Αρχική Διατροφή Doctor Food Η διατροφή με χαμηλά λιπαρά συνδέεται με πρόωρο θάνατο – ανατροπή από μεγάλη έρευνα

Η διατροφή με χαμηλά λιπαρά συνδέεται με πρόωρο θάνατο – ανατροπή από μεγάλη έρευνα

0
Η διατροφή με χαμηλά λιπαρά συνδέεται με πρόωρο θάνατο – ανατροπή από μεγάλη έρευνα

Οι δίαιτες που βασίζονται στην κατανάλωση τροφών χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά σχεδόν 25% (!), σύμφωνα με μια μεγάλη νέα έρευνα που διενεργήθηκε σε 135.000 άτομα.

Οι δίαιτες που βασίζονται στην κατανάλωση τροφών χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά σχεδόν 25% (!), σύμφωνα με μια μεγάλη νέα έρευνα που διενεργήθηκε σε 135.000 άτομα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την telegraph.co.uk, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Lancet, και στην οποία συμμετείχαν 135.000 ενήλικοι, έδειξε ότι εκείνοι που περικόπτουν πολύ τα λιπαρά από τη διατροφή τους έχουν πολύ μικρότερη διάρκεια ζωής από εκείνους που “απολαμβάνουν” το βούτυρο, τα τυριά και το κρέας. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η εν λόγω μελέτη έρχεται σε κάποια αντίθεση με τις επανειλημμένες συμβουλές για την υγεία για τη μείωση των λιπαρών.

Εκείνοι που επιλέγουν πολλές τροφές με χαμηλά λιπαρά τείνουν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες από ψωμί, ζυμαρικά και ρύζι, όπως είπαν οι ειδικοί, ενώ χάνουν ζωτικά θρεπτικά συστατικά από πιο λιπαρές τροφές. Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τα υψηλότερα επίπεδα υδατανθράκων -ειδικά τα επεξεργασμένα σάκχαρα που υπάρχουν σε ανθρακούχα ποτά και επεξεργασμένα γεύματα- αντιμετώπιζαν 28% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Το εθνικό σύστημα Υγείας της Μ. Βρετανίας συστήνει στους καταναλωτές να περιορίζουν τα κορεσμένα λιπαρά, διότι αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, με συνέπεια να αυξάνουν και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Αλλά αυτή η τελευταία έρευνα, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, στη Βαρκελώνη, έδειξε ότι τα άτομα με χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών έχουν πιθανότητα πρώιμου θανάτου κατά 13% μεγαλύτερη σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν λιπαρά. Και ότι η κατανάλωση υψηλών επιπέδων από όλα τα λίπη γενικά μειώνει τη θνησιμότητα κατά 23%!

Η καναδική μελέτη παρακολούθησε τα πρότυπα κατανάλωσης και τα ποσοστά θνησιμότητας σε 18 χώρες. Ο ερευνητής δρ. Andrew Mente, από το πανεπιστήμιο McMaster, δήλωσε: “Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι οι δίαιτες ‘με χαμηλά λιπαρά’ θέτουν τους καταναλωτές σε αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις (…) Η χαλάρωση του περιορισμού του συνολικού λίπους και των κορεσμένων λιπαρών και η επιβολή ορίων στους υδατάνθρακες σε μέτρια επίπεδα θα ήταν βέλτιστος”.

Εν ολίγοις, η έρευνα δείχνει ότι εκείνο που είναι χειρότερο για την υγεία είναι οι υδατάνθρακες και όχι τα λιπαρά. Επομένως είναι προτιμότερη -κατά τους συμμετέχοντες ερευνητές πάντα- μια διατροφή με περιορισμένους υδατάνθρακες (αλλά όχι και να εξαλειφθούν!) παρά μια με χαμηλά λιπαρά. Ο δρ Mente πρόσθεσε ότι το μέτρο και η ισορροπία μεταξύ λιπαρών και υδατανθράκων είναι το καλύτερο για την υγεία. Αυτό σημαίνει ότι -πάντα κατά τη γνώμη του εν λόγω- περίπου το 35% των θερμίδων στη διατροφή πρέπει να προέρχεται από λιπαρά.

Ωστόσο η διεθνής επιστημονική κοινότητα εξακολουθεί να προειδοποιεί για τη σημασία που έχει η μειωμένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών για την προστασία της καρδιάς και μια έρευνα δεν αρκεί για να αλλάξουν αυτές. Οι κατευθυντήριες γραμμές είναι να μην ξεπερνούν οι άντρες τα 30 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών ημερησίως και οι γυναίκες τα 20 γραμμάρια. Τα κορεσμένα λιπαρά συνήθως απαντώνται σε ζωικά προϊόντα όπως το βούτυρο, το τυρί και το κόκκινο κρέας.

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Mahshid Dehghan, δήλωσε: “Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες -μεγαλύτερη από το 60% της συνολικής ενέργειας από τις τροφές- συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας (…) Η υψηλότερη πρόσληψη λιπαρών, συμπεριλαμβανομένων των κορεσμένων λιπαρών, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας”. Ωστόσο, η εν λόγω ισορροπημένη διατροφή είχε ελάχιστες επιπτώσεις στον κίνδυνο θανάτου από πρόβλημα στην καρδιά, υποδηλώνοντας ότι είχε μεγαλύτερη επίδραση σε άλλες αιτίες θανάτου, όπως ο καρκίνος, η άνοια και οι αναπνευστικές ασθένειες.

Ο συμβουλευτικός καρδιολόγος δρ Aseem Malhotra δήλωσε ότι είναι καιρός “για μια πλήρη στροφή” στην προσέγγισή μας για τη διατροφή και τη “δαιμονοποίηση” του λίπους. “Όσο πιο γρήγορα αντιστρέψουμε την επιδημία της παχυσαρκίας και τον διαβήτη τόσο πιο γρήγορα θα αρχίσουμε να βελτιώνουμε την δημόσια υγεία”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής Jeremy Pearson του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιάς δήλωσε ότι οι γιατροί θα πρέπει να επανεξετάσουν τις διαιτητικές τους συμβουλές. “Αυτή η μελέτη καταδεικνύει ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερη προσοχή στην ποσότητα υδατανθράκων στη διατροφή μας και ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσουμε τις οδηγίες προς τους καταναλωτές (…) Αλλά οι άνθρωποι πρέπει να μην ενθουσιαστούν και να σκεφτούν ότι μπορούν να φάνε όσο κορεσμένο λίπος θέλουν. Αυτό θα ήταν λάθος”, κατέληξε.

ΠΗΓΗ: iatropaidia.gr μέσω telegraph.co.uk

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.