Πολίτικη, Σμύρνης ή Αγιάσου; Να μοιάζει με κέικ ή με τσουρέκι; Να είναι απλή ή με ξηρούς καρπούς και σταφίδες; Πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη ή διακοσμημένη με λαχταριστό γλάσο; Αρωματισμένη με εσπεριδοειδή ή με μαχλέπι που θυμίζει Μικρασία; Όποια κι αν είναι η προτίμησή σας, η βασιλόπιτα είναι πολύ περισσότερα από μια πίτα – είναι το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, γεμάτο γεύση, παράδοση και λίγη μαγεία. Εδώ θα βρείτε την τέλεια συνταγή για να τη φτιάξετε, όπως σας αρέσει!
Η Πρωτοχρονιά είναι από τις πιο γιορτινές και γεμάτες προσμονή ημέρες του χρόνου. Και στη χώρα μας Πρωτοχρονιά χωρίς την κατεξοχήν πρωτοχρονιάτικη πίτα δεν είναι Πρωτοχρονιά. Κανένα γιορτινό τραπέζι δεν θεωρείται ολοκληρωμένο χωρίς τη βασιλόπιτα, πίτα της παράδοσης γεμάτη νοστιμιά και, φυσικά, γεμάτη …καλή τύχη για τη νέα χρονιά.
Βασιλόπιτα: γλυκιά ή αλμυρή
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι βασιλόπιτας στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα: η γλυκιά και η αλμυρή. Η πιο διαδεδομένη εκδοχή είναι η γλυκιά, η οποία μοιάζει με κέικ ή τσουρέκι. Φτιαγμένη από υλικά όπως ζάχαρη, αλεύρι, αυγά, βούτυρο και πορτοκάλι, συχνά αρωματίζεται με μαχλέπι ή μαστίχα, δίνοντας έναν μικρασιάτικο τόνο.
Στη Μακεδονία, τη Θράκη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όμως, συναντάμε και την αλμυρή βασιλόπιτα, η οποία παρασκευάζεται σαν πίτα με φύλλο και συχνά περιέχει τυριά και ψιλοκομμένο κρέας ή κιμά. Δείτε συνταγή για αλμυρή βασιλόπιτα Θράκης πατώντας εδώ. Ιδιαίτερη περίπτωση είναι γλυκιά και ταυτόχρονα αλμυρή βασιλόπιτα της Αγιάσου με τις δεκάδες στρώσεις χωριάτικου φύλλου, ζάχαρη, βούτυρο, μπαχάρια και τυριά όπως μυζήθρα. Τη συνταγή της θα τη βρείτε στο τέλος αυτού του άρθρου.
Διαβάστε για το έθιμο που έχει ρίζες αιώνων πατώντας εδώ και φτιάξτε τη δική σας βασιλόπιτα, όπως ακριβώς σας αρέσει. Κάντε κλικ στον τίτλο ή τη φωτογραφία της πίτας που σας άνοιξε την όρεξη για να μεταβείτε στη συνταγή της και … Καλή Χρονιά!
H πρώτη βασιλόπιτα είναι σαν κέικ, αφράτη και λαχταριστή. Συνοδεύεται από βίντεο.
Η δεύτερη βασιλόπιτα μοσχομυρίζει λεμόνι.
Η τρίτη βασιλόπιτα είναι του Νίκου Τσελεμεντέ, ελαφρώς παραλλαγμένη για να προσρμοστεί στο σήμερα, και εμπνέεται από τις σμυρναίικες. Θυμίζει τις παλιές, ψωμωτές βασιλόπιτες που έφτιαχνε η γιαγιά μας.
Η τέταρτη βασιλόπιτα είναι μια εκδοχή βασιλόπιτας-τσουρέκι που φτιάχναν οι Ρωμιοί της Πόλης.
Η πέμπτη βασιλόπιτα μοσχομυρίζει πορτοκάλι και κονιάκ.
Η έκτη βασιλόπιτα με σταφίδες και καρύδια, είναι αφιερωμένη σε όσους και όσες αγαπούν να ανακαλύπτουν σε κάθε γλυκιά μπουκιά κρυμμένους καρπούς και ξερά φρούτα.
Η έβδομη βασιλόπιτα είναι λευκή, καλυμμένη με γλάσο.
Η όγδοη βασιλόπιτα είναι του pastry chef Ευγένιου Βαρδακαστάνη και την είχε δημοσιεύσει το ethnos.gr μαζί με άλλα γλυκά του εδώ
ΥΛΙΚΑ (8-10 άτομα): 390 γρ. βούτυρο, 360 γρ. ζάχαρη άχνη, 30 γρ. μαχλέπι, 220 γρ. αυγά (4,5 αυγά), 80 ml γάλα, 30 ml κονιάκ, 540 γρ. αλεύρι, 9 γρ. μπέικιν πάουντερ, 90 γρ. ψίχα καρυδιών, σπασμένη, 1 τεμ. βανίλια, ξύσμα από 1 πορτοκάλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη, το μαχλέπι, τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα χτυπάμε με το φτερό, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε σιγά-σιγά τα αυγά, το γάλα και το κονιάκ. Κατόπιν, εκτός μίξερ, προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ και την καρυδόψιχα. Μεταφέρουμε το μείγμα σε στρογγυλό τσέρκι ή φόρμα διαμέτρου περίπου 24 εκ. Με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια του μείγματος με αυγό αραιωμένο με λίγο γάλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 165 °C, για περίπου 45 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν η βασιλόπιτα είναι ψημένη, βυθίζοντας ένα μικρό μαχαίρι στο κέντρο της. Αν βγει καθαρό, τότε έχει ψηθεί. Την διακοσμούμε σύμφωνα με το γούστο μας.
Η ένατη βασιλόπιτα είναι του executive chef Γιάννη Μπρατσολιά, σίγουρη, πανεύκολη και θυμίζει κέικ
Υλικά: 1 κούπα βούτυρο, 2 κούπες ζάχαρη, 6 αυγά, 1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κουταλάκι κρεμόριο, 1½ κουταλάκι σόδα, 2 κουταλιές κονιάκ, 2/3 κούπας γάλα, 1 κουταλιά ξύσμα λεμόνι, ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση: Ανακατέψτε τα είδη των αλεύρων με το κρεμόριο και τη σόδα. Χτυπήστε το βούτυρο στο μίξερ να αφρατέψει. Προσθέστε σιγά σιγά τη ζάχαρη και συνεχίστε το χτύπημα, ώσπου να ασπρίσει το μείγμα. Προσθέστε ένα ένα τα αυγά, ρίχνοντας και 1-2 κουταλιές αλεύρι ύστερα από κάθε αυγό. Ρίξτε το ξύσμα και το κονιάκ. Συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα προσθέστε το γάλα και το υπόλοιπο αλεύρι. Αδειάστε το μίγμα σε καλά βουτυρωμένη φόρμα ή ταψί, βυθίστε και το φλουρί και ψήστε τη βασιλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 175° C για 1 ώρα. Αφήστε την να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη.