Αρχική Διατροφή Doctor Food Ηλικιωμένη πνίγηκε από μια μπουκιά κοτόπουλο

Ηλικιωμένη πνίγηκε από μια μπουκιά κοτόπουλο

0
Ηλικιωμένη πνίγηκε από μια μπουκιά κοτόπουλο

DOCTOR FOOD | Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στην Κρήτη

DOCTOR FOOD | Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στην Κρήτη

Νέο περιστατικό πνιγμού από φαγητό σημειώθηκε αυτή τη φορά στην Κρήτη με θύμα μία ηλικιωμένη γυναίκα. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του cretapost.gr, 80χρονη γυναίκα, κάτοικος Ηρακλείου, ενώ γευμάτιζε «πνίγηκε» από μπουκιά κοτόπουλου με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της.

Στο σημείο έσπευσαν διασώστες του ΕΚΑΒ οι οποίοι κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη σώσουν. Η άτυχη γυναίκα δεν τα κατάφερε όμως. Μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο νοσοκομείο όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Πληθαίνουν τα περιστατικά πνιγμών από φαγητό

Η θλιβερή είδηση του θανάτου της ηλικιωμένης από την Κρήτη έρχεται λίγες μέρες μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε σε μεγάλη εμποροπανήγυρη της Κοζάνης, όταν 53χρονη που έτρωγε σουβλάκι, υπέστη αναπνευστική ανακοπή έπειτα από την απόφραξη της τραχείας από κομμάτι κρέατος. Η γυναίκα έχασε τις αισθήσεις της, αλλά στάθηκε περισσότερο τυχερή μέσα στην ατυχία της αφού μεταφέρθηκε ζωντανή στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης. Έπειτα από την προσπάθεια των γιατρών, αφαιρέθηκε το κομμάτι του κρέατος από την τραχεία της γυναίκας, η ίδια διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ. 

Το πανελλήνιο είχε συγκλονιστεί άλλωστε και με το θάνατο 12χρονου αγοριού στη Θεσσαλονίκη την ώρα που έτρωγε λουκάνικο. Το αδικοχαμένο παιδί άφησε την τελευταία του πνοή από ανακοπή καρδιάς, τον περασμένο Απρίλιο στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο, παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες των γιατρών να τον κρατήσουν στη ζωή. «Η ανάταξη του παιδιού άρχισε από το σπίτι, έγινε μια τεράστια και συνεχής προσπάθεια καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, σε όλη τη διαδρομή μέχρι και το νοσοκομείο. Δόθηκε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή» είχε πει τότε η διοικήτρια του Ιπποκρατείου.

Πότε μπορεί να προκύψει πνιγμός από φαγητό –  Πώς τον καταλαβαίνουμε;

«Συνήθως, ένα παιδί ή και κάποιος ενήλικας πνίγεται με το φαγητό του όταν τρώει βιαστικά και λαίμαργα. Όταν ο άνθρωπος μασά γρήγορα και καταπίνει, δεν αναπνέει. Τη στιγμή που η τροφή εισέρχεται στο στόμα λαίμαργα η ανάγκη μας για αναπνοή νικά εκείνη της κατάποσης και της άτακτης πρόσληψης φαγητού και τότε ίσως η τροφή μεταφέρεται στην αναπνευστική οδό αντί για τον οισοφάγο και τη φράσει. Ο οργανισμός αντιδρά με αντανακλαστικό βήχα όταν κάποιο αντικείμενο αντί για τον οισοφάγο βρεθεί στην αναπνευστική οδό (τραχεία) και τη φράξει» είχε εξηγήσει ο παιδίατρος Ηλίας Χαραμαράς μιλώντας στο infokids.gr. Σχετικά με τα συμπτώματα ο γιατρός τόνισε: «Το άτομο που πνίγεται είτε είναι παιδί είτε μεγαλύτερος μένει σιωπηλό. Δεν μιλά και κάνει λαρυγγοσπασμό. Ίσως βήχει, ενώ παράλληλα τα μάτια του δακρύζουν και κοκκινίζουν από την πίεση λόγω έλλειψης οξυγόνου. Προκαλείται, επίσης, μελάνωση (το δέρμα χλωμιάζει και μελανιάζει), αφού το οξυγόνο δεν διαχέεται σωστά στον οργανισμό, ενώ πολύ συχνά στα παιδιά μπορεί να ακουστεί κάτι σαν σφύριγμα (συριγμός) όταν το αντικείμενο είναι μικρό ή δεν έχει φράξει απόλυτα την τραχεία».

Τι κάνουμε στην περίπτωση συμπτωμάτων πνιγμού από φαγητό σε ενήλικα;

Ο κ. Λιάγκης Θανάσης, παθολόγος, είχε αναφέρει στο boro.gr: «Πρέπει να σταθούμε πίσω από το άτομο που πνίγεται, να το αγκαλιάσουμε από πίσω, κάτω από το διάφραγμα και αφού δέσουμε τα χέρια μας να τον πιέσουμε δυνατά και απότομα με φορά προς τα εμάς. Με τον τρόπο αυτό το διάφραγμα σπρώχνει τον πνεύμονα και με την απότομη έξοδο του αέρα, δηλαδή την απότομη εκπνοή πετυχαίνουμε και την “εκτόξευση” του ξένου σώματος, στην προκειμένη περίπτωση την τροφή».

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com