Τη δική της «μυστική» πηγή μακροζωίας έχει κάθε μία από τις παρακάτω χώρες, όπου οι άνθρωποι ζουν πολύ περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο, που είναι περίπου τα 71 χρόνια, σύμφωνα με την «Παγκόσμια έκθεση ευτυχίας» για το 2017. Το BBC μίλησε με κάποιους κατοίκους και ιδού τι έμαθε.
Τη δική της «μυστική» πηγή μακροζωίας έχει κάθε μία από τις παρακάτω χώρες, όπου οι άνθρωποι ζουν πολύ περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο, που είναι περίπου τα 71 χρόνια, σύμφωνα με την «Παγκόσμια έκθεση ευτυχίας» για το 2017. Το BBC μίλησε με κάποιους κατοίκους και ιδού τι έμαθε.
Ισπανία. Η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε ελαιόλαδο -υγιεινό για την καρδιά-, λαχανικά και κρασί, συνέβαλε στη μακροβιότητα μέρος του πληθυσμού της Ισπανίας (κατά μέσο όρο 82 έτη και 8 μήνες). Αλλά, η χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου έχει μια ακόμη ένα άσο στο μανίκι της: τη σιέστα. «Οι άνθρωποι σκέφτονται ότι όλοι οι Ισπανοί κοιμούνται το μεσημέρι, επειδή τα καταστήματα είναι κλειστά μεταξύ 2 και 5, αλλά είναι απλά ο τρόπος με τον οποίο οργανώνεται η εργασία», σημείωσε ένας τουριστικός οδηγός της Βαρκελώνης. «Εάν έχετε μια συνεχή βάρδια και μόλις μισή ώρα διακοπή για το μεσημεριανό γεύμα, τότε τρώτε κάτι στα γρήγορα. Αντίθετα, εάν είστε υποχρεωμένος να σταματήσετε για δύο ή τρεις ώρες, τότε θα πάτε στο σπίτι ή σε ένα εστιατόριο όπου θα μπορείτε να καθίσετε, να φάτε δύο πιάτα, επιδόρπιο και θα έχετε αρκετό χρόνο για να χωνέψετε καλά». Η πυκνοκατοίκηση των ισπανικών πόλεων οδηγεί τους ανθρώπους να κινούνται περισσότερο, αφού τα καταστήματα και τα εστιατόρια συνήθως βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τα σπίτια των περισσότερων κατοίκων. «Όταν μετακόμισα στη Βαρκελώνη από τη Μόσχα, παρατήρησα ότι εδώ οι άνθρωποι προτιμούν το περπάτημα ή την ποδηλασία, ενώ διανύουν εύκολα μερικά τετράγωνα για να πάρουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς αντί να χρησιμοποιήσουν τα δικά τους οχήματα», δήλωσε μία κάτοικος.
Ελβετία. Οι άνδρες ζουν περισσότερο στην Ελβετία από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, αφού ο μέσος όρος φτάνει τα 81 χρόνια. Ως μία από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης, η πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη, η ισχυρή προσωπική ασφάλεια και η αίσθηση της ευημερίας συμβάλλουν στην υψηλή θέση της λίστας. Ακόμη, μερικές μελέτες δείχνουν πως θετικό παράγοντα αποτελεί η μεγάλη πρόσληψη τυριού και γαλακτοκομικών προϊόντων. Παρά το γεγονός ότι πολλοί εργαζόμενοι μετακινούνται στο εσωτερικό της χώρας για τη δουλειά τους, η κεντρική τοποθεσία της χώρας καθιστά εύκολες τις «αποδράσεις» στο εξωτερικό. «Η ζωή εδώ επιτρέπει υπέροχα ταξίδια για το Σαββατοκύριακο σε όλη την ήπειρο», όπως οι «γοητευτικές Άλπεις», είπε μία κοπέλα. Μία άλλη παράμετρος είναι πως η σκανδιναβική χώρα διαθέτει μερικά από τα καλύτερα ιδιωτικά σχολεία στον πλανήτη, γεγονός που προσελκύει νέες οικογένειες.
