3-5 Οκτωβρίου 2014 στη Μύκονο συναντιούνται άνθρωποι από το χώρο της παραγωγής, της γαστρονομίας, της επιστήμης και του τουρισμού, προκειμένου να εξετάσουν στο σύνολό της τη γαστρονομική ναυαρχίδα του νησιού: την περίφημη Κοπανιστής Μυκόνου.
3-5 Οκτωβρίου 2014 στη Μύκονο συναντιούνται άνθρωποι από το χώρο της παραγωγής, της γαστρονομίας, της επιστήμης και του τουρισμού, προκειμένου να εξετάσουν στο σύνολό της τη γαστρονομική ναυαρχίδα του νησιού: την περίφημη Κοπανιστής Μυκόνου.
Η Μύκονος, το νησί των εκπλήξεων, μπαίνει σιγά-σιγά και στο παιχνίδι της ανάδειξης της τοπικής γαστρονομίας. Χρόνια τώρα είναι αγαπημένος προορισμός ελλήνων και ξένων επισκεπτών, ωστόσο μέχρι σήμερα η γαστρονομικοί της προσανατολισμοί χαρακτηρίζονταν από εξωστρέφεια. Το νησί διαθέτει εστιατόρια διεθνούς φήμης και παρέχει τη δυνατότητα να απολαύσει κανείς κουζίνες και πιάτα από πολλές γωνιές της γης. Τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια έντονη και ευδιάκριτη στροφή με ελληνικές και κυκλαδίτικες αναφορές.
Στην πολύ σημαντική δουλειά που γίνεται από ντόπιους μάγειρες και συναδέλφους τους που επέλεξαν το νησί για να ασκήσουν το επάγγελμά τους, ήρθε τελευταία να προστεθεί η προσπάθεια που γίνεται από ομάδες πολιτών που έβαλαν την γαστρονομία και την παραγωγή στα ενδιαφέροντά τους. Δεν είναι τυχαία λοιπόν η δεκαετής δραστηριότητα του Ερασιτεχνικού Οινοελαιουργικού Συνδέσμου Μυκόνου που έχει ήδη φέρει στο νησί, συχνά με την επικουρική στήριξη και του Δήμου, 25.000 κλήματα και 10.000 ελαιόδεντρα. Ούτε και η πλούσια διετής δραστηριότητα της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου που έχει νοστιμίσει τους μυκονιάτικους χειμώνες. Ήδη η συνεργασία των δυο ομάδων έφερε την πρώτη στο νησί γευσιγνωσία ελαιολάδου, δέκα μάλιστα από τα ελαιόλαδα που δοκιμάστηκαν ήταν, μικρής μεν, αλλά μυκονιάτικης παραγωγής.
Το ζύμωμα της κοπανιστής. Φωτό: Ιωάννα Σαμιωτάκη
Τον Οκτώβριο είναι στα σκαριά μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία που ήδη έχει δημιουργήσει αίσθηση και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Μυκόνου αγκάλιασε πρόταση της Λέσχης Γαστρονομίας για ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα ανάδειξης των μυκονιάτικων προϊόντων. Πρώτος σταθμός στο γαστρονομικό αυτό ταξίδι η γνωριμία με την Κοπανιστή. Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης των Κυκλάδων, αποτελεί τη γαστρονομική ναυαρχίδα του νησιού, αφού το όνομα της κοπανιστής Μυκόνου είναι γνωστό και καταξιωμένο στην αγορά επί σειρά ετών.
Το διήμερο 3-5 Οκτωβρίου 2014 στη Μύκονο θα συναντηθούν άνθρωποι από τον χώρο της παραγωγής, της γαστρονομίας, της επιστήμης και του τουρισμού. Θα δουν το προϊόν από μια σκοπιά που ως τώρα δεν το έχουμε δει: επιστημονικά και γαστρονομικά. Η κοπανιστή έχει ήδη μπει στο στόχαστρο των μαγείρων του νησιού οι οποίοι είναι έτοιμοι να της δώσουν μια διαφορετική γευστική προσέγγιση από εκείνη που ως τώρα παραδοσιακά γνωρίζαμε.
