Αρχική Βοηθήματα ΕγκυκλοPedia Δε φεύγεις απ’ την Ξάνθη χωρίς καριόκες

Δε φεύγεις απ’ την Ξάνθη χωρίς καριόκες

0
Δε φεύγεις απ’ την Ξάνθη χωρίς καριόκες

Ένας θεός ξέρει μόνο πώς του ήρθε η ιδέα του Γεωργίου Παπαρασκευά να δώσει το 1930 στο γλύκισμα ένα όνομα που παραπέμπει σε κατοίκους του Ρίο Ντε Τζανέιρο, τους Cariokas, αλλά πάντως τόσο το όνομα όσο και το γλυκό έπιασαν για τα καλά! Σήμερα δεν υπάρχει επισκέπτης της πόλης που να μη φεύγει απ’ την πολή αγκαλιά μ’ ένα κουτί καριόκες.

Ένας θεός ξέρει μόνο πώς του ήρθε η ιδέα του Γεωργίου Παπαρασκευά να δώσει το 1930 στο γλύκισμα ένα όνομα που παραπέμπει σε κατοίκους του Ρίο Ντε Τζανέιρο, τους Cariokas, αλλά πάντως τόσο το όνομα όσο και το γλυκό έπιασαν για τα καλά! Σήμερα δεν υπάρχει επισκέπτης της πόλης που να μη φεύγει απ’ την πολή αγκαλιά μ’ ένα κουτί καριόκες.

Δε γίνεται να αναφερθείς στο καρυδοσοκολατένιο κέρασμα που εξελίχθηκε σε σήμα κατατεθέν της Ξάνθης προσπερνώντας το ζαχαροπλαστείο Παπαπαρασκευά. Όχι μόνο γιατί ακόμη και σήμερα φτιάχνει απ’ τις πλέον δημοφιλείς καριόκες, αλλά γιατί ο άνθρωπος που το πρωτοάνοιξε το 1926, σφράγισε την ιστορία του γλυκού. Ο Γεώργιος Παπαπαρασκευάς μπορεί να μην επινόησε ακριβώς την ιδέα της καριόκας (αφού κάτι που της έμοιαζε φτιαχνόταν και πριν από κείνον στην περιοχή), ωστόσο είναι ο ζαχαροπλάστης που μεταμόρφωσε, βάφτισε και καταξίωσε ένα ταπεινό γλύκισμα -προϊόν περισσευμάτων άλλων γλυκισμάτων- σε τοπικό γλυκό περιωπής, για το οποίο στο μέλλον θα μίλαγε όλη η Ελλάδα: στην «καριόκα της Ξάνθης»! Παρότι η ακριβής συνταγή του Παπαπαρασκευά, που αγαπήθηκε τόσο πολύ, παραμένει επτασφράγιστο εμπορικό μυστικό αφού -όπως είπαμε- το ζαχαροπλαστείο λειτουργεί ως σήμερα παράγοντας ίσως τις διαδημότερες καριόκες της χώρας, εκείνο που σίγουρα έκανε ο ανήσυχος δημιουργός στα μέσα του 20ού είναι ότι βελτίωσε εντυπωσιακά την ποιότητα των υλικών: ολόφρεσκο, λεπτό παντεσπάνι με καλό βούτυρο και αυγά, αυθεντική σοκολάτα και προσεκτικά διαλεγμένο καρύδι έκαναν εύκολα τη μεγάλη διαφορά. Σε ό,τι αφορά τη «μαγική αναλογία», πλανιέται η φήμη ότι οι καριόκες Παπαπαρασκευά τηρούν με ευλάβεια τη σχέση 1/3 ποιοτικό καρύδι 2/3 όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Στην πόλη της Ξάνθης σήμερα είναι δεκάδες τα εργαστήρια που παράγουν καριόκες -και πολλά καλής ποιότητας. Σύμφωνα με τον Στέλιο Αρσενίου, έναν από τους παλιούς και παραδοσιακούς ζαχαροπλάστες της, που φτιάχνει γλυκά και καριόκες από το 1968, η πόλη παράγει ετησίως περίπου 200 τόνους καριόκας! Κάνοντας την κατά προσέγγιση αναγωγή σε σχετική συνέντευξή του στο News247.gr συμπεραίνει: «Αυτό σημαίνει ότι στην αγορά –εγχώρια και ξένη, καθώς γίνονται και οι αποστολές στο εξωτερικό– καταναλώνονται, κάθε χρόνο, γύρω στα 56 εκατομμύρια τεμάχια καριόκας».

Γιατί δεν είναι ΠΓΕ; Πάντα αναρωτιέται κανείς πώς γίνεται παραδοσιακά προϊόντα με τόσο στενή σχέση με τον τόπο που παράγονται να μην είναι χαρακτηρισμένα ως Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης, ετικέτα που -θεωρητικά τουλάχιστον- συμβάλλει στο να ανοιχτούν οι πύλες για τις αγορές της Ευρώπης και του κόσμου. Στην περίπτωση της Καριόκας Ξάνθης έγινε η σχετική προσπάθεια με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου ωστόσο οι τοπικοί ζαχαροπλάστες διαφώνησαν με κάποιες πλευρές της. Σύμφωνα με παλιότερο άρθρο του agro24.gr από τα 32 μέλη που έχει το Σωματείο των Ζαχαροπλαστών Ξάνθης μόλις 3 συμμετείχαν στη διαδικασία πιστοποίησης, η οποία είναι άγνωστο πώς και αν προχωράει.

Είτε χαρακτηριστεί ποτέ είτε όχι η Καριόκα Ξάνθης προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης το βέβαιο είναι ότι στην καρδιά μας είναι ταυτισμένη με την πόλη και πάντα θα κάνουμε μια τελευταία στάση για καριόκες πριν πάρουμε το δρόμο της επιστροφής.

Ο πιο εύκολος τρόπος να παραγγείλεις πετρέλαιο θέρμανσης! Ζέστανε τώρα, αυτούς που αγαπάς! Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή που... τα σπάει! Παράγγειλε τώρα Online!