Αρχική Ιστορίες Food Stories Πανελλήνιες 2019 – Η ιδανική διατροφή των παιδιών για μέγιστη απόδοση

Πανελλήνιες 2019 – Η ιδανική διατροφή των παιδιών για μέγιστη απόδοση

0
Πανελλήνιες 2019 – Η ιδανική διατροφή των παιδιών για μέγιστη απόδοση

DOCTOR FOOD | O διατροφολόγος κ. Παπαλαζάρου αποκαλύπτει τις καλύτερες διατροφικές επιλογές και στρατηγικές για να ανταποκριθεί στο μάξιμουμ ο οργανισμός των παιδιών στην πίεση του διαβάσματος και των πανελληνίων εξετάσεων.

DOCTOR FOOD | O διατροφολόγος κ. Παπαλαζάρου αποκαλύπτει τις καλύτερες διατροφικές επιλογές και στρατηγικές για να ανταποκριθεί στο μάξιμουμ ο οργανισμός των παιδιών στην πίεση του διαβάσματος και των πανελληνίων εξετάσεων.

Στην τελική ευθεία για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις είναι χιλιάδες υποψήφιοι. Οι Πανελλήνιες σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν ξεκινούν για τα ΕΠΑΛ στις 6 Ιουνίου, ενώ για τα ΓΕΛ στις 7 Ιουνίου. 

Για τη μέγιστη απόδοση των μαθητών και μαθητριών, η καλή υγεία του εγκεφάλου αποτελεί το βασικό σημείο αναφοράς για τους ειδικούς που δίνουν συστάσεις για το διατροφολόγιο των παιδιών την περίοδο του διαβάσματος. 

Με αυτή την πιεστική περίοδο πριν από τις Πανελλήνιες Εξετάσεις μίλησε στο Πρακτορείο 104.9 FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 Μυστικά Υγείας» ο διαιτολόγος – διατροφολόγος Αναστάσιος Παπαλαζάρου.

Ο ειδικός προτείνει ένα μοντέλο μεσογειακού τύπου διατροφής, γιατί όπως λέει είναι αυτό που πολυάριθμες μελέτες δείχνουν πως βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού. 

Οι διατροφικές αλλαγές αυτό το διάστημα μπορεί να στρεσάρουν το παιδί. 

Tώρα δεν είναι η καλύτερη περίοδος για να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες του παιδιού μας. Αν συνηθίζει να τρώει πίτσες, σουβλάκια, παγωτά, αυτό δεν είναι το κατάλληλο διάστημα για να ξεκινήσει να τρώει σαλάτες, όσπρια, χυμούς και φρούτα, γιατί αυτό θα το φορτώσει με ένα επιπρόσθετο στρες, αναφέρει ο κ. Παπαλαζάρου.

«Το παράδειγμα που μου αρέσει να χρησιμοποιώ είναι με τους μαραθωνοδρόμους. Κανένας μαραθωνοδρόμος δεν θα δοκιμάσει να τρέξει τη μέρα του αγώνα με ένα καινούργιο ζευγάρι παπούτσια. Έτσι και στο παιδί προσπαθούμε να κάνουμε μικρές παρεμβάσεις στο διαιτολόγιο του. Αν τρώει πχ junk food, θα μειώσουμε τη συχνότητα, και σταδιακά θα προσθέσουμε πιο υγιεινές τροφές, χωρίς να επιφέρουμε μεγάλες αλλαγές». 

Σταθερά γεύματα κρατούν σε εγρήγορση τον εγκέφαλο 

Την περίοδο της προετοιμασίας, καλό είναι το παιδί να κρατάει ένα σταθερό αριθμό γευμάτων, προκειμένου να κρατήσει σταθερά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα του, καθώς είναι το βασικό καύσιμο του εγκεφάλου τους. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να τρώει πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό, ακόμη κι αν δεν έχει πολύ όρεξη να φάει, ας κάθεται στο τραπέζι, και ας τρώει μικρή ποσότητα. Επιπλέον να μην παραλείπει τα ενδιάμεσα σνακ, δεκατιανό δηλαδή και απογευματινό».

