Αρχική Ιστορίες Αφιερώματα Halloween αλά ελληνικά – Φάρσα ή κέρασμα;

Halloween αλά ελληνικά – Φάρσα ή κέρασμα;

0
Halloween αλά ελληνικά – Φάρσα ή κέρασμα;
PHOTO: Spooky γλυκά του ζαχαροπλαστείου Fresh

FOOD STORIES | Μπορεί να μοιάζει με πραγματική «φάρσα» για αρκετούς το να «τιμάται» το Χαλόουιν στην Ελλάδα, ωστόσο μάλλον δεν είναι λίγοι και εκείνοι που απαντούν «κέρασμα, κέρασμα» ωθώντας ελληνικές αλυσίδες ζαχαροπλαστείων, ταχυφαγείων, σούπερ μάρκετ, αλλά και σεφ, να προτείνουν αντίστοιχα γλυκά και αλμυρά εδέσματα.

FOOD STORIES | Μπορεί να μοιάζει με πραγματική «φάρσα» για αρκετούς το να «τιμάται» το Χαλόουιν στην Ελλάδα, ωστόσο μάλλον δεν είναι λίγοι και εκείνοι που απαντούν «κέρασμα, κέρασμα» ωθώντας ελληνικές αλυσίδες ζαχαροπλαστείων, ταχυφαγείων, σούπερ μάρκετ, αλλά και σεφ, να προτείνουν αντίστοιχα γλυκά και αλμυρά εδέσματα.

Με μια γρήγορη ματιά χρειάζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και το ελληνικό διαδίκτυο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση ο Έλληνας καταναλωτής βρίσκεται ενώπιον μιας πληθώρας προσφορών με λίγη ή περισσότερη από τη μεταφυσική εσάνς του Χαλόουιν (Halloween).

Ενδεικτικά αναφέρονται μια σειρά από ανάλογες προτάσεις.

Τα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος με σλόγκαν «Happy Halloween – Trick or Treat? – Αφορμή για σοκολατάκια» διαφήμιζαν σχετική προσφορά για τα e-shops τους προσφορά που ίσχυε μέχρι τις 28.10.20. 

Η ελληνική αλυσίδα ταχυφαγείων Goodies λάνσαρε όλο το προηγούμενο διάστημα τα Halloweeen Burgers, Dracula και Monster με κατάμαυρα ψωμάκια black bun και «αιμάτινες» ντοματόσαλτσες και παντζάρια μέσα από σειρά ραδιοφωνικών σποτ.

Δημοφιλείς Έλληνες σεφ όπως ο Άκης Πετρετζίκης δημιουργούν ενότητες με Halloween συνταγές στις ιστοσελίδες τους, ενώ online εκδόσεις περιοδικών γεύσης όπως το Olive ενισχύουν την ύλη τους με σχετική αρθρογραφία, όπως tips για DIY κολοκυθοφάναρα.

Από πασίγνωστες αλυσίδες με παρουσία σε όλη την Αθήνα όπως αυτή των ζαχαροπλαστείων Fresh που προμοτάρει σειρά από spooky τούρτες, σοκολάτας ή μπισκότου, «ντυμένες» κολοκύθα, Φρανκεστάιν και καλάθια δώρων με «τρομακτικές» γλυκές λιχουδιές ως τα συνοικιακά μαγαζάκια, όπως η βυρωνιώτικη Μαμαλίγκα, που ειδικεύεται στις χειροποίητες παραδοσιακές πίτες και γλυκά, αλλά κοσμεί τη βιτρίνα της με Halloween παρασκευές, η αγορά της γεύσης φαίνεται κάθε χρόνο και πιο πρόθυμη να υιοθετήσει την ιδέα μιας «μακάβριας» λιχουδιάς και να χορέψει στο ρυθμό της στρουμπουλής κολοκύθας.

Όσο για την προ κορονοϊού Αθήνα, πέρυσι τέτοια εποχή η πολύ ήταν γεμάτη από προτάσεις εστιατορίων και μπαρ για θεματικά πάρτι με μεταμφιέσεις-θρίλερ συνοδεία Halloween γεύσεων.

Τι είναι το Halloween – Μια ματιά στην ιστορία

Ο εορτασμός του Χαλόουιν στις 31 Οκτωβρίου την παραμονή των Αγίων Πάντων (All Hallows’ Eve) είναι έθιμο του αγγλοσαξωνικού κόσμου και τις τελευταίες δεκαετίες έχει απλωθεί σχεδόν σε όλο τον λεγόμενο Δυτικό -στην κοσμική και εμπορική εκδοχή του. Έχει έντονα στοιχεία από την ιρλανδέζικη και τη σκωτσέζικη παράδοση, ενώ κάποιοι το συνδέουν με τις αρχαίες κέλτικες τελετές στα τέλη της συγκομιδής. Διαφορετικές λαϊκές παραδόσεις θέλουν τη μέρα αυτή οι πύλες με τον κόσμο των πνευμάτων να είναι ανοιχτές και να υπάρχει έντονη μεταφυσική ενέργεια. Στη Βόρεια Αμερική η ιδέα μεταφέρθηκε από τους Ιρλανδούς μετανάστες το 19ο αιώνα, όμως το Halloween εξαπλώνεται μαζικά μόλις τον 20ό. Γίνεται η αγαπημένη γιορτή των παιδιών που μεταμφιέζονται, κατά κανόνα σε κάτι τρομακτικό, και επισκέπτονται τα σπίτια των γειτόνων μαζεύοντας καραμέλες και γλυκά, αφού εκστομίσουν τη γνωστή φράση «trick or treat» (φάρσα ή κέρασμα). 

Σύμβολα του Halloween: Εσχατολογικές αναφορές, λαϊκοί μύθοι και ποπ κουλτούρα

Μάγισσες, σκελετοί, κρανία και φαντάσματα ανήκουν στα κλασικά σύμβολα του Χαλόουιν, ωστόσο το πλέον εμβηματικό θεωρείτεαι η κολοκύθα, που πρωταγωνιστεί σε γευστικές δημιουργίες αλλά και ως φανάρι.

Οι φωτισμένες κολοκύθες -που αποσκοπούν στο να διώξουν τα κακά πνεύματα τρομάζοντάς τα- έχουν τις ρίζες του σε ιρλανδικό παραμύθι. Ο ήρωάς του, ο Τζακ που εν ζωή συνομιλεί με το διάβολο, από λάθος συμφωνία μαζί του, μετά το θάνατό του βρίσκεται στο σκοτάδι της αβύσσου: μόνη συντροφιά το αναμμένο κάρβουνο της κόλασης που σιγοκαίει μέσα σε ένα κούφιο γογγύλι. Καταδικασμένος από θεούς και δαίμονες, ο Τζακ με το φανάρι του αιώνια αναζητεί ένα μέρος για να αναπαυθεί. Λαογραφικά το παραμύθι εκφράζει τις δοξασίες για τις περιπλανώμενες ψυχές τις εκδιωγμένες από κόλαση και παράδεισο. Οι Ιρλανδοί μετανάστες μετέφεραν στη Βόρεια Αμερική την ιδέα του φαναριού με γογγύλι αλλά σύντομα το έθιμο προσαρμόστηκε στις ντόπιες κολοκύθες που ήταν σε αφθονία, πιο μεγάλες και πιο εντυπωσιακές. 

Τα σύγχρονα σύμβολα του Halloween είναι ένα κράμα εσχατολογικών αναφορών, ποπ κουλτούρας και στοιχείων της αγροτικής φθινοπωρινής ζωής. Γκόθικ λογοτεχνία και κλασικά βιβλία ή ταινίες τρόμου (όπως ο Φρανκεστάιν, ο Δράκουλας, αλλά και η Μούμια), διασταυρώνονται με στοιχεία της αγροτικής φθινοπωρινής ζωής (καλαμπόκια, σκιάχτρα κ.λπ.), αλλά και σύμβολα του θανάτου (σκελετοί, κρανία κ.ά)

 
PHOTO: Τούρτα – Φρανκενστάιν των ζαχαροπλαστείων Fresh

Το Ηalloween στην ελληνική αγορά τροφίμων – Το χρειάζεται πράγματι κανείς; 

Πολλούς τους ξενίζει (κυριολεκτικά) η αναπαραγωγή μιας ιδέας θεωρούμενης ως «αμερικανιάς ολκής» στις γευστικές προτάσεις της χώρας. Αυτό δεν αποτρέπει το οργανωμένο μάρκετινγκ μεγάλων εταιρειών ή ακόμη και εκείνο, το αυτοσχέδιο, μικροεπιχειρηματιών να προσφέρει κάθε χρόνο όλο και περισσότερα τρόφιμα σε συσκευασία …Halloween.

Το ερώτημα είναι αν υπάρχει όντως ένα ευσεβές κομμάτι Ελλήνων καταναλωτών που, ναι, ζητάει γευστικές επιλογές (και) για τη μέρα του Halloween, οπότε η αγορά απλώς ανταποκρίνεται στην απαίτηση. Ή αν -το αντίστροφο- μάρκετινγκ και διαφήμιση προσπαθούν να δημιουργήσουν εκ του μηδενός μια «ανάγκη» που ενδεχομένως στο μέλλον και να μπορέσουν να εδραιώσουν. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης διαφημιστικής εταιρείας προφανώς και υπάρχει ένα κομμάτι του ελληνικού κοινού που ενδιαφέρεται, αλλιώς το μάρκετινγκ δε θα ασχολιόταν με αυτό. Όπως ανέφερε, μιλώντας στο icookgreek.com το αν είναι ή δεν είναι συμβατό με τις ελληνικές συνήθειες δεν αφορά την επικοινωνία του τροφίμου. Τουλάχιστον όχι πάντοτε και όχι εκ προϊμίου. Το στοίχημα της επικοινωνίας μιας γεύσης μεταξύ άλλων συνδέεται και με το στοιχείο του «fun». Αναζητούνται αφορμές και κώδικες, εκείνη η οπτική γωνία που θα αναδείξει ένα fun κομμάτι της γεύσης, όχι με την έννοια της αστειότητας αλλά της ευχαρίστησης -ειδικά σ’ αυτούς τους καιρούς. Αν αυτή η αφορμή πρκύπτει απ’ το Halloween και το μισκοτάκι-μάγισσα ή η τούρτα-κολοκύθα ή το μπέργκερ-δράκουλας κάνει τα παιδιά (μικρά και μεγάλα) να χαμογελάνε, τότε, γιατί όχι;

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.