Σύμφωνα με μελέτες η σειρά με την οποία καταναλώνουμε τις διαφορετικές ομάδες τροφίμων μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά και την αίσθηση πληρότητας.
Δεν είναι μόνο το είδος των τροφών που καταναλώνουμε που μπορεί να επηρεάσει την υγεία και το μεταβολισμό μας, αλλά και η σειρά με την οποία τις καταναλώνουμε. Αυτό υποστηρίζεται σε άρθρο που δημοσιεύει η Washington Post, σύμφωνα με το οποίο αυξανόμενος αριθμός μελετών καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όταν η κανάλωση λαχανικών προηγείται της λήψης επεξεργασμένων υδατανθράκων όπως το ρύζι, το ψωμί ή τα ζυμαρικά, βελτιώνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυξάνονται τα επίπεδα ορμονών που προάγουν την αίσθηση της πληρότητας. Ορισμένες μάλιστα προκαταρκτικές μελέτες καταδεικνύουν ότι η σχετική σειρά μπορεί να βοηθήσει ακόμη και στην απώλεια βάρους.
«Δεν ζητάμε από τους ανθρώπους ούτε να νηστεύουν ούτε να παραλείπουν γεύματα ή να αποφεύγουν συγκεκριμένα είδη τροφών», δήλωσε σχετικά ο Domenico Trico, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πίζας στην Ιταλία, ο οποίος μελετά τη σχέση διατροφής και διαβήτη. «Απλώς λέμε να τρώνε τις τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη στην αρχή του γεύματος».
Είναι αρκετές, αν και όχι μεγάλης έκτασης, οι μελέτες που συνηγορούν στη διατροφική αυτή διαπίστωση.
Κάποιες από αυτές δείχνουν ότι η κατανάλωση πρώτα των λαχανικών μπορεί να κάνει το σώμα να εκκρίνει υψηλότερα επίπεδα μιας ορμόνης που σχετίζεται με την αίσθηση κορεσμού (σ.σ. η GLP-1 είναι η ορμόνη την οποία έχουν σχεδιαστεί ώστε να μιμούνται δημοφιλή φάρμακα απώλειας βάρους και διαβήτη).
Ερευνητές ανακάλυψαν ακόμη ότι η έναρξη του γεύματος με λαχανικά ή πρωτεΐνες μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 ή προδιαβήτη, μια πρόδρομη κατάσταση που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
Σε ιαπωνική μελέτη, όπου το ρύζι είναι βασικό διατροφικό προϊόν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που έτρωγαν τα λαχανικά πριν από τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες σε κάθε γεύμα επί δυο χρόνια, παρουσίασαν βελτιωμένη εικόνα στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους σε σύγκριση με όσους δεν εφάρμοσαν τη συγκεκριμένη στρατηγική.
Δεν υπάρχει κάποια ενιαία προσέγγιση της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας επ’ αυτών, αλλά είναι αρκετές οι μελέτες που συνδέουν τη σειρά κατανάλωσης των φαγητών με τα επίπεδα σακχάρου και ορμονών.
Τι συνιστούν οι ειδικοί σε όσους τρώνε τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη
Οι ειδικοί που αναφέρονται στο άρθρο θεωρούν πως όσοι τρώνε συστηματικά τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (ας πούμε, επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως λευκό ψωμί, ζυμαρικά και τρόφιμα με ζάχαρη), υπάρχουν μια σειρά από κινήσεις που μπορούν να κάνουν ώστε να μετριάσουν τις συνέπειες στη μεταβολική τους υγεία. Όπως:
Να καταναλώνουν πρώτα ξηρούς καρπούς. Λίγα αμύγδαλα, τα οποία περιέχουν φυτικές ίνες και υγιεινά λιπαρά, πριν φάτε ένα κουλούρι ή ένα κομμάτι κέικ θα ήταν καλεί κίνηση. Μελέτη υποστηρίζει ότι άνθρωποι στους οποίους επιβλήθηκε να τρώνε περίπου 20 γρ. αμύγδαλα (λιγότερο από μία χούφτα) πριν από τα καθημερινά τους γεύματα για 16 εβδομάδες, μείωσαν σημαντικά το σωματικό τους λίπος, συμπεριλαμβανομένου του επικίνδυνου σπλαχνικού λίπους που περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα, σε σύγκριση με την ομάδα των συμμετεχόντων στην έρευνα που δεν έτρωγε αμύγδαλα. Άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περίπου 12 αμυγδάλων πριν από τα γεύματα βελτίωσε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με προδιαβήτη.
Να ξεκινούν από μια σαλάτα με ελαιόλαδο. Εάν πρόκειται να φάτε απλούς υδατάνθρακες για μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο (όπως ζυμαρικά, σάντουιτς γαλοπούλας σε λευκό ψωμί κ.λπ.), ξεκινήστε με μια σαλάτα. Τα καλά λιπαρά που περιέχει και οι φυτικές της ίνες επιβραδύνουν την πέψη, βελτιώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βοηθούν στη δημιουργία αίσθησης κορεσμού. Ίσως έτσι μάλιστα καταλήξετε να φάτε λιγότερα ζυμαρικά τελικά, αφού θα πεινάτε λιγότερο.
Να τρώνε πρώτα τα λαχανικά και τις πρωτεΐνες. Σε μια μικρή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Nutrition, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι άνθρωποι έτρωγαν κοτόπουλο, λαχανικά και λευκό ρύζι με τη συγκεκριμένη, παρήγαγαν υψηλότερα επίπεδα ορμονών κορεσμού και είχαν μικρότερες και πιο σταδιακές αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με όσους τα έτρωγαν ταυτόχρονα ή με άλλη σειρά.
Να περιορίσουν την πρόσληψη τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό δεν σημαίνει να μην ξαναφάτε ποτέ τηγανητές πατάτες, λευκό ψωμί, πατατάκια ή πουρέ πατάτας, ανέφερε ο πρώην κλινικός ερευνητής στο Fred Hutchinson Cancer Research Center του Σιάτλ και ιδρυτής του ενός ιστότοπου που προωθεί διατροφικές συμβουλές για την πρόληψη χρόνιων παθήσεων βασισμένες σε επιστημονικά δεδομένα. Αλλά δεν πρέπει να τα τρώμε καθημερινά. «Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προσφέρουν ούτως ή άλλως τίποτα», πρόσθεσε.