Αρχική Διατροφή Doctor Food Το πάχος και η υγεία της καρδιάς μας

Το πάχος και η υγεία της καρδιάς μας

0
Το πάχος και η υγεία της καρδιάς μας

Η σταδιακή αύξηση του πάχους στην ενηλικίωση, εντείνει σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιολογικού προβλήματος και διαβήτη αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες. 

Η σταδιακή αύξηση του πάχους στην ενηλικίωση, εντείνει σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιολογικού προβλήματος και διαβήτη αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες. 
 
Αναλύοντας στοιχεία από τις ετήσιες παναμερικανικές μελέτες NHANES τις περιόδου 1999-2010 (σ.σ. κάθε χρόνο συμμετέχουν από 5.000 εθελοντές), κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης καρδιολογικού προβλήματος και διαβήτη δεν επηρεάζεται τόσο από τα χρόνια που είναι κάποιος υπέρβαρος ή παχύσαρκος, όσο από την εξέλιξη του σωματικού του βάρους.
 
Στην πραγματικότητα, τον μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν διέτρεχαν οι εθελοντές που ήταν παχύσαρκοι στα 25 τους και αύξησαν ακόμα περισσότερο το σωματικό βάρος τους καθώς περνούσαν τα χρόνια.
 
«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι βιολογικοί κίνδυνοι από την μακροχρόνια παχυσαρκία οφείλονται κυρίως στον αυξημένο κίνδυνο νοσογόνου παχυσαρκίας που διατρέχουν όσοι ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής», εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζένιφερ Ντάουντ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Δημοσίας Υγείας (SPH) του Πανεπιστημίου Σίτυ της Νέας Υόρκης (CUNY).
 
Αυτό «είναι θετικό κατά κάποιον τρόπο, διότι οι νεαροί υπέρβαροι και παχύσαρκοι που δεν παχαίνουν άλλο, μπορούν να αναμένουν ότι θα έχουν τους ίδιους βιολογικούς κινδύνους με όσους αποκτούν το δικό τους βάρος αργότερα στη ζωή τους», πρόσθεσε.
 
Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Προληπτικής Ιατρικής» (AJPM), έδειξε ότι οι άντρες που ήταν παχύσαρκοι στα 25 τους χρόνια είχαν 23,1% πιθανότητες να πάσχουν από νοσογόνο παχυσαρκία στα 35 τους, ενώ οι παχύσαρκες 25άρες είχαν 46,9% πιθανότητες να είναι νοσογόνα παχύσαρκες στα 35 τους.
 
Η παχυσαρκία θεωρείται νοσογόνος όταν ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) υπερβαίνει το 40 – και όσο μεγαλύτερος είναι, τόσο το χειρότερο. Όταν ο ΔΜΣ κυμαίνεται από 35 έως 40, το άτομο πάσχει από παχυσαρκία Β’ βαθμού και κινδυνεύει πολύ να αρρωστήσει, ενώ όταν κυμαίνεται από 30 έως 35 πάσχει από παχυσαρκία Α’ βαθμού και κινδυνεύει αρκετά να αρρωστήσει.
 
Ο ΔΜΣ υπολογίζεται όταν διαιρεθεί το νυν σωματικό βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα) και είναι φυσιολογικός όταν κυμαίνεται από 18,5 έως 25, ενώ οι τιμές από 25 έως 30 σημαίνουν πως το άτομο είναι υπέρβαρο.
 
 
Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.