Αρχική Ειδήσεις Επιτραπέζια ελιά: μεγάλη αύξηση της ελληνικής παραγωγής και της παγκόσμιας κατανάλωσης

Επιτραπέζια ελιά: μεγάλη αύξηση της ελληνικής παραγωγής και της παγκόσμιας κατανάλωσης

0
Επιτραπέζια ελιά: μεγάλη αύξηση της ελληνικής παραγωγής και της παγκόσμιας κατανάλωσης

PLANET FOOD | Παραγωγή-ρεκόρ αναμένεται επιπλέον από Αίγυπτο και Τουρκία. Τι προβλέπει το IOC για Ιταλία και Ισπανία.

PLANET FOOD | Παραγωγή-ρεκόρ αναμένεται και από Αίγυπτο – Τουρκία. Τι προβλέπει το IOC για Ιταλία και Ισπανία.

Σημαντική άνοδο γνωρίζει η κατανάλωση της επιτραπέζιας ελιάς σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την περίοδο 2017-18 το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC) προβλέπει αύξηση κατά 4% στην παραγωγή της επιτραπέζιας ελιάς, αγγίζοντας έτσι τους 2.953.000 τόνους.

Η Ελλάδα σύμφωνα με τη σχετική έκθεση αναμένει αύξηση της παραγωγής της κατά 31%, ενώ η Ιταλία κατά 20%. 

Ο βασικός ανταγωνιστής της Ελλάδας, η Ισπανία, αναμένεται να δει μείωση κατά 12%, σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Παραγωγή-ρεκόρ αναμένουν ακόμη η Αίγυπτος και η Τουρκία με 650.000 και 455.000 τόνους αντίστοιχα.

Τέσσερις βασικές ποικιλίες ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς. Σε τέσσερις ανέρχονται οι πιο γνωστές ποικιλίες επιτραπέζιας ελιάς στην Ελλάδα. Αυτές είναι η Κονσερβοελιά, η ελιά Καλάμων, η ελιά Χαλκιδικής και η θρουμποελιά.

Η Κονσερβοελιά ή αλλιώς Αμφίσσης ή Βολιώτικη είναι η πιο μεγαλόκαρπη επιτραπέζια ελληνική ποικιλία ελιάς. Καλλιεργείται συνήθως κάτω από ξερικές συνθήκες στην περιοχή του Πηλίου και γύρω από την πόλη της Άμφισσας. Η ωρίμανσή της αρχίζει από τα μέσα Νοεμβρίου και παρατείνεται μέχρι και το Φεβρουάριο.

Η Μεσόκαρπη είναι η ελιά Καλάμων. Καλλιεργείται τόσο στα πεδινά όσο και στα ημιορεινά μέχρι και τα 600 μέτρα, με την καλύτερη ποιότητα να εξασφαλίζεται από ελαιόδεντρα των ημιορεινών περιοχών. Τη συναντάμε σε μεγάλη έκταση γύρω από την Καλαμάτα και σε μικρότερη έκταση σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Η ελιά Χαλκιδικής έχει μεγάλο καρπό για αυτό είναι και γνωστή ως «γαϊδουροελιά». Καλλιεργείται εξ’ ολοκλήρου σχεδόν στη Χαλκιδική.

Τέλος, η θρουμποελιά, έχει την ιδιότητα κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης να ξεπικρίζει πάνω στο δένδρο από μόνη της. Καλλιεργείται στο νομό Αττικής, σε νησιά του Αιγαίου όπως η Χίος, η Σάμος και η Νάξος, καθώς στην Κρήτη και στη Θάσο.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.