Αρχική Ιστορίες Αλκοτέστ Γεύση Ελλάδας στο Παρίσι – Οινογαστρονομική συμμαχία με γραβιέρα Νάξου, σαμιώτικα και κρητικά κρασιά

Γεύση Ελλάδας στο Παρίσι – Οινογαστρονομική συμμαχία με γραβιέρα Νάξου, σαμιώτικα και κρητικά κρασιά

0
Γεύση Ελλάδας στο Παρίσι – Οινογαστρονομική συμμαχία με γραβιέρα Νάξου, σαμιώτικα και κρητικά κρασιά
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

PLANET FOOD | «Γευστική συμμαχία» στήθηκε στο Παρίσι για να κάνει ακόμη πιο γνωστά τα κρασιά της Κρήτης, της Σάμου και τη γραβιέρα Νάξου, τα οποία παρουσιάστηκαν σε συνδυασμό με γκουρμέ δημιουργίες βασισμένες στην ελληνική γαστρονομία.

PLANET FOOD | «Γευστική συμμαχία» στήθηκε στο Παρίσι για να κάνει ακόμη πιο γνωστά τα κρασιά της Κρήτης, της Σάμου και τη γραβιέρα Νάξου, τα οποία παρουσιάστηκαν σε συνδυασμό με γκουρμέ δημιουργίες βασισμένες στην ελληνική γαστρονομία.

Τα κρασιά της Κρήτης και της Ρουμανίας, όλα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) γέμισαν τα ποτήρια επαγγελματιών και δημοσιογράφων που παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις της 13ης και 14ης Σεπτεμβρίου. Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο της σεφ Ντίνας Νικολάου στη γαλλική πρωτεύουσα, καθώς η ίδια επιμελήθηκε το μενού, ενώ ο οινολόγος Γιώργος Ιωαννίδης εξηγούσε στους συμμετέχοντες τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την ιστορία των κτημάτων που παρουσιάστηκαν.

Ο Νίκος Μηλιαράκης, μέλος του ΔΣ του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης, μιλώντας για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης της εξωστρέφειας, παρόλο που σχεδόν το 75% της συνολικής παραγωγής των κρητικών κρασιών διοχετεύεται στην τοπική αγορά και σχετίζεται σε μεγάλο μέρος με την αγορά του τουρισμού, όπως τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια κ.α.

«Οι δυνατές αγορές στις οποίες στοχεύουμε είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο», αναφέρει ο κ. Μηλιαράκης επισημαίνοντας πως «μπορεί η πανδημία να μας πήγε λίγο πίσω αλλά θα το ξαναπιάσουμε το νήμα από την αρχή, καθώς αυτήν τη στιγμή οι εξαγωγές αφορούν ένα ποσοστό της τάξεως του 15% με 17%». Παράλληλα ωστόσο, τα τελευταία 15 χρόνια γίνονται σημαντικές προσπάθειες ανάπτυξης του οινοτουρισμού στο νησί, όπως επισημαίνει ο ίδιος, εξηγώντας ότι στο Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης -που αντιπροσωπεύει πάνω από το 90% της εμφιαλωμένης παραγωγής- σχεδόν όλα τα οινοποιεία, από τα συνολικά 33, είναι επισκέψιμα. «Έχουμε σχεδιάσει χρονομετρημένες οινικές διαδρομές και έχουμε χαρτογραφήσει το νησί ενώ κάθε οινοποιείο έχει μπει στην κουλτούρα της εμπειρίας. Όσο το κρητικό κρασί αυξάνει την αναγνωρισιμότητά του, τόσο πληθαίνουν οι λόγοι για έναν επισκέπτη να έρθει στην Κρήτη», προσθέτει ο κ.Μηλιαράκης. Σε αυτό το πλαίσιο όσοι επισκέπτονται την Μονή Τοπλού που βρίσκεται κοντά στο πασίγνωστο φοινικόδασος του Βάι στη Σητεία, έχουν έναν επιπλέον λόγο: Τα βιολογικά κρασιά και προϊόντα της. Όπως αναφέρει η χημικός οινολόγος του κτήματος «παράγουμε το δικό μας βιολογικό κρασί από το 2010, καθώς η Μονή διαθέτει δικό της αποστακτήριο και ιδιόκτητους αμπελώνες με βιολογικά σταφύλια.

