PLANET FOOD | Όσα αναφέρονται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών
Μακεδονικός χαλβάς, βορειοελλαδίτικα κρασιά, πιπεριές Φλωρίνης, είναι από τα χαρακτηριστικά τρόφιμα -αν και όχι τα μόνα- το μέλλον των οποίων απασχόλησε και απασχολεί ιδιαίτερα παραγωγούς, επιχειρηματίες και ΜΜΕ ενόψει της ενδεχόμενης κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Σε μια προσπάθειά του το ΥΠ.ΕΞ. να ενημερώσει τους πολίτες σχετικά με τις παραμέτρους της πολύκροτης Συμφωνίας, που έχει ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων και φέρει συν τοις άλλοις ραγδαίες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, έδωσε στη δημοσιότητα έναν οδηγό με απαντήσεις στα συνηθέστερα ερωτήματα του δημόσιου διαλόγου.
Μεταξύ όλων των άλλων το υπουργείο Εξωτερικών εξηγεί σ’ αυτόν τι μέλλει γενέσθαι με τα εμπορικά σήματα των προϊόντων που φέρουν το χαρακτηρισμό «μακεδονικό», «Μακεδονίας» κ.λπ., αλλά και των τροφίμων εκείνων που είναι πιστοποιημένα ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).
Σύμφωνα, πάντα, με το ΥΠ.ΕΞ. «σήματα που έχουν καταχωρηθεί από ελληνικές επιχειρήσεις σε εθνικό, ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο και εμπεριέχουν αναφορές στην Μακεδονία είναι απολύτως προστατευμένα». Ενώ σε ό,τι αφορά τα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα το υπουργείο αναφέρει πως «από τη φύση τους, οι γεωγραφικοί προσδιορισμοί, αναφέρονται σε συγκεκριμένες περιοχές, όχι σε ολόκληρα κράτη», τονίζοντας ότι «η συμφωνία περιέχει ρητή αναφορά στη λειτουργία διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων εντός του πλαισίου της Ε.Ε. εγγυάται τα συμφέροντα των επιχειρήσεων της χώρας μας ως κράτους-μέλους».
Αναλυτικά, τα σημεία της ανακοίνωσης που αφορούν το θέμα αυτό έχουν ως εξής:
«Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν επηρεάζει την ισχύ των ελληνικών εμπορικών σημάτων με το όνομα Μακεδονία. Ειδικότερα, οι διατάξεις της για τα εμπορικά σήματα είναι απολύτως συμβατές αφενός με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αφετέρου με το διεθνές δίκαιο και ιδίως τη Σύμβαση της Μαδρίτης για την εμπορική ιδιοκτησία. Αυτό σημαίνει ότι σήματα που έχουν καταχωρηθεί από ελληνικές επιχειρήσεις σε εθνικό, ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο και εμπεριέχουν αναφορές στην Μακεδονία είναι απολύτως προστατευμένα.
Το καθεστώς της γειτονικής χώρας ως μελλοντικά υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ συνεπάγεται την υποχρέωσή της να προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), όπως και τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) με αναφορά σε Μακεδονία, προσδιορίζονται ήδη από τους υπάρχοντες κανονισμούς της ΕΕ και αναφέρονται αποκλειστικά στην Μακεδονία.
Ο Μακεδονικός Οίνος, για παράδειγμα, έχει κατοχυρωθεί με κανονισμό της ΕΕ. Από τη φύση τους, άλλωστε οι γεωγραφικοί προσδιορισμοί, αναφέρονται σε συγκεκριμένες περιοχές, όχι σε ολόκληρα κράτη. Το γεγονός ότι η συμφωνία περιέχει ρητή αναφορά στην λειτουργία διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων εντός του πλαισίου της Ε.Ε. εγγυάται τα συμφέροντα των επιχειρήσεων της χώρας μας ως κράτους-μέλους».