Αρχική Ιστορίες Food Stories Επιστήμονες: Ελέγξτε τη βιομηχανία τροφίμων για να νικήσετε παχυσαρκία και υποσιτισμό!

Επιστήμονες: Ελέγξτε τη βιομηχανία τροφίμων για να νικήσετε παχυσαρκία και υποσιτισμό!

0
Επιστήμονες: Ελέγξτε τη βιομηχανία τροφίμων για να νικήσετε παχυσαρκία και υποσιτισμό!

PLANET FOOD | Ο Guardian αναδεικνύει τις διαπιστώσεις νέας έκθεσης των ειδικών του έγκριτου ιατρικού περιοδικού «Lancet»

PLANET FOOD | Ο Guardian αναδεικνύει τις διαπιστώσεις νέας έκθεσης των ειδικών του έγκριτου ιατρικού περιοδικού «Lancet»

Σε άρθρο του που υπογράφει η συντάκτρια υγείας, Sarah Boseley, ο βρετανικός The Guardian δημοσιεύει τα συμπεράσματα νέας έκθεσης ειδικών του ιατρικού περιοδικού «Lancet» σχετικά με τις προκλήσεις του παγκόσμιου διπολικού προβλήματος παχυσαρκίας-υποσιτισμού, αλλά και της διαπλανητικής αγωνίας για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Η επιρροή των κολοσσών της βιομηχανίας τροφίμων (του λεγόμενου «big food») πρέπει να περιοριστεί σε όλο τον κόσμο, αν θέλουμε η παχυσαρκία, ο υποσιτισμός και η αλλαγή του κλίματος να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, ισχυρίζεται η έκθεση.

Η μαζική υπερκατανάλωση πρόχειρου φαγητού και ο υποσιτισμός είναι όψεις του ίδιου νομίσματος, κατά την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Lancet, η οποία προσθέτει πως το τρίτο σημαντικό παγκόσμιο πρόβλημα, αλληλένδετο με τα προηγούμενα, είναι η κλιματική αλλαγή που επιδεινώνεται από την παραγωγή τροφίμων, τα απόβλητα και τις μεταφορές.

Ζητούν σύμβαση-πλαίσιο ανάλογη με εκείνη του Ελέγχου του Καπνού

Σύμφωνα με την έκθεση, για να σημειωθεί κάποια νίκη στα μεγάλα στοιχήματα της παχυσαρκίας, του υποσιτισμού και της κλιματικής αλλαγής, οι πολιτικοί ηγέτες και η κοινωνία των πολιτών θα πρέπει να «σκληρύνουν» και να επιταχύνουν τις διαδικασίες αντιμετώπισης των εμπορικών συμφερόντων και των λόμπι της βιομηχανίας τροφίμων.

Υπό το πρίσμα αυτό εισηγούνται σύναψη σύμβασης του ΟΗΕ αντίστοιχης με εκείνη για τον έλεγχο του καπνού. Προτείνουν δε και την παράλληλη στήριξη των χωρών ώστε να μπορέσουν να καταρτίσουν βιώσιμες και υγιεινές πολιτικές για τα τρόφιμα. Όπως συμβαίνει και με τη Σύμβαση-Πλαίσιο για τον Έλεγχο του Καπνού (FCTC) με την καπνοβιομηχανία, στις διαβουλεύσεις για την προτεινόμενη συνθήκη δεν μπορούν να συμμετέχουν επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών.

Προτείνεται επίσης κατάργηση εκείνων των επιδοτήσεων για τη γεωργία και τις μεταφορές, που συμβάλλουν στην ενίσχυση της κακής διατροφής και έχουν επιπτώσεις στην υγεία και δημιουργία ενός ταμείου ύψους 1 δισ. δολαρίων για τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που επιθυμούν να ασκήσουν πίεση για φόρους κατανάλωσης στη ζάχαρη και άλλα μέτρα για τη βελτίωση της δίαιτας και την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Οι εμπειρογνώμονες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μνημόνευσαν το έργο της μεξικανικής ΜΚΟ El Poder Del Consumidor, η οποία αγωνίστηκε με επιτυχία για φόρους στα αναψυκτικά, που χρηματοδοτήθηκαν από τις φιλανθρωπίες του Bloomberg.

«Εμπόδιο» τα λόμπι του Κογκρέσο

Η βιομηχανία τροφίμων και ποτών έχει τεράστια δύναμη και χρήματα για να ασκήσει πίεση στις κυβερνήσεις, δήλωσε ο Tim Lobstein, ένας από τους επιτρόπους, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για την Παχυσαρκία. Στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, επεσήμανε, υπάρχουν 294 λομπίστες συμφερόντων εταιρειών του χώρου των τροφίμων και των ποτών – περισσότεροι, δηλαδή από εκείνους που διαθέτους οι βιομηχανίες καπνού ή αλκοολούχων ποτών. «Από αυτούς, τα δύο τρίτα είναι πρώην μέλη του Κογκρέσου, έτσι ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Η πίεσή τους είναι αφιερωμένη στη διατήρηση του υπάρχοντος status quo. Αποτελούν σημαντικό εμπόδιο στην αλλαγή και πρέπει να αμφισβητηθούν», ανέφερε.

Στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, η πίεση που ασκείται από τη βιομηχανία τροφίμων πέτυχε να κρατήσει τη βιωσιμότητα εκτός των εθνικών κατευθυντήριων γραμμών για τη διατροφή. Καμία χώρα δεν κατόρθωσε να αναστρέψει την επιδημία της παχυσαρκίας, δήλωσαν οι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι υποστήριξαν ότι απαιτείται ευρύτερη επίθεση.

Ο καθηγητής Boyd Swinburn του Πανεπιστημίου του Όκλαντ, συμπρόεδρος της επιτροπής, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Μέχρι στιγμής, ο υποσιτισμός και η παχυσαρκία έχουν θεωρηθεί ως πολικά αντίθετα στην πραγματικότητα, όμως, και τα δύο υπαγορεύονται από τα ίδια ανθυγιεινά, άνισα συστήματα τροφίμων και υποστηρίζονται από την ίδια πολιτική οικονομία, που επικεντρώνεται αποκλειστικά στην οικονομική ανάπτυξη και αγνοεί τα αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία και την ισότητα».

Η Fiona Sing του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο δήλωσε: «Υποστηρίζουμε την εφαρμογή μιας παγκόσμιας συνθήκης για τον περιορισμό της πολιτικής επιρροής των μεγάλων βιομηχανιών τροφίμων. Ο τρόπος με τον οποίο παράγουμε και καταναλώνουμε τρόφιμα είναι ίσως ο πλέον καθοριστικός παράγοντας της ανθρώπινης αλλά και της περιβαλλοντικής υγείας παγκοσμίως. Παχυσαρκία και η υποσιτισμός επηρεάζουν δισεκατομμύρια ανθρώπους και αποτελούν σημαντικά αίτια για τις μη μεταδοτικές ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου» κατέληξε.

ΠΗΓΗ: The Guardian

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com