλίγει σε ένα τοπίο απρόσμενο και εκπληκτικά ποιητικό, ιδιαίτερα κατά το ηλιοβασίλεμα.
Ένα ταξίδι σε αυτόν τον χωρίς ίχνος υπερβολής επικό προορισμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην κρύβει μοναδικές εμπειρίες που σχετίζονται τόσο με τη ζωή των ντόπιων και την ιστορική τους σχέση με το ψάρεμα και την παραγωγή αλατιού, όσο και με ιδιαίτερες γαστρονομικές απολαύσεις.
→ Κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα για τη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου
Αλιευτικές παραδόσεις της Λιμνοθάλασσας – Διβάρια, πελάδες και σταφνοκάρια
Ιδιαίτερο στοιχείο για τη μαγική εικόνα της λιμνοθάλασσας είναι οι περίφημες πελάδες της -τα παραδοσιακά, ξύλινα σπιτάκια των ψαράδων που στέκονται πάνω σε πασσάλους και μοιάζουν να επιπλέουν στη γαλήνη των νερών.
Το ψάρεμα χαρακτηρίζεται από τα διβάρια, υδάτινες περιοχές οριοθετημένες με πασσάλους και πλέγματα, όπου εγκλωβίζονται τα ψάρια την ίδια ώρα που το νερό κυκλοφορεί ελεύθερο. Ανάμεσα στις μεθόδους και τεχνικές που υιοθετούν οι ψαράδες, ιδιαίτερη θέση έχει το σταφνοκάρι, αλιευτικό εργαλείο που τοποθετείται επάνω σε πριάρι (παραδοσιακό σκάφος χωρίς καρίνα για να μπορεί να πλέει στα αβαθή νερά). Αυτή η μέθοδος αλίευσης είναι μάλιστα ενταγμένη στο ευρετήριο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας. Ανάμεσα στα ψάρια που ψαρεύονται με σταφνοκάρι συγκαταλέγονται οι κέφαλοι, τα λαβράκια και τα χέλια.
Τα κύρια αλιεύματα της Λιμνοθάλασσας και το φημισμένο αυγοτάραχο Μεσολογγίου
Οι τσιπούρες, τα λαβράκια, τα χέλια, οι γοβιοί και τα διάφορα είδη κεφάλου είναι τα πιο συνηθισμένα αλιεύματα της λιμνοθάλασσας. Ιδιαίτερα ξακουστή περίπτωση είναι το αυγοτάραχο Μεσολογγίου. Τούτη η γκουρμέ λιχουδιά που παράγεται από το θηλυκό κέφαλο, την μπάφα, αποτελεί το μόνο ελληνικό αλιευτικό Προϊόν Ονομασίας Προελεύσεως (ΠΟΠ) και ένα από τα ελάχιστα προϊόντα ΠΟΠ αλιευτικής προέλευσης όλης της Ε.Ε. Το ψάρεμα των αυγομένων κέφαλων γίνεται από τα τέλη Αυγούστου μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου. Τα αυγά θα αφαιρεθούν προσεκτικά, θα παστωθούν με αλάτι και θα «ντυθούν» με κερί (το οποίο αφαιρείται πριν την κατανάλωση). Στη λιμνοθάλασσα Κλείσοβα (το νοτιοανατολικό άκρο της Λιµνοθάλασσας του Μεσολογγίου-Αιτωλικού) λειτουργεί το μοναδικό εργαστήριο παραγωγής του ΠΟΠ αυγοτάραχου Μεσολογγίου, αυτό του Αλιευτικού Συνεταιρισμού «Αναγέννηση». Το αυγοτάραχο ταιριάζει με το ούζο και το τσίπουρο, όμως αγαπά πολύ και τη βότκα.
Το αλάτι και η Αφρίνα Μεσολογγίου
Η ιστορία των αλυκών της Λιμνοθάλασσας είναι ιστορία αιώνων σκληρής δουλειάς γενιών και γενιών αλυκάριων που με την κοπιαστική συλλογή του λεγόμενου «λευκού χρυσού» στήριξαν τον τόπο και τα σπιτικά τους. Δύο αλυκές, οι οποίες παράγουν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού αλατιού, απλώνονται στην περιοχή: η Άσπρη Αλυκή, που είναι η μεγαλύτερη, και η Αλυκή Τουρλίδας, όπου βρίσκονται οι δημοτικές αλυκές. Εδώ, μάλιστα, λειτουργεί σήμερα το πολύ φροντισμένο Μουσείο Άλατος, σε ένα κτίριο που χτίστηκε το 1946 και ονομαζόταν «Θάλαμος», καθώς χρησίμευε ως κέντρο διαμονής των αλυκάριων.
Εδώ εκτός από το αλάτι γεννιέται και η εκλεκτής ποιότητας Αφρίνα. Καθώς το θαλασσινό νερό αξατμίζεται στα λεγόμενα «τηγάνια», δημιουργείται στην επιφάνειά του μια ανεπαίσθητη πρώτη στρώση αλατιού, που οι έμπειροι αλυκάριοι αποσπούν προσεκτικά από τον αφρό της θάλασσας. Εξού και το όνομα «Αφρίνα», καθώς είναι κυριολεκτικά …αφρογέννητη. Οι κρύσταλλοί της συμπυκνώνουν όλη τη γευστική δύναμη της θάλασσας, αφού δεν περιέχουν πρόσθετα. Η αφρίνα αξιοποιείται στα φινιρίσματα ορεκτικών και κυρίως πιάτων, σε μαρινάδες, αλλά και στη ζαχαλοπλαστική «κοντράροντας» ευχάριστα και εξισορροπώντας τις γλυκές γεύσεις (σε μπισκότα, παγωτά, σάλτσες καραμέλας κ.λπ.). Με αφρίνα ακόμη πασπαλίζονται οι φοκάτσιες και άλλα ψωμάκια για να αποκτήσουν έξτρα γευστική ένταση.
→ Κλικ εδώ για ναανακαλύψετε περισσότερους επικούς προορισμούς της Αιτωλοακαρνανίας