Είναι από τα εμβληματικά μυρωδικά της χώρας μας, αλλά και της ευρύτερης μεσογειακής γης, και από τα πιο συνηθισμένα καρυκεύματα της παραδοσιακής μας κουζίνας. Μην την τσιγκουνεύεστε, κάνει πολύ καλό!
Η ρίγανη είναι πλούσια σε βιταμίνη C, Ε, Κ, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, κάλιο, νιασίνη, φώσφορο, σίδηρο, καθώς και σε β-καροτίνη. Η ρίγανη επίσης εμφανίζει ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση.
Έχει βρεθεί ότι η ρίγανη έχει 12 φορές ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι, 30 φορές περισσότερη από την πατάτα και 42 φορές περισσότερη από το μήλο.
Επιπλέον συστατικά της εμποδίζουν τη δράση των ελευθέρων ριζών και μάλιστα σε πειραματικά δεδομένα, σύμφωνα με το onmed.gr δείχνουν εντονότερη αντιοξειδωτική ικανότητα ακόμα και από δύο συνθετικά παρασκευασμένα αντιοξειδωτικά (BHT και BHA) που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα στα συσκευασμένα κρέατα. Τα ίδια συστατικά έχει βρεθεί ότι εμποδίζουν τη δράση αρκετών μικροοργανισμών προφυλάσσοντας τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες.
Η ρίγανη αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, σιδήρου και β-καροτίνης. Οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα καθιστώντας ακόμα αρμονικότερη τη σχέση ρίγανης-κρέατος. Η ποσότητα φυτικών ινών που παίρνουμε κάθε φορά που βάζουμε ρίγανη στην μπριζόλα ή τη σαλάτα είναι περίπου 1 γρ., ποσότητα υπολογίσιμη αν αναλογιστούμε ότι ο μέσος άνθρωπος μετά βίας ξεπερνά τα 8-12 γρ/μέρα, όταν η συνιστώμενη πρόσληψη φτάνει τα 30 γρ.!
Στις θεραπευτικές ιδιότητες της ρίγανης συγκαταλέγεται επίσης η επουλωτική, αναλγητική, χωνευτική, αντισηπτική και διουριτική της δράση.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Η ρίγανη μαζί με το λεμόνι και άλλα έντονα μεσογειακά μυρωδικά είναι οι πιο υγιεινοί αντικαταστάτες του αλατιού στο φαγητό. Έρευνες έχουν καταδείξει ότι όσοι τα χρησιμοποιούν στο φαγητό τους πετυχαίνουν την κατανάλωση μικρότερης ποσότητας αλατιού τη μέρα -και όλοι γνωρίζουμε τι κινδύνους κρύβει η υπερκατανάλωση αλατιού για τον οργανισμό μας. Μειώστε το αλάτι και αυξήστε τα εν λόγω καρυκεύματα στα μαγειρέματά σας για υγεία αλλά και γεύση.