Θερμίδες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες του καρπουζιού.
Πρωταγωνιστής του καλοκαιριού και πολυαγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων, το καρπούζι δεν αποτελεί δημοφιλές φρούτο μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.
Με ετήσια παραγωγή άνω των 200 εκατομμυρίων τόνων διεθνώς, φαίνεται πως έλκει την καταγωγή του από τη Βορειοανατολική Αφρική και συγκεκριμένα από την περιοχή Κορντοφάν του Σουδάν, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα που ξαναγράφει την ιστορία του καρπουζιού και πιστεύεται ότι θέτει τέρμα σε διαφωνίες δεκαετιών σχετικά με την καταγωγή του.
Το ζουμερό καρπούζι δεν μας προσφέρει μόνο δροσιά και γλύκα αλλά και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.
Φλούδα από καρπούζι: Μην πετάτε το άσπρο τμήμα – Δείτε γιατί
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην ιστοσελίδα του Κεντρικού Οργανισμού Αγορών και Αλιείας η διαιτολόγος-διατροφολόγος, Αστερία Σταματάκη, διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, το καρπούζι αποδίδει μόνο 46 kcal ανά φλιτζάνι αποτελώντας καλή επιλογή για ενδιάμεσο γεύμα και από άτομα που βρίσκονται σε προσπάθεια απώλειας βάρους.
Ένα φλιτζάνι καρπουζιού μας εφοδιάζει ακόμη με υδατάνθρακες (11,55 γρ.), πρωτεΐνες (0,9 γρ.), φυτικές ίνες (0,6 γρ.)
Το καρπούζι σε ποσοστό 92% αποτελείται από νερό και είναι πλούσιο σε ηλεκτρολύτες με αποτέλεσμα να μας ενυδατώνει και να μας τονώνει μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού.
Όσον αφορά τα μέταλλα, το καρπούζι είναι καλή πηγή καλίου. Το κάλιο παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
Από βιταμίνες, το δροσερό φρούτο περιέχει βιταμίνη Α, Β6, Β1 και C. Μάλιστα σχετικά με τη βιταμίνη Α, 100 γραμμάρια φρέσκου φρούτου καλύπτουν το 19% των ημερήσιων αναγκών μας σε αυτή τη βιταμίνη η οποία έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες που υπάρχουν στο καρπούζι είναι η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη, η κρυπτοξανθίνη και το λυκοπένιο.
Το λυκοπένιο είναι μια ουσία που είναι υπεύθυνη για το κόκκινο χρώμα διάφορων φρούτων και λαχανικών, όπως το καρπούζι και η ντομάτα. Από μελέτες, φαίνεται ότι το λυκοπένιο προστατεύει το δέρμα από την επιβλαβή δράση της ηλιακής ακτινοβολίας, σχετίζεται με την καλή λειτουργία της καρδιάς και την πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως του προστάτη.
Όσο και να φαίνεται περίεργο, ακόμη και στα άσπρα τμήματα του καρπουζιού (κοντά στη φλούδα) περιέχονται θρεπτικές ουσίες. Εδώ θα βρούμε σε μεγαλύτερες ποσότητες ένα αμινοξύ που ονομάζεται κιτρουλίνη και μετατρέπεται σε αργινίνη. Τα δυο αμινοξέα είναι χρήσιμα για την καλή κυκλοφορία του αίματος