Αρχική Blogs Ξεφυλλίζοντας το τεύχος Μαρτίου

Ξεφυλλίζοντας το τεύχος Μαρτίου

0

Παραδοσιακά σαρακοστιανό, το τεύχος του Μάρτη, φίλες αναγνώστριες και αγαπημένοι μας αναγνώστες, όμως κάθε άλλο παρά «φτωχικό» το τραπέζι μας, που φιλοξενεί εδέσματα για νηστεύοντες και μη.

Παραδοσιακά σαρακοστιανό, το τεύχος του Μάρτη, φίλες αναγνώστριες και αγαπημένοι μας αναγνώστες, όμως κάθε άλλο παρά «φτωχικό» το τραπέζι μας, που φιλοξενεί εδέσματα για νηστεύοντες και μη.

Την τιμητική τους έχουν βέβαια τέτοια εποχή οι πίτες και τα πιτάκια, που είτε στηρίζουν τη γέμισή τους στα χορταρικά και τα μυρωδικά της ελληνικής γης είτε στα  μεσογειακά (λέμε τώρα…) θαλασσινά, αποτελούν έναν πολύ νόστιμο λόγο για να απέχει κανείς από το κρέας. Στο τεύχος αυτό όμως σερβίρουμε και εκπληκτικά κρασάτα, τα πιο …μεθυστικά εδέσματα της γαστρονομικής μας παράδοσης, που θα συντροφεύσουν ιδανικά τις οινοποσίες μας μέχρι το μεγάλο πασχαλινό φαγοπότι!

Περιμένοντας το φαγητό να γίνει τι θα λέγατε να κάνετε το τεστ «Πόσο I Cook Greek τύπος είστε;». Ο Δημήτρης Φαλλιέρος θα σας φτιάξει τη διάθεση με τις ερωτήσεις –αλλά κυρίως με τις απαντήσεις του. Αν πάλι δεν είστε φίλος των τεστ, δε θα σας υποχρεώσουμε να γίνετε (εσείς χάνετε πάντως, χα!). Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη ενός κοριτσιού αλλιώτικου από τα άλλα, της Ελαιωνόρας Ζουγανέλη. Ή να χαθείτε για λίγο στην Ελλάδα του 19ου αιώνα –το νου σας όμως μην καεί το φαΐ– ξεφυλλίζοντας μαζί μας το λεύκωμα «Μεταξά, το γνήσιον»: μια εκπληκτική δουλειά που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το συγκλονιστικό αρχείο μιας πολυπληθούς ελληνικής οικογένειας εμπόρων, της οικογένειας Μεταξά, με υλικό που ξεκινάει πολύ πριν την ίδρυση της θρυλικής κονιακοποιίας –απ’ τα τελευταία χρόνια της Επανάστασης του 1821.

«Πάτι» βλέπετε; Αν δε βλέπετε, αφήστε την Κάλλια Καστάνη να σας μυήσει στο όλο θέμα. Έχει πραγματικά πολλή πλάκα και θα το διασκεδάσετε. Όμως καλά τα αστεία, αλλά έρχεται και μια στιγμή που τα πράγματα (παρα)σοβαρεύουν. Γι’ αυτό η Βάσω Παππή ετοίμασε μια συνοπτική επισκόπηση του ζόρικου τριγώνου «ακρίβεια τροφίμων-παγκόσμια πείνα-εξεγέρσεις». Επειδή κατά μια καυστική ανάγνωση της ανθρώπινης εξέλιξης, η ιστορία δεν είναι κάτι περισσότερο από τη διαρκή εναλλαγή του συσχετισμού μεταξύ του ποιος τρώει και ποιος τρώγεται, δε βλάπτει να γνωρίζουμε σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα το ματς. Έτσι δεν είναι;

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.