Χυμοί και τα smoothies για ενυδάτωση 

Η ενυδάτωση αποτελεί βασικό κομμάτι της υγείας ενός ατόμου ιδιαίτερα των παιδιών τώρα που διαβάζουν, τονίζει ο κ. Παπαλαζάρου. «Και εκτός από το νερό, υγρά προσλαμβάνουμε και από φρούτα, γάλα, χυμούς κλπ. Μία ωραία σύσταση υδάτωσης είναι οι χυμοί και τα smoothies, γιατί αυτά εκτός των υγρών, προσφέρουν πολύτιμες βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, που βοηθούν και στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού, αλλά και στην καλή υγεία του εγκεφάλου. Ως εκ τούτου οι χυμοί και τα smoothies είναι εξαιρετικές πηγές ενδιάμεσων γευμάτων».

Χρήσιμοι κανόνες 

Σύμφωνα με τον διατροφολόγο αν ένας γονιός θέλει να είναι εντάξει με τη συνείδηση του και να κάνει το καθήκον του απέναντι στη σωστή προετοιμασία του παιδιού του, θα πρέπει να ακολουθήσει τις εξής βασικές αρχές: 

   -Πρώτον θα πρέπει να υπάρχει πάντα σαλάτα ή ωμή, είτε βραστή, είτε ψητή στο γεύμα του παιδιού, ακόμα και με κάποια σος για να γίνει πιο θελκτική. Είναι απαραίτητο συστατικό μίας καλής και υγιεινής διατροφής, γιατί δίνει βιταμίνες, κυρίως του συμπλέγματος Β, αλλά και Ε, και C, που βοηθούν στην τόνωση του οργανισμού και σε κάποιες εγκεφαλικές λειτουργίες. 

   -Οπωσδήποτε μία με δύο φορές την εβδομάδα ψάρι, και μία με δύο φορές την εβδομάδα όσπριο. Οι υπόλοιπες μέρες να έχουν κρέας, κοτόπουλο, μακαρόνια, σε μία σωστή αναλογία. 

   -Τα φρούτα είναι μία εξαιρετική επιλογή ενδιάμεσων γευμάτων. Αν δεν είναι εφικτό να καταναλωθούν στο ενδιάμεσο των γευμάτων, μπορούν να καταναλωθούν και μετά το κυρίως γεύμα. Συνήθως 3-4 φρούτα την ημέρα είναι οι επίσημες συστάσεις του Εθνικού Διατροφικού οδηγού για την Ελλάδα. 

   -Ιδανικά σνακ θεωρούνται και το γιαούρτι με σταφίδες και ξηρούς καρπούς, ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης με λίγο τυρί ή ένα αβγό. Προτιμήστε αυτά από τυποποιημένα ζαχαρώδη ή αλευρώδη προϊόντα. 

   -Ένας φρεσκοστυμμένος χυμός ή κάποιο γιαουρτοποτό την ώρα του διαβάσματος δίνει άμεσα ενέργεια και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Μία μέρα πριν τις εξετάσεις. Καλόν είναι να μην φορτωθεί ο οργανισμός του παιδιού πολλές θερμίδες, κυρίως από λιπαρές ουσίες, επισημαίνει ο κ. Παπαλαζάρου. Ας μην είναι το τελευταίο γεύμα πριν τις εξετάσεις μία πίτσα, ένα μπέργκερ ή ένα σουβλάκι, γιατί μπορεί να προκληθεί κακός ύπνος, άρα να μην είναι ξεκούραστο το παιδί την άλλη μέρα, καθώς επίσης μπορεί να προκληθούν στομαχικές διαταραχές και από το άγχος των ημερών.

«Ας είναι το δείπνο πριν τις εξετάσεις μία μακαρονάδα με λίγη σάλτσα και τυρί, μία ωραία πατατοσαλάτα με ένα αβγό, μία σπιτική τυρόπιτα ή σπανακόπιτα».

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com