Εντάξει, τα τουριστίκ μαγαζιά είναι τουριστίκ μαγαζιά παντού. Είτε είσαι στην Πλάκα είτε στη Μονμάρτη, η πιθανότητα να φας κατεψυγμένη «παράδοση» αυξάνεται όσο μειώνεται η απόσταση από το (όποιο) αξιοθέατο. Αλλά εδώ μιλάμε για το 1/3 των γαλλικών εστιατορίων…
Εντάξει, τα τουριστίκ μαγαζιά είναι τουριστίκ μαγαζιά παντού. Είτε είσαι στην Πλάκα είτε στη Μονμάρτη, η πιθανότητα να φας κατεψυγμένη «παράδοση» αυξάνεται όσο μειώνεται η απόσταση από το (όποιο) αξιοθέατο. Αλλά εδώ μιλάμε για το 1/3 των γαλλικών εστιατορίων…
Ακόμη και στην πατρίδα της υψηλής γαστρονομίας, αν επιλέξεις να φας σε μπιστρό ή ρεστοράν κοντά στον Πύργο του Άιφελ ή αγναντεύοντας την Παναγία των Παρισίων, το ενδεχόμενο η νόστιμη κις ή η αφράτη μπαγκετούλα σου να είναι εδέσματα κατεψυγμένα και ζεσταμένα τελευταία στιγμή σε κάποια κουζίνα, παραμένει εξαιρετικά μεγάλο. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει άρθρο των New York Times με το οποίο καταπιάνεται πρόσφατο δημοσίευμα της Καθημερινής υπό τον τίτλο «Η γαλλική κουζίνα εν κινδύνω».
Σύμφωνα με το σχόλιο της ελληνικής εφημερίδας, πολλοί είναι οι Γάλλοι που ενοχλούνται από το γεγονός της πώλησης κατεψυγμένων γευμάτων σε κεντρικά καφέ κι εστιατόρια θεωρώντας πως έτσι θίγεται ο γαστρονομικός τους πολιτισμός. Γι’ αυτό και μέσα στο Φεβρουάριο μια νέα νομοθεσία προστασίας του καταναλωτή, θα είναι μάλλον γεγονός. Μετά την έγκρισή της, τα εστιατόρια θα υποχρεώνονται να βεβαιώνουν τους πελάτες διά επιγραφής ότι το προϊόντα τους είναι φρέσκα. Οποιοδήποτε πιάτο δε φέρει τη δεσμευτική αυτή σήμανση θα θεωρείται εκ προοιμίου κατεψυγμένο. Τοποθετούμενος για το θέμα, ο Ντανιέλ Φασκέλ, μέλος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης σχολίασε τα εξής; «Η χρήση βιομηχανικών τροφίμων στα εστιατόρια μετατρέπεται σε παγκόσμιο φαινόμενο. Για τη Γαλλία, ωστόσο, πρόκειται για την κληρονομιά μας και εάν δεν δράσουμε, σε δέκα χρόνια τα πραγματικά εστιατόρια θα αποτελούν εξαίρεση».
Τα πράγματα βέβαια δεν είναι τόσο απλά. Απ’ τη μια μεριά, ναι μεν, έχουν ταχτεί ακόμη και ιδιοκτήτες εστιατορίων (που χρησιμοποιούν φρέσκα υλικά, προφανώς), οι οποίοι μάλιστα ζητούν να αναγράφονται στο μενού αναλυτικά όλα τα κατεψυγμένα υλικά, με βασικό επιχείρημα το δικαίωμα των καταναλωτών να γνωρίζουν τι τρώνε, Από την άλλη, όμως, αντιστέκονται ισχυρές εταιρείες τροφίμων, σύμφωνα με τις οποίες, ενώ η ποιότητα των κατεψυγμένων προϊόντων έχει βελτιωθεί εξαιρετικά τα τελευταία χρόνια, μια τέτοια έκθεση στο μενού των κατεψυγμένων υλικών ενδέχεται να λειτουργήσει ενάντια στις πωλήσεις τους.
Σε ό,τι αφορά τους αριθμούς, σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Synhorcat (Γαλλικός Σύνδεσμος Ξενοδοχείων, Εστιατορίων και Καφετεριών) τουλάχιστον το 1/3 των γαλλικών εστιατορίων έχει παραδεχθεί ότι χρησιμοποιεί έτοιμα γεύματα. Τα γαλλικά ζαχαροπλαστεία από την πλευρά τους, αν και δεν τα «πιάνει» η νέα νομοθεσία, ακολουθούν κι αυτά την εύκολη και σαφώς πιο οικονομική λύση. Το 80% των κρουασάν παρασκευάζεται με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τον Φιλίπ Γκοντάρντ, εκπρόσωπο της γαλλικής ομοσπονδίας αρτοποιών και ζαχαροπλαστών. Ενώ ο Χαμπέρτ Ζαν, εκπρόσωπος του γαλλικού εστιατορίου και ξενοδοχείου UMIH, απ’ την πλευρά του, σχολιάζει: «Οι επιχειρήσεις κάνουν μία οικονομική επιλογή. Οι κουζίνες δεν έχουν πολλούς εργαζομένους, υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και κανείς δεν θέλει πλέον να σηκώνεται στις δύο τα ξημερώματα για να ψήσει ψωμί».
Αξίζει να σημειωθεί, παρεμπιπτόντως, ότι το ζήτημα έχει ανακύψει σε μια εποχή που οι περισσότεροι Γάλλοι δεν ξοδεύουν πια ιδιαίτερο χρόνο για το φαγητό τους, έχουν μειώσει τα τρία ημερήσια γεύματα στα δύο και για πρώτη φορά στην ιστορία τους τον περασμένο χρόνο ξόδεψαν περισσότερα χρήματα σε αλυσίδες γρήγορου φαγητού παρά σε παραδοσιακά εστιατόρια.