Η ελληνική κουζίνα έχει πολλούς λόγους για να ξεχωρίζει και να γίνεται αγαπητή σε όποιον τη δοκιμάζει, ένας από αυτούς είναι και τα εξαιρετικά αλλαντικά της που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα σε ποικιλία και νοστιμιά από τα εισαγόμενα.
Η ελληνική κουζίνα έχει πολλούς λόγους για να ξεχωρίζει και να γίνεται αγαπητή σε όποιον τη δοκιμάζει, ένας από αυτούς είναι και τα εξαιρετικά αλλαντικά της που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα σε ποικιλία και νοστιμιά από τα εισαγόμενα.
Όλα ξεκίνησαν την εποχή που τα ψυγεία ήταν δυσεύρετα και σπάνια. Η ανάγκη των ανθρώπων να παρατείνουν τη ζωή του κρέατος και να μπορέσουν να το αποθηκεύσουν και να το συντηρήσουν για τις πιο… δύσκολες μέρες οδήγησε στη δημιουργία μερικών εξαιρετικών αλλαντικών σε διάφορες περιοχές του τόπου μας. Τα μπαχαρικά, τα βότανα, τα αρωματικά, το κάπνισμα του κρέατος και άλλοι τρόποι παρασκευής, επιστρατεύτηκαν για να δημιουργήσουν το πραγματικά λαχταριστό τελικό αποτέλεσμα.
Τις μέρες των γιορτών λοιπόν, εκτός από όλα τα άλλα πεντανόστιμα, μαγειρευτά, εδέσματα που σερβίρονται στο τραπέζι, τα αλλαντικά αξίζουν να έχουν και τη δική τους θέση μιας και θα συνοδεύσουν τέλεια το κρασί της παρέας μέχρι να σερβιριστεί η γαλοπούλα ή το χοιρινό. Ας ρίξουμε μια ματιά στις μοναδικές επιλογές που προσφέρει ο τόπος μας!
Νούμπουλο κέρκυρας
Το ξακουστό αλλαντικό του νησιού των Φαιάκων, παρασκευάζεται από χοιρινό κρέας, μαρινάρεται και καπνίζεται σε μπόλια. Το έδεσμα που παράγεται και από την αλλαντοποιία Comeco έχει μαλακή γεύση και βουτυρένια υφή. Προτιμήστε να το κόψετε σε λεπτές φέτες για να το απολαύσετε.
Απάκι Κρήτης
Κρητική παστή λιχουδιά μαριναρισμένου χοιρινού κρέατος. Καπνίζεται σε αρωματικά βότανα και τυλίγεται σε ένα στρώμα από μπαχαρικά και μυρωδικά, αποκτώντας έτσι χαρακτηριστική υπόξινη και αρωματική γεύση.
Προσούτο Ευρυτανίας
Μπορεί στο άκουσμα της λέξης προσούτο το μυαλό μας να ταξιδεύει στην Ιταλία, αλλά εδώ και δεκαετίες, στην Ευρυτανία και συγκεκριμένα στον Προυσό, το αλλαντικό που παρασκευάζεται από το αλλαντοποιείο Στρεμμένου δεν έχει τίποτα να ζηλέψει σε ποιότητα και γεύση.
Λούτζα Κυκλάδων
Το αντίστοιχο απάκι των νησιών μας, με πιο ξακουστή αυτή της Μυκόνου αλλά εξίσου καλές της Σύρου και της Τήνου. Με μικρές διαφορές στα μπαχαρικά και στον τρόπο παρασκευής. Μπορείτε να την απολαύσετε ωμή κομμένη σε λεπτές φέτες.
Καβουρμάς της βόρειας Ελλάδας
Υπέροχη, πικάντικη, λιχουδιά από μοσχαρίσιο ή βουβαλίσιο κρέας όπως ο παραδοσιακός καβουρμάς του Μπόρα στις Σέρρες. Το κρέας κόβεται σε μεγάλα κομμάτια, βράζεται για ώρες με πράσα, κρεμμύδια και μπαχαρικά και στη συνέχεια συντηρούνται μέσα στο λίπος τους.
Σύγλινο Μάνης
Παστωμένο χοιρινό κρέας. Το χοιρινό αλατίζεται, μαρινάρεται σε κόκκινο κρασί και μπαχαρικά και συντηρείται σε ένα μείγμα από το λίπος του. Ταιριάζει πολύ με το πορτοκάλι γι’ αυτό και πριν το χρησιμοποιήσουν το σοτάρουν ελάχιστα με φλούδες πορτοκαλιού.
Σαλάμι Λευκάδας
Κομμάτια χοιρινού κρέατος ζυμωμένα με κομμάτια λίπους, ολόκληρα πιπέρια και μπαχαρικά. Η σωστή και μακρά ωρίμανση στον αέρα κάνει τη διαφορά.
Τα λουκάνικα
Ο εύκολος και αγαπημένος μεζές του τραπεζιού σε κάθε γωνιά της Ελλάδας έχει και ξεχωριστή γεύση. Οι παραλλαγές έχουν να κάνουν με τη γέμιση και τον συνδυασμό των μπαχαρικών και των αρωματικών. Στην Κρήτη για παράδειγμα είναι ξιδάτα και καπνισμένα, ενώ στη Μάνη γεμίζονται με πορτοκαλόφλουδες. Στη Θεσσαλία τα λουκάνικα έχουν πράσα και στην Τήνο μαραθόσπορο. Όλα λοιπόν είναι θέμα γεύσης και γούστου!