Αρχική Ιστορίες Food Stories Και στη φουφού του καστανά …ψήνεται η νοστιμιά

Και στη φουφού του καστανά …ψήνεται η νοστιμιά

0
Και στη φουφού του καστανά …ψήνεται η νοστιμιά

Ψητό ή βραστό, σε γλυκά ή αλμυρά πιάτα, το κάστανο βρίσκεται εδώ για να πλουτίσει τη χειμωνιάτικη μαγειρική και ζαχαροπλαστική.

Ψητό ή βραστό, σε γλυκά ή αλμυρά πιάτα, το κάστανο βρίσκεται εδώ για να γλυκάνει την καθημερινή μας διατροφή.

Λίγο πριν μπει ο Δεκέμβρης, και δε θα μπορούσαν να λείψουν από την πόλη οι καστανάδες με τα πεντανόστιμα δώρα τους: τα κάστανα. Γέννημα της καστανιάς, ο καρπός μπορεί να φαίνεται “αρματωμένος”, όντας σε ξυλώδες περίβλημα που έχει αγκάθια εξωτερικά, είναι όμως εξαιρετικά “γενναιόδωρος” σε νοστιμιά και θρεπτικότητα.

Η διατροφική αξία του κάστανου:
Τα ωμά κάστανα περιέχουν 50% νερό, 45% υδατάνθρακες και 1,4% φυτικά λιπαρά ανά 100 γρ. ενώ δίνουν μόνο 200 θερμίδες, το οποίο συγκριτικά με άλλους καρπούς είναι λίγο. Περιέχουν ακόμη αξιοσημείωτη ποσότητα βιταμίνης C 40.2 mg, που καλύπτει το 48% των ημερήσιων αναγκων.

Από διατροφικής άποψης, τα κάστανα είναι παρόμοια με άλλες αμυλώδεις τροφές όπως η πατάτα, το καλαμπόκι κ.λπ., ενώ περιέχουν και υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη. Αποτελούν μια καλή πηγή διαιτητικών φυτικών ινών, παρέχοντας περίπου 8,1 γρ. φυτικών ινών στα 100 γρ., δηλαδή το 21% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης, καθώς μειώνουν την απορρόφησή της στο αίμα.

Είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, με τα 100 γραμμάρια να παρέχουν 62 mg φυλλικού οξέος (δηλαδή το 15,5% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης). Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, τη σύνθεση του RNA και την αντιγραφή του DNA, ενώ η επαρκής λήψη του από τη διατροφή την περίοδο πριν τη σύλληψη και την εγκυμοσύνη, βοηθά στην αποτροπή εμφάνισης βλαβών στο νευρικό σωλήνα του εμβρύου.

Είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, όπως ολεϊκού και παλμιτολεϊκού οξέος, τα οποία βοηθούν στη μείωση της κακής (LDL) χοληστερόλης και αύξηση της καλής (HDL). Η μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε διαιτητικές φυτικές ίνες, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά, μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση παθήσεων της καρδιάς και των αρτηριών, βελτιώνοντας το λιπιδαιμικό προφίλ.

Όσον αφορά στα μέταλλα, τα κάστανα και πάλι δεν υστερούν αφού περιέχουν σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φωσφόρο και ψευδάργυρο. Όσον αφορά, μάλιστα, το κάλιο, η περιεκτικότητά τους είναι αρκετά υψηλή, φτάνοντας τα 518 mcg στα 100 γραμμάρια. Το κάλιο αντισταθμίζει την υπερτασική δράση του νατρίου, ρίχνει τους καρδιακούς παλμούς, αλλά και την πίεση, ο σίδηρος εμποδίζει την εμφάνιση της μικροκυτταρικής αναιμίας και το μαγνήσιο και ο φώσφορος είναι σημαντικά μέταλλα για τον μεταβολισμό των οστών.

Δυνατό σημείο των κάστανων
είναι και η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς 100 γραμμάρια περιέχουν 11% νιασίνη, 29% πυριδοξίνη, 100% θειαμίνη και 12% ριβοφλαβίνη.

Όπως τα αμύγδαλα και τα φουντούκια, έτσι και τα κάστανα δεν περιέχουν γλουτένη και μπορούν να καταναλώνονται ελεύθερα σε όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, πάσχουν από κοιλιοκάκη κ.λπ.

Πώς τα διαλέγουμε: Διαλέγουμε τα μεγαλύτερα σε μέγεθος και πιο φρέσκα κάστανα. Προκειμένου να ελέγξουμε αν είναι φρέσκα, ανοίγουμε 1-2 κάστανα και κοιτάμε αν η ψίχα τους είναι βαριά, σκληρή και ανοιχτόχρωμη. Τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο, μέσα σε πλαστική σακούλα χωρίς αέρα, ώστε να διατηρηθούν για λίγες εβδομάδες.

Πώς τα μαγειρεύουμε: Αν πρόκειται να τα ψήσουμε, για να μην καούνε κάνουμε μικρές χαρακιές στη στρογγυλή τους πλευρά. Σε περίπτωση που θέλουμε να τα βράσουμε, πριν τα ρίξουμε στην κατσαρόλα, με ένα μυτερό και πολύ κοφτερό μαχαιράκι χαράζουμε ένα σταυρό στο κάτω, φαρδύ μέρος του κάστανου. Τα βράζουμε για περίπου δέκα λεπτά, και τα καθαρίζουμε όσο είναι ζεστά, αφού όταν κρυώσουν η διαδικασία γίνεται δυσκολότερη.

Αν ωστόσο νιώθετε έτοιμες και έτοιμοι να “βγάλετε τα κάστανα από τη φωτιά”, χαρίζοντας στα αγαπημένα σας πρόσωπα πεντανόστιμα πιάτα με κάστανα, μπορείτε να δοκιμάσετε τις συνταγές που θα βρείτε εδώ και εδώ.

Δείτε ακόμα: Γαλοπούλα: 4 τρόποι να τη γεμίσετε 

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.