Αρχική Ειδήσεις Άρειος Πάγος: Στα …μαλακά ο υπεύθυνος για τις ληγμένες Σαλάτες του Καίσαρα

Άρειος Πάγος: Στα …μαλακά ο υπεύθυνος για τις ληγμένες Σαλάτες του Καίσαρα

0
Άρειος Πάγος: Στα …μαλακά ο υπεύθυνος για τις ληγμένες Σαλάτες του Καίσαρα

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ | Το Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της χώρας αναίρεσε την καταδίκη του υπευθύνου της εταιρείας καθώς ο νέος ποινικός κώδικας εισάγει ευμενέστερη ποινική μεταχείριση

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ | Το Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της χώρας αναίρεσε την καταδίκη του υπευθύνου της εταιρείας καθώς ο νέος ποινικός κώδικας εισάγει ευμενέστερη ποινική μεταχείριση

Να εφαρμοστούν αυτεπαγγέλτως οι ευμενέστερες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα σε υπόθεση κατά την οποία υπεύθυνος εταιρείας καταδικάστηκε επειδή διέθεσε στην κατανάλωση ληγμένες «σαλάτες του Καίσαρα», έκρινε με απόφασή του ο Άρειος Πάγος. Για το λόγο αυτό μάλιστα το Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της χώρας αναίρεσε την καταδίκη του υπευθύνου της εταιρείας και ανέπεμψε την υπόθεση  για νέα συζήτηση στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το lawandorder.gr στο κατηγορούμενο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 5 μηνών με τριετή αναστολή, καθώς διέθεσε στην κατανάλωση 12 τεμάχια έτοιμης  «σαλάτας του Καίσαρα», σε συσκευασία καθαρού βάρους 400gr και με συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης.

Ωστόσο, από έλεγχο που διενήργησε στο προϊόν ελεγκτής τροφίμων της περιφέρειας Αττικής, διαπιστώθηκε πως τα συγκεκριμένα τεμάχια της σαλάτας περιείχαν μη ασφαλές τρόφιμο και ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. Επιπλέον, διαπιστώθηκε πως είχε παρέλθει το όριο συντήρησης και διάθεσής του προϊόντος στην κατανάλωση.  

Μετά την καταδίκη του ο υπεύθυνος της εταιρείας άσκησε αναίρεση στον  Άρειο Πάγο, η οποία και έγινε δεκτή. Το Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο έκρινε πως ο νέος Ποινικός Κώδικας, στην προκειμένη περίπτωση, προβλέπει ευμενέστερη ποινική μεταχείριση. Όπως αναφέρουν τα μέλη του δικαστηρίου το άρθρο 19 του νόμου 4177/2013 που αφορά τους «κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών», σύμφωνα με το οποίο καταδικάστηκε ο υπεύθυνος της εταιρείας, προβλέπει πως «όποιος παράγει, διακινεί ή διαθέτει τρόφιμα μη ασφαλή ή ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση ή νοθεύει τρόφιμα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον  3 μηνών».

Ήδη όμως, συνεχίζει το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, από 1.7.2019, άρχισε να ισχύει ο νέος Ποινικός Κώδικας (νόμος 4619/2019), ο οποίος εισάγει ευμενέστερη ποινική μεταχείριση, αφού στην προβλεπόμενη σχετική διάταξη, εκεί που προέβλεπε ποινή  στερητικής της ελευθερίας φυλάκισης τουλάχιστον 3 μηνών, προστίθεται διαζευκτικά και η χρηματική ποινή, η οποία είναι ηπιότερη της φυλάκισης.

Για το λόγο αυτό, επισημαίνουν οι αρεοπαγίτες, θα πρέπει να εφαρμοστούν αυτεπαγγέλτως οι ευμενέστερες διατάξεις.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.