Αρχική Ειδήσεις ΕΦΕΤ: Στερείται σοβαρότητας η λίστα μη ασφαλών τροφίμων του ΠΑΚΟΕ

ΕΦΕΤ: Στερείται σοβαρότητας η λίστα μη ασφαλών τροφίμων του ΠΑΚΟΕ

0
ΕΦΕΤ: Στερείται σοβαρότητας η λίστα μη ασφαλών τροφίμων του ΠΑΚΟΕ

Καμία σοβαρή επιστημονική θεώρηση δε διακρίνει τα στοιχεία του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), περί νοθευμένων ή ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Στερούνται σοβαρής επιστημονικής θεώρησης τα στοιχεία του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), περί νοθευμένων ή ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων. Αυτό επισημαίνει ο ΕΦΕΤ με αφορμή την ανακοίνωση του ΠΑΚΟΕ, της 13ης Οκτωβρίου 2017, που δημοσιεύθηκε σε κάποια διαδικτυακά μέσα, και σύμφωνα με την οποία το σύνολο σχεδόν των διακινουμένων στη χώρα τροφίμων (γαλακτοκομικών, αλλαντικών, χυμών, αναψυκτικών, εμφιαλωμένων νερών, λαχανικών, ψωμιού, ελαιόλαδου κ.λπ.) βρέθηκε να είναι νοθευμένο ή ακατάλληλο για κατανάλωση, σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά, που σε κάποιες περιπτώσεις φθάνουν το 75%.

«Δεν απηχεί την πραγματικότητα». Με σημερινή του ανακοίνωση ο ΕΦΕΤ δηλώνει, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι «η εν λόγω αναφορά δεν απηχεί την πραγματικότητα, ενώ τα στοιχεία, με τον τρόπο που παρατίθενται, στερούνται της όποιας σοβαρής επιστημονικής θεώρησης». Προσθέτει ότι, στο πλαίσιο του επίσημου ελέγχου των τροφίμων και στη βάση της επιστημονικής τεκμηρίωσης, στη χώρα μας διενεργούνται περισσότεροι από 80.000 έλεγχοι σε επιχειρήσεις παραγωγής, διακίνησης και διάθεσης τροφίμων και περισσότεροι από 20.000 έλεγχοι σε προϊόντα μετά από δειγματοληψία και εργαστηριακή ανάλυση.

Παράλληλα διασαφηνίζεται ότι οι έλεγχοι διενεργούνται μετά από ανάλυση κινδύνου και ανάδειξη προτεραιοτήτων, μέσω της υλοποίησης Προγραμμάτων Ελέγχου σε όλο τον ελλαδικό χώρο, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εξαγωγή συγκεντρωτικών και αξιόπιστων συμπερασμάτων. Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ «από τους ελέγχους αυτούς προκύπτει ότι το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων τροφίμων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 95%, ενώ ο εργαστηριακός έλεγχος βιολογικών και χημικών παραγόντων κινδύνου, καθώς και παραμέτρων ποιότητας, ανέδειξε ποσοστά μη συμμόρφωσης 6,5% [στοιχεία από τις Εκθέσεις Προόδου των ετών 2015 και 2016 σε εφαρμογή του Πολυετούς Ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Ελέγχων 2015-2019 στον τομέα των Τροφίμων (Καν.882/2004/ΕΚ).

«Στη χώρα μας ο τομέας των τροφίμων διέπεται από το Ενωσιακό Κανονιστικό Πλαίσιο, το οποίο χαρακτηρίζεται ως το αυστηρότερο σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η εφαρμογή του από τα κράτη μέλη ελέγχεται συστηματικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΕΦΕΤ.

Επίσης, σημειώνεται ότι ο ΕΦΕΤ προσεγγίζει με εκτίμηση τη λειτουργία και τις δράσεις των Ενώσεων Καταναλωτών και για το λόγο αυτό οι καταναλωτές εκπροσωπούνται στο Διοικητικό του Συμβούλιο με δικό τους εκπρόσωπο, τον οποίον οι ίδιοι επιλέγουν και δεσμεύεται ότι «οι σχετικοί έλεγχοι θα συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο, αξιοπιστία και υπευθυνότητα» επισημαίνει ο ΕΦΕΤ στην ίδια ανακοίνωση. Υπενθυμίζεται ότι στον ΕΦΕΤ λειτουργεί η Γραμμή Εξυπηρέτησης Πολιτών και καταγραφής αναφορών στον πενταψήφιο αριθμό 11717.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.