Αρχική Ιστορίες Αλκοτέστ «Κοκτεϊλάδικα»

«Κοκτεϊλάδικα»

0
«Κοκτεϊλάδικα»

Είναι τάση – κι όχι άδικα.

Είναι τάση – κι όχι άδικα.

Ξεπηδάνε το ένα μετά το άλλο, σαν τις πολύχρωμες cult ομπρελίτσες των tiki* cocktails. Κι οι ανερχόμενοι mixologists, που σκαρφίζονται λογής «αναμειγνυολογήματα» πίσω από τις μπάρες τους, συναγωνίζονται ο ένας τον άλλο σε πρωτοτυπία, γεύση και δημιουργικότητα.

Όταν, πριν από 10 και 15 χρόνια, πίναμε τα κοκτέιλ μας στο περίφημο Bar Guru Bar της πλατείας Θεάτρου, λίγοι γνώριζαν την έννοια του mixologist – ελληνιστί «αναμειγνυολόγου». Τότε, επί εποχής Μιχάλη Μένεγου (από τους διασημότερους και σημαντικότερους bartenders της Ελλάδας), τα «γκουρμέ» κοκτέιλ ήταν μια απρόσμενη πρωτοτυπία. Διανύσαμε στο μεταξύ μια εποχή όπου Mojito και Caipirinja έκλεψαν τις εντυπώσεις και μονοπώλησαν το ενδιαφέρον μας, ώσπου οι μπάρμεν αποφάσισαν να πειράξουν τα εν λόγω κοκτέιλ, δημιουργώντας παραλλαγές τους, με τζίντζερ, φράουλες, εξωτικά φρούτα και άλλα. Εκείνη την περίοδο άρχισαν να ξεφυτρώνουν κι άλλες παραλλαγές κλασικών κοκτέιλ, με βασικό… πειραματόζωο το Dry Martini και δευτερευόντως το Daiquiri, τη Margarita και τα Mai Tai. Ώσπου, ήρθε η κοκτεϊλική αναγέννηση, η οποία τοποθετείται χρονολογικά στην Ελλάδα κάπου στο 2008. Αγγούρια, ντομάτες -η φέτα έλειψε-, πολύχρωμα πιπέρια, γκαλάνγκαλ, καρύδα, yuzu lemon, σοκολάτα, τζίντζερ, κόκκοι καφέ κ.λπ. άρχισαν τις καταδύσεις στα σέικερ. Και τότε, ξεκίνησε ένας καταιγισμός από δημιουργικά, γκουρμέ κοκτέιλ, στα χνάρια της υψηλής γαστρονομίας και της διεθνούς ανοδικής τάσης στο χώρο της μαγειρικής. Οι αληθινοί επαγγελματίες μπαρτέντερ βάλθηκαν να φτιάχνουν δικής τους παρασκευής ποτά με infusions, όπως βότκα με αρωματικά βότανα, με φρούτα, ακόμα και με τσιχλόφουσκα, τα οποία χρησιμοποιούν ως συστατικό στα κοκτέιλς τους, ενώ πολλοί ετοιμάζουν ακόμα και τα δικά τους bitters.**

Το τέλος των… mojipirinjas
Από όλο αυτό το μεθυστικό όργιο δημιουργικότητας υπήρξαν κερδισμένοι, από πάσης απόψεως, τόσο οι καταναλωτές (που κατάφεραν επιτέλους να ξεκολλήσουν από τη μονοτονία των mojipirinjas) όσο και οι μπάρμεν (που γλίτωσαν από τις… τενοντίτιδες λόγω του ατελείωτου ντάκα ντούκα και της πολτοποίησης με το γουδοχέρι lime και δυόσμων). Έτσι γεννήθηκαν κοκτέιλ με πρωτότυπα ονόματα, που κάποιοι τόλμησαν να βαφτίσουν χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους, κόντρα στα τετριμμένα των παραλλαγών. Το «Baba au rum» έχει στη λίστα του απίθανα κοκτέιλ όπως το Smokin’ Mexican, το Sonic Boom και το βραβευμένο κοκτέιλ Monroe. Το «Αλεξανδρινό» στα Εξάρχεια μετράει για το αχνοπράσινο Damascus και το «Τζιζ» λίγα στενά πιο κάτω για το Cinnamon Flavor Rum. Το «Think+» φτιάχνει απίστευτα, σούπερ πικάντικα κοκτέιλ όπως το Spicy Melon και το Thai Tommy’s, αλλά και δροσερό Cucumber Fusion. Στο «Bardot» έχω δοκιμάσει εξαιρετικό, εσπεριδίζον Graperoll, στο «Tiki Athens» το γλυκοπικάντικο Chli Mango και στο «The Gin Joint» το μαστιχένιο Rosemary και το αρωματικό Basil Smash. Και για να καταλήξω στο αποκορύφωμα των ανατροπών, από τα κοκτέιλ του «42Bar» ποτέ δεν ξέρω τι να πρωτοδιαλέξω: το Luminous με σιρόπι χαμομηλιού, το Sherry Poppins με ποπ κορν και cherry tomatoes, το Dandy’s Sunset με limoncello και σπιτική καραμέλα γάλακτος ή άραγε το Oddity Twist με ουίσκι και πικρή σοκολάτα..;

