«Το πιο φημισμένο γλυκό του Ξηρομέρου είναι το ραβανί. Εμείς το λέμε ρεβανί. Είναι ένα είδος χαλβά, που ψήνεται. Το φτιάχνουν με ζάχαρη, αλλά το μέλι του δίνει μια βελούδινη υφή, μια γεύση παραδείσου» -Η Ξηρομερίτισσα.
«Το πιο φημισμένο γλυκό του Ξηρομέρου είναι το ραβανί. Εμείς το λέμε ρεβανί. Είναι ένα είδος χαλβά που ψήνεται. Το φτιάχνουν με ζάχαρη, αλλά το μέλι του δίνει μια βελούδινη υφή, μια γεύση παραδείσου» -Η Ξηρομερίτισσα.
«Πρόκειται για το “εθνικό” μας γλυκό», έλεγε το μέιλ που έφτασε στο inbox του icookgreek.com. «Δεν το έφτιαχναν συχνά, γιατί έχει ένα σημαντικό βαθμό δυσκολίας και κόπου. Στη γιορτή του συζύγου, όμως, οπωσδήποτε. Για να τον τιμήσουν». Η φίλη μας νιώθει την ανάγκη να μας θυμίσει κάτι που συχνά ξεχνάμε: άλλο το ψήσιμο στον ξυλόφουρνο ή στα ξύλα στον αέρα, που βγάζανε τις ονομαστές ξηρομερίτικες πίτες, ας πούμε, και άλλο το ψήσιμο στην ηλεκτρική κουζίνα. Όπως άλλο η μαργαρίνη, κι άλλο το αγνό κατσικίσιο βούτυρο που χρησιμοποιούσαν για τα γλυκά και τα ραντίσματα της πίτας. Η φίλη μάς έστειλε τη συνταγή, γιατί είναι αυθεντική, παραδοσιακή και κάπως διαφορετική από τα συνηθισμένα. Έχει αντληθεί από το μπλογκ xiromeritissa.wordpress.com (που δεν είναι δικό της, απλώς το ανακάλυψε).
Υλικά
1 κιλό λάδι ( ελαιόλαδο)
1 κιλό ζάχαρη
1/2 κιλό μέλι
1 λίτρο νερό και λίγο παραπάνω
1 πακέτο σιμιγδάλι ψιλό
1 πακέτο σιμιγδάλι χοντρό
αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο πάρει
20-30 αμύγδαλα καθαρισμένα
σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Βάζουμε το λάδι και την ζάχαρη, ανακατεύοντας, ώσπου η καραμέλα να ροδίσει. Κατεβάζουμε από την φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και ρίχνουμε το νερό, όλο μαζί. Προσθέτουμε το μέλι, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Βάζουμε ξανά σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε το σιμιγδάλι ,σταδιακά, ανακατεύοντας πάνω στη φωτιά. Όταν αρχίζει να πήζει λίγο προσθέτουμε το αλεύρι, τόσο ώστε να γίνει μια λεία, μαλακή ζύμη (όχι σφιχτή).
Τοποθετούμε το μείγμα στο ταψί και το ανοίγουμε, πλάθοντας ελαφρά. Πασπαλίζουμε με σουσάμι, πατάμε ελαφρά και χαράζουμε σε κομμάτια, μέχρι κάτω. Σε κάθε κομμάτι βάζουμε από ένα ολόκληρο αμύγδαλο. Ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς για 1 ώρα με αέρα και πάνω – κάτω αντίσταση. Αν σκάσει η επιφάνεια του γλυκού σημαίνει ότι έχει ψηθεί. Αν θέλετε, πασπαλίζετε με ζάχαρη και κανέλλα. Καλή επιτυχία!