PLANET FOOD | Αυτοχειρία χαρακτήρισε τις εξελίξεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, πιο αισιόδοξοι οι τυροκόμοι της χώρας τουλάχιστον για τις εξαγωγές.
PLANET FOOD | Αυτοχειρία χαρακτήρισε τις εξελίξεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, πιο αισιόδοξοι οι τυροκόμοι της χώρας τουλάχιστον για τις εξαγωγές.
Φανερά ενοχλημένος για την υπόθεση με το χαλούμι εμφανίστηκε σήμερα στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του κυπριακού καναλιού SigmaLive ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Πρόδρομος Προδρόμου.
Να αποδοθούν ευθύνες για την «γκάφα»
«Είναι προφανές, έχουν γίνει τραγικά λάθη και παραλείψεις τα οποία πρέπει να ερευνηθούν και να αποδοθούν ευθύνες», σημείωσε ο κ. Προδρόμου, υποστηρίζοντας ότι η έρευνα πρέπει να πάει μέχρι τέλους σε ό,τι αφορά την απόδοση των ευθυνών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Διαβάζοντας την απόφαση του δικαστή, υπάρχουν μέσα διαπιστώσεις πολύ – πολύ γλαφυρά διατυπωμένες οι οποίες είναι πραγματικά οδυνηρές για το τι έχει γίνει. Δηλαδή ήταν μια υπόθεση αυτοχειρίας σε ό,τι αφορά τα συμφέροντα της χώρας μας». Και συνέχισε χαρακτηρίζοντας «πρωτοφανές και εκκωφαντικής ανευθυνότητας αυτό που έγινε», ενώ σε άλλο σημείο, ο κ. Προδρόμου έκανε λόγο για «γκάφα» και τραγική εξέλιξη.
Τι συνέβη
Το όλο θέμα ξεκίνησε όταν βρετανικό δικαστήριο έδωσε το εμπορικό σήμα του χαλουμιού σε ιδιωτική εταιρία, επιφέροντας ένα σημαντικό πλήγμα στην Κύπρο, που είδε την έφεσή της να απορρίπτεται. Η Κύπρος έχασε το εμπορικό σήμα του χαλουμιού στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενημέρωσε ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας το υπουργικό συμβούλιο της χώρας, με την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο, Κλέλια Βασιλείου, να γνωστοποιεί πως έχει διαταχθεί εσωτερική έρευνα στο υπουργείο επί του θέματος -όπως τουλάχιστον είχε αναφέρει το offsite.com.cy.
Καθυστέρηση στην αποστολή εγγράφων
Για «γκάφα ολκής» με το εμπορικό σήμα του χαλουμιού στη Βρετανία, είχε κάνει λόγο και ο Γιάννης Αδειλίνης στην «Καθημερινή Κύπρου», αναφέροντας συγκεκριμένα: «Την πατήσαμε με το χαλούμι στη Βρετανία, καθώς η εταιρεία John & Pascalis LTD κέρδισε δικαστικώς το εμπορικό σήμα». Το υπουργείο Εμπορίου σχετίζεται άμεσα με αυτή την αρνητική εξέλιξη, σύμφωνα με τον υπογράφοντα, λόγω της αδράνειας και της ανευθυνότητας που επέδειξαν οι υπεύθυνοι που είχαν την ευθύνη για να υποστηρίζουν το εμπορικό σήμα του χαλουμιού στην Αγγλία. «Μαζί με το εμπορικό σήμα κινδυνεύουν να χαθούν και κάποιες από τις εξαγωγές μας» επισημαίνει το άρθρο. Σύμφωνα δε με πληροφορίες που επικαλείται υπήρξε καθυστέρηση στην αποστολή εγγράφων που ζητήθηκαν από τα βρετανικά δικαστήρια, έγγραφα που θα λειτουργούσαν υποβοηθητικά στην κατοχύρωση του εμπορικού σήματος του χαλουμιού στην Κύπρο.
Το θέμα της απώλειας του εμπορικού σήματος του χαλουμιού στη Βρετανία έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Πολίτης» σύμφωνα με την οποία το υπουργείο Εμπορίου της Κύπρου επιχειρεί να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα της υπόθεσης, επικαλούμενο τη δυνατότητα χρήσης στη Βρετανία του κοινοτικού σήματος που έχει κατοχυρωθεί από το 2000. Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι η Νομική Υπηρεσία έχει καταθέσει έφεση για ανατροπή της υπόθεσης, η οποία δεν αποκλείεται να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στις εξαγωγές χαλουμιού από την Κύπρο. Προσανατολίζεται επίσης στην υποβολή νέας αίτησης για εγγραφή του εμπορικού σήματος στην Αγγλία.
Τι λένε οι Κύπριοι τυροκόμοι
«Περισσότερο το μπάχαλο και λιγότερο την ουσία που είναι οι εξαγωγές», φαίνεται να αφήνει πίσω η ιστορία με την εμπορική ονομασία του χαλουμιού στη Βρετανία. Την άποψη αυτή ενστερνίζονται οι άμεσα επηρεαζόμενοι που είναι οι Κύπριοι τυροκόμοι σύμφωνα με τον Απόστολου Τομαρά, ρεπορτάζ του οποίου δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή Κύπρου». Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων, Γιώργος Πέτρου της εταιρείας Petrou Bros Dairy Products Ltd όπου υπάγεται η γαλακτοβιομηχανία ΑΛΑΜΠΡΑ, δεν φάνηκε να ανησυχεί για επηρεασμό των εξαγωγών χαλουμιού στη Βρετανία. Σύμφωνα με τον κ. Πέτρου οι εξαγωγές χαλουμιού από την Κύπρο προς τη Βρετανία πραγματοποιούνται με την εμπορική ονομασία του προϊόντος στην Ε.Ε. και όχι την εμπορική ονομασία της Βρετανίας.
Ωστόσο και ο κ. Πέτρου επισήμανε πως μετά την τελευταία εξέλιξη η Κύπρος απώλεσε τη μία από τις δυο επιλογές που είχε για εξαγωγή χαλουμιού στη Βρετανία. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι ακόμα και σε περιβάλλον Brexit, οι εξαγωγές θα συνεχισθούν κανονικά για το λόγο, καθώς υπάρχει κανονισμός που δεν ακυρώνει τις εμπορικές ονομασίες της Ε.Ε.
Οι έριδες
Για τον πρόεδρο του Συνδέσμου τυροκόμων το ανησυχητικό από όλη την ιστορία είναι πως η εξέλιξη στη Βρετανία είναι αποτέλεσμα εσωτερικών διαφωνιών. Λαμβάνοντας υπόψη την εταιρεία που φαίνεται να κινήθηκε νομικά κατά της εμπορικής ονομασίας του χαλουμιού που υπήρχε από το 2002, ο κ. Πέτρου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το πιο αναγνωρίσιμο προϊόν της Κύπρου. Όπως μας είπε «θα βγάλουμε τα μάτια μας με τα χέρια μας εάν δεν καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να βρούμε λύσεις». Σύμφωνα με τον ίδιο ετησίως η Κύπρος εξάγει 12.000 τόνους χαλουμιού.