Και… βαρελίσια
Τελευταία λέξη της μόδας; Τα Barrel aged cocktails, που ωριμάζουν στα δρύινα βαρέλια των πιο ψαγμένων κοκτεϊλάδικων στον κόσμο, όπως στο «69 Colebrooke Row» του Λονδίνου. Πρόκειται για κοκτέιλς που περιέχουν υλικά τα οποία μεταμορφώνονται εντυπωσιακά με την πάροδο του χρόνου και το άγγιγμα του βαρελιού. Τα αρώματα κι οι γεύσεις που έχουν συνθέσει οι μπαρτέντερ παραμένουν σε μικρά βαρέλια, άλλοτε χρησιμοποιημένα στην παλαίωση του κρασιού Port αλλά συνήθως ψημένα ώστε να μεταφέρουν την εσάνς του καπνιστού στο περιεχόμενό τους, για μια περίοδο από 2 μέχρι 8 εβδομάδες. Τι υλικά περιέχουν; Συνήθως χαρμάνια από υψηλόβαθμα ποτά, όπως ουίσκι, κονιάκ, λικέρ, μαζί με μπαχαρικά και βότανα και γενικά πρώτες ύλες που μπορούν να διατηρηθούν και να εξελιχθούν με το πέρασμα του χρόνου.

Home Made Pro Cocktails

Bellweather
από το «Flatiron Lounge» της Νέας Υόρκης
30 ml Blended Scotch ουίσκι
30 ml Single Malt Scotch ουίσκι
5 ml Dry Vermouth
4 φετούλες αγγούρι
15 ml χυµό λάιµ

Χτυπάµε στο σέικερ τα δυο ουίσκι µαζί µε το αγγούρι, το βερµούτ, το χυµό λάιµ και µπόλικο πάγο. Στραγγίζουµε το κοκτέιλ σε χαµηλό old fashion ποτήρι και γεµίζουµε µε τριµµένο πάγο. Γαρνίρουµε µε το ξύσµα από το λάιµ.

Marmalade cocktail από το «Hawksmoor» του Λονδίνου
60 ml Gin
10 ml Campari
10 ml Χυµό λεµονιού
2 σταγόνες Orange Bitters
1 κουταλιά της σούπας εγγλέζικου τύπου µαρµελάδα πορτοκάλι ή ραβέντι

Χτυπάµε στο σέικερ όλα τα υλικά µαζί µε µπόλικο πάγο. Στραγγίζουµε το ποτό σε ποτήρι του µαρτίνι και, αν θέλουµε, γαρνίρουµε µε ανθάκια από δεντρολίβανο, από πορτοκαλιά ή άλλα καρποφόρα.

Thai οne από το «Apotheca» του Μάντσεστερ
50 ml βότκα κατά προτίµηση µε άρωµα λεµονιού
1/2 φρέσκο τσίλι, ψιλοκοµµένο
1-2 ξυλάκια λέµονγκρας χυµός και ξύσµα από 1/2 λάιµ
1-2 φύλλα φρέσκου κόλιανδρου
15 ml σιρόπι καρύδας
ginger beer για να απογεµίσουµε (εναλλακτικά χρησιµοποιούµε τόνικ)

Χτυπάµε όλα µαζί τα υλικά στο σέικερ µε µπόλικο πάγο. Τα στραγγίζουµε σε ποτήρι του µαρτίνι κι απογεµίζουµε µε την ginger beer ή το τόνικ. Αν θέλουµε, γαρνίρουµε µε µια πιπερίτσα τσίλι.

COCKTAIL BARS
Baba au Rum, Κλειτίου 6, Αθήνα, 2117109140
Think+, ­Ανδρέα Γκίνη 12, Χαλάνδρι, 210 6839876
Tiki Athens, ƒΦαλήρου 15, Μακρυγιάννη, 210 9236908
Αλεξανδρινό, Εμμ. Μπενάκη 69­Α, Εξάρχεια 210 3827780
The Gin Joint, Χρήστου Λαδά 1 , Αθήνα, 210 3218646
Bardot, Σκουφά 50, Κολωνάκι, 6945 338766
42 Bar, Κολοκοτρώνη 3, στη στοά, Σύνταγμα, 6948242455
Μouky, Στροφυλίου, Νέα Ερυθραία, 211 0192875
Apotheca, 17 Thomas Str., Northern Quarter, Manchester, (0044) 0161 834 9411 Hawksmoor, 10 Basinghall Str., London, (0044) 020 7397 8120

Flatiron lounge, 37 West 19th Str., Flatiron District, NY, (0111) 212 727 7741
Zeta bar, Level 4, 488 George Str., Sydney, (0011 61) 02 9265 6070

*TIKI COCTAILS
Τροπικά και απολύτως εξωτικά κοκτέιλ, που σερβίρονται σε ανάγλυφα ποτήρια / κούπες με σχέδια τοτέμ και διακοσμούνται με ομπρελίτσες και πολύχρωμα καλαμάκια.
**BITTERS
Είναι το “αλατοπίπερο των κοκτέιλ” και χρησιμοποιείται σε πολύ μικρές ποσότητες, όπως μερικές σταγόνες, για να προσθέσει ένα touch στο ποτό. Πρόκειται για αλκοολούχα αποστάγματα αρωματικών βοτάνων, με τόσο έντονη γεύση και άρωμα, που δεν πίνονται σκέτα και διακρίνονται για τη ζωηρή πικρίλα τους.
 

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com