Αρχική Διατροφή Doctor Food Έφαγε μία από τις πιο καυτερές πιπεριές του κόσμου και κατέληξε στα επείγοντα

Έφαγε μία από τις πιο καυτερές πιπεριές του κόσμου και κατέληξε στα επείγοντα

0
Έφαγε μία από τις πιο καυτερές πιπεριές του κόσμου και κατέληξε στα επείγοντα

DOCTOR FOOD | Η ασυνήθιστη περίπτωση καταγράφηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ Case Reports. 

DOCTOR FOOD | Η ασυνήθιστη περίπτωση καταγράφηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ Case Reports. 

Ένας νεαρός στις ΗΠΑ, ο οποίος συμμετείχε σε διαγωνισμό κατανάλωσης καυτερών πιπεριών τσίλι, έφαγε την πιπεριά που το 2013 είχε καταχωρηθεί στο Βιβλίο Γκίνες ως η πιο καυτερή πιπεριά του κόσμου, και το αποτέλεσμα ήταν να καταλήξει στα επείγοντα του νοσοκομείου εξαιτίας αφόρητων πονοκεφάλων. Πρόκειται για το είδος Carolina Reaper, καυτερή πιπεριά γνωστή και ως ο «Χάρος της Καρολίνα». 

Οι γιατροί, με επικεφαλής τον δρ. Κιλοθουνγκάν Γκουνασεκαράν, του Ιατρικού Κέντρου Μπάσετ της Νέας Υόρκης, που παρουσίασαν την ασυνήθιστη περίπτωση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ Case Reports, ανέφεραν σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι το περιστατικό του νέου άνδρα καταδεικνύει ότι μερικές φορές η πιπεριλά τσίλι μπορεί να έχει απρόσμενες παρενέργειες.

Τα πρώτα συμπτώματα του άνδρα άρχισαν αμέσως μετά την κατανάλωση της πιπεριάς και αρχικά ήταν στομαχικά, στη συνέχεια εξελίχθηκαν σε έντονο πόνο στο λαιμό και τρομερούς απανωτούς πονοκεφάλους, που κρατούσαν για μερικά δευτερόλεπτα αλλά επί αρκετές μέρες.

Η τομογραφία στο νοσοκομείο έδειξε ότι αρκετές αρτηρίες του εγκεφάλου του άνδρα είχαν περισταλεί. Οι γιατροί διέγνωσαν ότι έπασχε από σύνδρομο αναστρέψιμης εγκεφαλικής αγγειοσυστολής. Το σύνδρομο αυτό χαρακτηρίζεται από πρόσκαιρη στένωση των αρτηριών, η οποία συχνά συνοδεύεται από δυνατούς πονοκεφάλους. Μερικές φορές προκαλείται ως παρενέργεια μετά τη λήψη φαρμάκων ή ναρκωτικών.

Είναι η πρώτη φορά που το εν λόγω σύνδρομο προκαλείται μετά από κατανάλωση τσίλι. Στο παρελθόν το πιπέρι καγιέν έχει συνδεθεί με την ξαφνική στένωση της στεφανιαίας αρτηρίας και την πρόκληση εμφράγματος.

Τα συμπτώματα του άνδρα υποχώρησαν μόνα τους και μια νέα τομογραφία μετά από πέντε εβδομάδες έδειξε ότι οι αρτηρίες του είχαν επανέλθει στην κανονικη διάμετρό τους. Η πιπεριά τσίλι, γνωστή και ως σκέτα τσίλι, οφείλει την καυτερή γεύση της στην ουσία καψαϊκίνη και σε ορισμένα άλλα χημικά. Οι πιπεριές τσίλι προήλθαν από τη Νότια Αμερική και σταδιακά εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο. Σήμερα ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας πιπεριών τσίλι είναι η Ινδία.

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com