Ιαπωνία. Με μέσο όρο του προσδόκιμου ζωής τα 83 έτη, οι Ιάπωνες και οι Γιαπωνέζες κατατάσσονται με άνεση στην πεντάδα. Η Οκινάουα, το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της ασιατικής χώρας, συχνά αποκαλείται «η γη των αθανάτων», υπήρξε ένα κέντρο έρευνας για τη μακροζωία παγκοσμίως, καθώς μετράει πάνω από 400 εκατονταετηρίδες. Σε αυτό συμβάλει η τοπική διατροφή, η οποία περιλαμβάνει άφθονο τόφου και γλυκοπατάτα και μικρή ποσότητα ψαριών. Οι ενεργοί κοινωνικοί κύκλοι μεταξύ των ηλικιωμένων και η δυνατή κοινότητά τους βοηθούν στη μείωση άγχους και στην έντονη αίσθηση του «ανήκειν». Για να αποκομίσει κάποιος ξένος αυτά τα οφέλη, η εκμάθηση της γλώσσας είναι σημαντική, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Velvet Media. «Η Ιαπωνία έχει μια καταπληκτική ποιότητα ζωής, αν μπορείτε να ξεπεράσετε το γλωσσικό εμπόδιο για να κατανοήσετε καλύτερα τη νοοτροπία», που είναι πιο διαφορετική από τη δυτική κουλτούρα από ό,τι θεωρούν οι περισσότεροι επισκέπτες.
Σιγκαπούρη. Με ευρεία πρόσβαση στις σύγχρονες ιατρικές εγκαταστάσεις της Σιγκαπούρης και σε αυτό που ονομάζεται «θαύμα» σύστημα ιατρικής περίθαλψης, οι πολίτες της χώρας, ζουν περισσότερο από ποτέ με μέσο όρο περίπου τα 83 χρόνια. Η ασιατική χώρα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μητρικής και νηπιακής θνησιμότητας στον κόσμο και διαθέτει προληπτική φροντίδα εστιασμένη στην υγειονομική περίθαλψη. Η κουλτούρα και το προσιτό αστικό περιβάλλον συμβάλλουν επίσης στη μεγαλύτερης διάρκειας ζωή. «Θα δείτε πολλούς ανθρώπους να πηγαίνουν στο γυμναστήριο ή να ασκούνται στα δημόσια πάρκα, τα οποία είναι πολλά», δήλωσε ένας κάτοικος. Επίσης, οι ανθυγιεινές συνήθειες είναι πιο δύσκολο να διατηρηθούν στη Σιγκαπούρη, καθώς στοιχίζουν. «Οι ξένοι πρέπει να γνωρίζουν ότι τα τσιγάρα και το αλκοόλ υπόκεινται σε μεγάλο φόρο και κοστίζουν πολύ περισσότερο από ό, τι σε άλλες χώρες».
Νότια Κορέα. Last but not least η Νότια Κορέα, η οποία έγινε η πρώτη χώρα όπου το μέσο προσδόκιμο ζωής έφτασε τα 90 έτη, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, που το αποδίδουν στην ισχυρή και αναπτυσσόμενη οικονομία, την ευρεία πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Σημειώνεται ότι οι Νοτιοκορεάτες έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση την ώρα που στις δυτικές χώρες η τροχιά της είναι ανοδική. Ένα λόγο αποτελεί η πλούσια σε ζυμωμένα τρόφιμα διατροφή, τα οποία λέγεται ότι μειώνουν τη χοληστερόλη, και εμποδίζουν τον καρκίνο. «Συνολικά, τα τρόφιμα της Κορέας έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά», ανέφερε ένας κάτοικος. Τέλος, έναν ακόμα παράγοντα συνιστά η πολιτιστική ενασχόληση στο πλαίσιο της κοινότητας και οι συναφείς παραδόσεις, που εμπλουτίζουν ποιότητα της καθημερινής ζωής και μειώνουν το στρες.
ΠΗΓΗ: efsyn.gr μέσω BBC