Η κοπανιστή παρούσα στην παραδοσιακή μυκονιάτικη μόστρα. Φωτό: Βιβή Χανιώτη
Η Μύκονος αποφάσισε να αναδείξει τα λιγοστά της υπάρχοντα, εκείνα που ήδη την έχουν βάλει στο χάρτη της γεύσης, όπως η κοπανιστή, η λούζα, τα λουκάνικα, τα αμυγδαλωτά, αλλά και μερικά ακόμα προϊόντα της όπως τα «καφεμάτικα φασουλάκια», το ξινότυρο, η τυροβολιά κ.ά. που παραμένουν άγνωστα στο ευρύ κοινό.
Σε ανοικτή για το κοινό εκδήλωση, που θα γίνει στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο το Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014, συμμετέχουν ως εισηγητές, ο ειδικός σε θέματα οίνου κ. Ανδρέας Ανδρουλιδάκης, ο συγγραφέας και γευσιγνώστης κ. Ηλίας Μαμαλάκης, το μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και υπεύθυνος του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό», συγγραφέας κ. Γιώργος Πίττας, ο κτηνίατρος (με διδακτορική διατριβή και αντικείμενο μελέτης την κοπανιστή) κ. Γιώργος Ρόζος, ο καθηγητής της Γεωπονικής κ. Σέρκος Χαρουτουνιάν, και από τη Μύκονο οι Άννα Γρυπάρη, Δημήτρης Ρουσουνέλος και Γιώργος Συριανός.
Οι εισηγήσεις αναμένεται να καλύψουν τα θέματα:
– Προϋποθέσεις για άδεια σταβλικών εγκαταστάσεων μικρής δυναμικότητας,
-Προϋποθέσεις ίδρυσης μικρού τυροκομείου,
-Προϋποθέσεις νόμιμης εμπορίας-παραγωγής κοπανιστής,
-Ευεργετικά οφέλη από την κατανάλωση παραδοσιακών τυροκομικών προϊόντων- ειδική αναφορά στην Κοπανιστή.
-Η ιστορία του τυριού στην Ελλάδα, από τους Γαλαξίες της θρέψης του Ηρακλή, ως την γαλακτοκομία και την κοπανιστή των Κυκλάδων
– Κτηνοτροφία και τυροκομία στο νησί της Μυκόνου,
– Πιστοποίηση παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ – προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ,
– Κοπανιστή και κρασί,
– Ελληνικό πρωινό, η πρώτη μύηση του επισκέπτη στους θησαυρούς της ελληνικής γαστρονομίας – ο ρόλος των τυροκομικών – σύγχρονα και παραδοσιακά τυροκομεία στις Κυκλάδες
– Γαστρονομικός τουρισμός, η περίπτωση της Μυκόνου.
Η Μύκονος τον Οκτώβρη βρίσκει ξανά τον εαυτό της, την εκπληκτική πραγματικά νησιωτική ομορφιά της. Σε αυτό το πλαίσιο, τη στιγμή που σιγά-σιγά αρχίζουν να αποσύρονται από πάνω της τα φώτα του life style, οι άνθρωποί της μπαίνουν στην ουσία. Αποφασίζουν να αναδείξουν τα λιγοστά της υπάρχοντα, εκείνα που ήδη την έχουν βάλει στον χάρτη της γεύσης και στις καρδιές εκείνων που εκτιμούν τα εκλεκτά προϊόντα χρόνια τώρα.
Info
Διοργάνωση: Δήμος Μυκόνου, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Ενημερωτικό υλικό: www.tasteofmykonos.gr
Πληροφορίες: Ρουσουνέλος Δημήτρης, [email protected], τηλ. 6944393323
και Τακούση Ναντίνα [email protected], τηλ. 2289023261 εσ.1