Οι Γάλλοι, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρέσβης της Ελλάδας στο Παρίσι Αγλαϊα Μπαλτά, εκτιμούν τα κρασιά υψηλής ποιότητας καθώς είναι μια χώρα γνωστή διεθνώς για τα κρασιά που παράγει. «Με αυτού του είδους τις εκδηλώσεις δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουν το υψηλής ποιότητας κρασί που παράγεται στην Ελλάδα αλλά συγχρόνως γνωρίζουν και μια πτυχή του ελληνικού χαρακτήρα. Γνωρίζουν τι σημαίνει Ελλάδα, την οποία βεβαίως την αγαπούν, ωστόσο είναι χρήσιμο να το υπενθυμίζουμε», σημειώνει. «Ο τουρισμός έτσι όπως αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια έχει μια πολύ σημαντική πτυχή που είναι αυτή της γαστρονομίας. Εμείς στην Ελλάδα έχουμε την τύχη να έχουμε μια βαθειά παράδοση της γαστρονομίας η οποία απαντά στα σημερινά δεδομένα και στις σημερινές απαιτήσεις για καλά και υγιεινά για τον οργανισμό προϊόντα και είναι αυτό που ζητάνε οι περισσότεροι τουρίστες», προσθέτει. 

 

Με γλυκό κρασί από τη Σάμο και γραβιέρα από τη Νάξο. Στη Γαλλία η Σάμος κατέχει την πρωτιά στις εισαγωγές γλυκών κρασιών, όπως επισημαίνει ο Γιώργος Φτενογιάννης υπεύθυνος εξαγωγών του Ενιαίου Οινοποιητικού Συνεταιρισμού (ΕΟΣ) Σάμου. Εξάλλου σχεδόν το ήμισυ των εξαγωγών του ΕΟΣ Σάμου κατευθύνεται στη Γαλλία. Πρόκειται για κρασιά Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε τα οποία συνδυάστηκαν με την γνωστή γραβιέρα Νάξου, με τα ίδια χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος της ΕΕ Mediterranean Cheese and Wine. Τον συνδυασμό των γεύσεων στο οινογαστρονομικό “ταξίδι” έκανε η σεφ Ντίνα Νικολάου δίνοντας στους καλεσμένους κυριολεκτικά και μεταφορικά γεύση από Ελλάδα, με πιάτα βασισμένα στην παράδοση και την ιστορία του τόπου.

«Το φαγητό πρέπει να συνδυάζεται με το κρασί που ταιριάζει. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την ελληνική κουζίνα ολοκληρωμένα. Τα τελευταία χρόνια οι οινοπαραγωγοί μας έχουν κάνει θαύματα. Τα ελληνικά κρασιά πρέπει να έχουν βήμα στα ελληνικά εστιατόρια που είναι ο πρώτος χώρος όπου θα τα δουν συνδυαστικά», σημειώνει η κυρία Νικόλαου και προσθέτει: «Η βαριά μας βιομηχανία είναι ο τουρισμός. Μέρος αυτού είναι η γαστρονομία. Στόχος μας είναι μέσα από το φαγητό και το κρασί να συνδέσουμε το αφήγημα με τον τόπο, την ιστορία και τα προϊόντα».

Ο ΕΟΣ Σάμου κατατάσσεται μέσα στα δέκα μεγαλύτερα οινοποιεία της Ελλάδας και αντιπροσωπεύει 2.500 παραγωγούς ενώ παράγει 5,5 εκατομμύρια λίτρα κρασιού όλων των ειδών, ετησίως. Οι εξαγωγές αποτελούν το 50 με 60% της παραγωγής. Εκτός από τη Γαλλία γίνονται εξαγωγές στον Καναδά, τη Γερμανία και σε άλλες χώρες, σύμφωνα με τον κ. Φτενογιάννη.

Οινικό ταξίδι στη Ρουμανία

Αξίζει να σημειωθεί ότι μαζί με τα ελληνικά κρασιά στη γαλλική πρωτεύουσα, έγινε και παρουσίαση κρασιών από τη Ρουμανία από τον σομελιέ Ντάνιελ Ζότου (Daniel Zottu) που εκπροσώπησε τη ρουμάνικη επαγγελματική ένωση κρασιού Professional Wine Association Terasele Dunarii Terraces of the Danube Ostrov, καθώς οι δύο χώρες συμμετέχουν στο διακρατικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Eu quality wines.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.