Γίνεται προσπάθεια να κατοχυρωθούν στα Προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και πρωταγωνιστούν στις πιο μερακλίδικες συνταγές.
Μεγαλωμένες στην ευρύτερη περιοχή της Φλώρινας, σε ένα φυσικό τοπίο που η ομορφιά του κόβει την ανάσα, ανάμεσα σε ψηλά βουνά, πέτρινα χωριουδάκια και τις ονειρεμένα ομιχλώδεις λίμνες των Πρεσπών, που προστατεύονται από διεθνείς συνθήκες, οι πιπεριές Φλωρίνης, κουβαλούν μέσα τους όλη την παράδοση της βορειοελλαδίτικης ζωής.
Οι πιπεριές Φλωρίνης πρωταγωνίστησαν μαζί με το μακεδονικό χαλβά σε δημοσιεύματα που διερωτώνταν για το μέλλον των μακεδονικών παραδοσιακών προϊόντων, μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η ενδεχόμενη πιστοποίησή τους ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) σύμφωνα με το τότε ΥΠΕΞ (2019) θα τις προστάτευε σε επίπεδο ευρωπαϊκής αγοράς, ενώ πιθανολογείται ότι θα αύξανε την καλλιέργειά τους.
Δεμένες με την καθημερινότητα πολλών αγροτικών οικογενειών, τιμώνται σαν τέτοιες με κάθε τρόπο, πρωτίστως στην ίδια τους την κουζίνα: πλέκονται με το ξινολάχανο για να κάνουν παρέα στο τσίπουρο, ενισχύουν μαγειρέματα με φασόλια, γίνονται πικάντικο άλειμμα (μια τέλεια «κόκκινη χτυπητή» που συνοδεύει τσιρόνια και άλλα ντόπια ψαρικά), τρυπώνουν σε πίτες…
Και πού δεν πάνε. Μπορεί να κατάγονται από το πιο βόρειο κομμάτι της χώρας, όμως οι πιπεριές της Φλώρινας έχουν κατακτήσει τις καρδιές και τον ουρανίσκο κάθε μερακλή Έλληνα, σε όποια γωνιά της Ελλάδας κι αν ανοίγει ένα κρασάκι ή τσουγκρίζει ένα ποτηράκι τσίπουρο. Όχι άδικα και όχι τυχαία. Αυτό το δώρο της μακεδονίτικης γης, που νωρίς νωρίς συμπεριλήφθηκε στα Προϊόντα με Ονομασία Προέλευσης, είναι παρόν στις πιο πικάντικες και μερακλίδικες συνταγές, χαρίζοντας την ήπια σπιρτάδα της γεύσης του ακόμη και στα πιο άτονα, ουδέτερα υλικά. Μόνη της η πιπεριά γίνεται ψητή, «καψαλίζεται» για την ακρίβεια, ώστε να αφαιρεθεί εύκολα η φλούδα της και μετά να φυλαχθεί στο βάζο με το λάδι, το ξίδι και το σκορδάκι. Μπαίνει ακόμη στο τηγάνι, σκέτη ή γεμισμένη με τυριά και μυρωδικά –ένας εύκολος, γρήγορος μεζές για την παρέα. Γίνεται επίσης εξαιρετικό ντιπ, αν πολτοποιηθεί η ψητή σάρκα της με φέτα και ελαιόλαδο, αλλά και τουρσί, για όσους αγαπούν τις έντονα ξιδάτες γεύσεις.
Οι κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης ταιριάζουν με πολλά τυριά –και όχι μόνο λευκά, όπως η φέτα, το γιδοτύρι ή το ανθότυρο, που συνήθως χρησιμοποιούνται στις γεμιστές. Συνδυάζονται νόστιμα με το κεφαλοτύρι, τη γραβιέρα, το ταλαγάνι και κάνουν εξαιρετική παρέα στα σαγανάκια. Συχνά θα τις βρείτε να δίνουν γεύση σε γεμίσεις από τυρόπιτες, κοτόπιτες, τάρτες και κις, να νοστιμίζουν το ριζότο ή τις σάλτσες από μακαρονάδες και να πρωταγωνιστούν σε μερακλίδικες «τηγανιές» με χοιρινό ή παραδοσιακούς μπεκρή μεζέδες.
Το μυστικό για το καθάρισμα. Βάλτε τις πιπεριές Φλωρίνης στην κουζίνα σας και δε θα χάσετε. Ίσα ίσα που θα κερδίσετε σε γεύση και θα δώσετε νέα διάσταση σε συνηθισμένα φαγητά, όπως το κοτόπουλο, το μοσχαράκι ή ακόμη και μια απλή ομελέτα. Μόνο να θυμάστε το τιπ για το εύκολο καθάρισμα της φλούδας τους: αφού τις ψήσετε μέχρι να καψαλιστούν, τις κλείνετε σε πλαστικό σακουλάκι και τις αφήνετε μισή ωρίτσα, να «ιδρώσουν». Μετά το ξεφλούδισμα γίνεται παιχνίδι.