Αρχική Διατροφή Doctor Food 9 συμβουλές για να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση

9 συμβουλές για να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση

0
9 συμβουλές για να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση

Την περασμένη εβδομάδα, η βρετανική Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA) προειδοποίησε ότι η κατανάλωση μισοψημένων πουλερικών δεν είναι διόλου καλή ιδέα, διότι υπάρχει ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης.

Την περασμένη εβδομάδα, η βρετανική Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA) προειδοποίησε ότι η κατανάλωση μισοψημένων πουλερικών δεν είναι διόλου καλή ιδέα, διότι υπάρχει ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Παρότι ο περισσότερος κόσμος ακούγοντας κάτι τέτοιο σκέφτεται αυτομάτως το κοτόπουλο ή έστω τη γαλοπούλα, η FSA μετ’ επιτάσεως ανέφερε ότι ούτε οι πάπιες ή οποιοδήποτε άλλο ανάλογο είδος είναι ασφαλές όταν το τρώμε «με τους χυμούς του» και πως πρέπει όλα τα κρέατα να ψήνονται πολύ καλά προτού καταναλωθούν (δεν πρέπει να έχουν καθόλου ροζ κρέας).

Η συμβουλή αυτή αποκτά ξεχωριστή σημασία τώρα το καλοκαίρι που η αλλοίωση των τροφίμων είναι πολύ εύκολη, εξαιτίας της ζέστης. Ωστόσο δεν είναι η μοναδική που πρέπει να τηρούμε.

Η κλινική διαιτολόγος-διατρο-φολόγος Αστερία Σταματάκη έχει μερικές ακόμα:

Μην ξαναζεσταίνετε το ρύζι. Το ρύζι μπορεί να περιέχει ανθεκτικά σπόρια βακτηρίων, τα οποία αναπτύσσονται όταν το αφήνουμε να κρυώνει με τις ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Επομένως, ή θα μαγειρέψετε μόνο την ποσότητα του ρυζιού που θα φάτε σε ένα γεύμα ή θα βάλετε ό,τι περισσέψει στο ψυγείο μέσα σε μία ώρα από το μαγείρεμα, για να το φάτε στο επόμενο γεύμα.

Μη βάζετε το γάλα στην πόρτα του ψυγείου. Είναι η θέση με την πιο ασταθή και χαμηλή θερμοκρασία και το γάλα μπορεί εύκολα να χαλάσει.
Γενικώς, μη βάζετε ευπαθή προϊόντα στην πόρτα – περιορισθείτε σε νερό, ροφήματα, μαρμελάδες, σος (χωρίς γάλα και κρέμες γάλακτος) και φρουτοχυμούς με μακρά διάρκεια ζωής.

Να απολυμαίνετε το σφουγγάρι. Και κάθε πανάκι που χρησιμοποιείτε στην κουζίνα (π.χ. για να μαζεύετε τα νερά από τους πάγκους). Τα σφουγγαράκια και τα πανάκια της κουζίνας είναι από τα πιο μολυσμένα αντικείμενα των σπιτιών – περιέχουν έως και 200.000 φορές περισσότερα βακτήρια από ό,τι οι λεκάνες στις τουαλέτες, σύμφωνα με ευρωπαϊκές και αμερικανικές μελέτες! Συνεπώς, να τα πλένετε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, με καυτό νερό και σαπούνι.

Προσέξτε τις συσκευασίες των κρεάτων. Μην τις βάζετε ποτέ απευθείας στο ψυγείο (βάλτε τες σε καθαρό ταψί ή σακούλα και μετά στην κατάψυξη ή στο ψυγείο) και να πλένετε πάντοτε τα χέρια σας όταν τις πιάνετε, διότι πολύ συχνά είναι λερωμένες από τους χυμούς των κρεάτων. Το ίδιο ισχύει και για τα συσκευασμένα πουλερικά.

Να βάζετε τα πουλερικά στην κατάψυξη για λίγες ημέρες. Και να τα αποψύχετε σε ταψί στο ψυγείο, προτού τα μαγειρέψετε. Μελέτες έδειξαν ότι με αυτό τον τρόπο μειώνονται σημαντικά οι αποικίες των βακτηρίων που μπορεί να περιέχουν.

Μην ξεβγάζετε τα πουλερικά και τα άλλα κρέατα. Το πλύσιμο κάτω από τη βρύση είναι η ιδανική μέθοδος για να διασπαρούν παντού τα μικρόβιά τους.

Καθαρίστε την ψηστιέρα. Πολύς κόσμος νομίζει ότι αφού θα βάλει πάλι φωτιά στο μπάρμπεκιου, ό,τι μικρόβιο υπάρχει θα σκοτωθεί, άρα δεν χρειάζεται να το καθαρίζει. Μελέτες όμως έχουν δείξει ότι μερικά βακτήρια όπως το E.coli, μπορεί να επιζήσουν επί περισσότερο από 28 ημέρες στις ανοξείδωτες επιφάνειες όπως είναι οι σχάρες, δημιουργώντας έτσι ιδανικές συνθήκες για τροφική δηλητηρίαση.

Μην ξαναπαγώνετε το λιωμένο παγωτό. Δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη βακτηρίων διότι περιέχει γάλα και ζάχαρη. Επομένως, αν το παγωτό είναι μαλακό βάλτε το στην κατάψυξη, αλλά αν έχει λιώσει καλύτερα να το πετάξετε.

Μην τρώτε φαγητό ξεχασμένο εκτός ψυγείου. Αν αφήσετε το μαγειρεμένο φαγητό εκτός ψυγείου περισσότερο από δύο ώρες μετά το μαγείρεμα (ή μία ώρα αν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος υπερβαίνει τους 32 βαθμούς Κελσίου), καλύτερα να μην το καταναλώσετε.

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com